Inför SM på 100 km
Elov Olsson, Ockelbo SK, SM-guld 100 kilometer 2019. (Deca Text & bild)

Inför SM på 100 km


Det blir ovanligt tufft om topplaceringarna när SM på 100 km avgörs i Halmstad på söndag. På damsidan kommer flera av de allra bästa så på startlinjen och på herrsidan har toppbredden aldrig varit större. Det sker dessutom under historiens tävlingstätaste ultrahelg i Sverige, med ytterligare nio ultratävlingar.

SM 100 km

Det är 12:e gången som det ordnas nationellt mästerskap på 100 km i Sverige. De tre första åren, 2008-2010, var det riksmästerskap. 2011, då tävlingen gick i Tibro, var första året med status av svenskt mästerskap. Då gjorde marathonlegendaren Anders Szalkai ultradebut och efter en för honom oväntat tuff resa tog han ändå hem herrsegern på 7:44.

Även i år är det flera snabba marathonlöpare som prövar lyckan på den distans som är lite av ultralöpningens paradgren. Det första världsmästerskapet i IAU:s regi anordnades på just 100 km 1987. Det första 100-kilometersloppet i Sverige, Lejonbragden, gick i Lund 1984 och i princip var en årlig 100-kilometerstävling den enda ultratävling man kunde springa i Sverige fram till millenniumskiftet.

I år står IFK Halmstad som SM-arrangör, med Mattias Bramstång som tävlingsledare. Banan går runt löparbanan på Sannarps IP och runt en intilliggande fotbollsplan, ett varv på 975 meter. Det innebär 102 varv, med start kl. 8:00.

Damerna

Startfältet på damsidan är sett till toppbredden troligen det starkaste någonsin. Kajsa Bergs mästerskapsrekord på 7:40:49 från 2013 är förstås en väldigt svårslagen tid. Men det är inte alls omöjligt att vi får se hela pallen gå under 8 timmar, vilket aldrig har hänt tidigare.

Troligen gör fyra löpare upp om de tre medaljerna, men med fler som säkert inte vill ge upp den kampen på förhand. 2019 års SM-vinnare Lisa Ring har som alltid annat än tid och placering som fokus.

Lisa Ring, IK Nocout.se. SM-guld 100 kilometer 2019 (Deca Text & Bild)

– Jag ska springa med mitt leende och följa hjärtat. Det finns en tävling i livet, tävlingen med mig själv, säger Lisa.

Lisa blev slagen i Ultravasan45 2019 av det årets segrare Sofia Byhlinder, IFK Mora. Men 100 km är dubbelt så långt som hon har sprungit på tävling tidigare.

– Det känns barnsommarsemesterkaotiskt. Träning och småbarnskaos fungerar inte jättebra egentligen. Tävling och småbarnskaos fungerar egentligen inte alls. Känslan under midsommar har varit bra. Nu känner jag mig, som vanligt inför tävling mest trött, otränad, tjock och dessutom föräldrastressad, säger Sofia, som lär ha lika bråttom när hon väl står där med nummerlapp.

En väldigt intressant start gör 46-åriga veteranen Petra Skiöld Alricsson, som tävlar för Härlövs IF. När hon nu återigen springer 100 km gör hon det med Linus Wirén som coach.

– Jag ser fram emot detta, det skall bli roligt att äntligen få vara med igen. Jag hoppas att får springa med lätta steg och med glädje. Hur snabbt jag kommer att ta mig dessa 100 km återstår att se. Jag är så redo jag kan vara på alla plan! säger Petra.

Ännu en av Linus Wiréns adepter med höga ambitioner är Jessica Svärd, Hälle IF. Hon har gått från klarhet till klarhet det senaste året och kvalificerade sig bland annat till landslaget till det VM i 24-timmars som nu har ställts in.

– Har aldrig vart så lugn inför ett lopp som jag är nu, vet inte om det är bra eller dåligt. Jag kommer vara hård med att inte gå ut för hårt och försöka hålla jämn fart, säger Jessica som hoppas kunna persa med en timme (nuvarande personliga rekordet från 2017 är 8:58).

Men det är inte säkert att de fyra favoriterna blir ensamma i medaljkampen. Lina Karlsson, Nikita Steiner, Sofia Smedman och Jessica Ståhl-Norris har alla kapacitet att utmana om någon medalj en bra dag. Anmärkningsvärt är för övrigt att tre generationer Steiner står på startlinjen, med såväl Nikitas mamma Jenni som morfar Uno.

Och givetvis, inget SM på 100 km utan Frida Södermark! Den 42-åriga SM-drottningen är gravid i 39:e veckan. Men även med en “fripassagerare” i magen har benen visat sig kunna springa både långt och fort.

–  Jag tror jag har svårt att springa långsammare än 9 timmar. Men vill absolut inte sätta någon press på mig, och under 10 timmar är någon typ av garanti. Säkert något slags världsrekord också. Men kroppen och fripassageraren får bestämma om detta är en bra idé och det är mitt rättesnöre under söndagen, säger den femfaldiga svenska mästarinnan.

Herrar

Herrsidan har dessvärre drabbats av flera stjärnavhopp. Men Sveriges allra bästa allround-ultralöpare, 2019 års svenske 100-kilometersmästare Elov Olsson, kommer till start. Jonas Buuds svenska rekord på 6:22:44 har han inga planer på att utmana, men guldmedaljen är han sugen på.

– Inget svenskt rekord. Springer för placering och känsla, säger Elov.

Men Elov kan inte lunka hem ett guld till Ockelbo. Främste utmanare kan vara göteborgaren Anton Gustafsson, AXA Sports Club. Förra året var han 11:a på SM i marathon då han sprang på 2:27. Men till skillnad från flera andra snabba marathonlöpare i fältet har han också erfarenhet av att springa nästan hela söndagens distans på tävling. 2017 sprang han 83,58 km i Borås 6-timmars.

– Nu har väl inte träningen gått som tänkt riktigt det senaste men när jag anmälde mig var det vinst och under 6:40 jag siktade på. Men nu tar jag det lite mer som det kommer, säger Anton.

Snabba marathonlöpare finns det gott om i årets startfält. Josef Hamber från IS Göta har gjort 2:29 på maran och 1:50 på Lidingöloppet. Men klarar han att omsätta detta till 100 km?

– Det blir spännande att ultradebutera. Jag gör nog mitt eget lopp, siktar på sub-7h om yttre förutsättningarna är bra. Ett sånt resultat brukar ju räcka rätt långt, säger Josef.

Några andra medaljutmanare är Maratonlabbets poddare Erik Olofsson, som tävlar för IF Mantra sport i Uppsala, Johan Olsson, från Alingsås och tävlande för Umara Sports Club, och Youssef Alkhous, som tävlar för arrangörsklubben IFK Halmstad. De har alla kapacitet att göra runt 7:30 och om allt stämmer kanske bättre än så. 2013 krävdes 7:31:43 för medalj, alla övriga år har det räckt med runt 8 timmar. I år lär det krävas bättre tider än så för att få ställa sig på prispallen.

En mer ingående genomgång finns på https://ultramarathon.se/nyheter/infor-sm-pa-100-km

Veteranklasser

Då det även tävlas om SM-medaljer i veteranklasser kan nämnas de tippade medaljkandidaterna i de tre yngsta veteranklasserna på herrsidan.

Viktor Gustafsson och Anton Wilson lär göra upp om segern i M35. I M40 kan vi räkna med Johan Hartelius, Erik Andersson och 2017 års SM-femma Rasmus Stenemo, medan den allra tuffaste veteranklassen ser ut att bli M45, där Mattias Nilsson, Andreas Magnusson och Kent Melin alla har möjlighet att placera sig topp tio totalt, med David Muir som bubblare.

Övriga tävlingar i helgen

Men det är som sagt inte bara SM i helgen. Fotrally IK ordnar en virtuell fotrallytävling, med 24 timmar som maxgräns. Och så ytterligare hela nio ultratävlingar (från norr till söder):

  • Boden Fortress, 50 km
  • Nalta Backyard Ultra (Ursberget, Piteå)
  • Backyard Ultra Nämforsen (Sollefteå)
  • Silverleden på en dag, 64 km (Hällefors, Västmanland)
  • 3TU 100+, 100 miles (delar av Bergslagsleden + Postleden + Silverleden, med mål i Hällefors)
  • SMIR – Stockholm Multi Island Run, ca 75 km (Stockholms skärgård)
  • Skogsvargarna Trailrun, 45 km (Hunneberg utanför Trollhättan)
  • #Småland100, 100 miles (Ostkustleden vid Oskarshamn)
  • Bocksten Trailrun, 46 km (utanför Varberg)

Dessutom håller Niclas Gällentoft på med ett nytt försök att sätta FKT, Fastest Known Time, på Skåneleden SL1.

I podden Ultraaktuellt på måndag kommer det rapportera från alla dessa tävlingar, med särskilt fokus på SM på 100 km.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund

Mai Bui blev den första kvinnan att vinna en silverbiljett till satellit-V; i backyard ultra,...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen

Anton Gustafsson ordnar egen 100-kilometerstävling i Lidköping i juni, för att kvala till VM. I...

Läs mer

Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail

Johanna Gelfgren och Patrik Lindegårdh kommer för alltid ha sina namn i historieböckerna. De vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

24-timmarsrekord och världsklass

23-24 april 2022 kommer bli datum för historieböckerna. Då genomfördes den bästa och mest dramatiska...

Läs mer
Dubbla banrekord i Österlen Spring Trail

Både Lena Trillelv och Christian Malmström slog banrekord när det återigen var dags för Österlen Spring Trail. Hannah Goldring vann...

Läs mer
Ståhlkloo vann i Spanien och norskt rekord på 100 km

Anna Ståhlkloo tog sin första internationella seger på vägen till UTMB, i Ultra Sierra Nevada. Och Sebastian Conrad Håkansson slog...

Läs mer
24 mil av Emir och 8,5 av Hamber

Emir Halalkic fick till slut till det i ett 24-timmarslopp när han nådde 243,731 km i en tävling i Nederländerna....

Läs mer