Kajsas återkomst, Antons VM-kval och dramatik för Jenny och Branislav
Kajsa Berg. Foto: EcoTrail Stockholm

Kajsas återkomst, Antons VM-kval och dramatik för Jenny och Branislav


I en intensiv ultrahelg var det tio tävlingar i Sverige och flera med svenska framgångar utomlands. Trefaldiga europamästarinnan på 100 kilometer, Kajsa Berg, har gjort tävlingsåterkomst och totalvann EcoTrail Stockholm 80 km. Anton Gustafsson klarade målet att ta sig under VM-kvalgränsen i sin egen 100-kilometerstävling. Och mycket mer.

Ja, när vi har nått årets längsta dag är det trångt i tävlingskalendern och oavsett vad man föredrar kunde man hitta någon tävling att springa i helgen. Om vi börjar i Sverige var det fyra ultratrailtävlingar, tre backyard ultratävlingar, tre tävlingar på bana/väg och ett fatass-evenemang. 

Kajsas återkomst i EcoTrail Stockholm

EcoTrail Stockholm, i regi av Team Nordic Trail, kommer vara värd för SM både på kort och lång trail nästa år. Många passade på att testa SM-banorna i det populära evenemanget där både start och mål för första gången var förlagt till Stora Skuggan på Norra Djurgården. 

De båda tävlingarna på ultradistans var över 45 respektive 80 kilometer. Av de 101 startande på den långa distansen rönte Kajsa Berg mest uppmärksamhet. Inte bara för att hon inte tävlat på allvar sedan VM 2018 eller för att hon vunnit EM på 100 km tre gånger i rad (2012, 2013 och 2015), varit VM-tvåa två gånger och innehar det starka svenska rekordet på 7:20:48. Genom att passera löpare efter löpare var hon med drygt två mil kvar dessutom framme i totalledning.

Men det var ultradebutanten Micke Dahlberg som satte upp tempot tidigt i loppet. Efter 25 km ledde han med över sju minuter och Kajsa Berg var 11 minuter efter som totalsexa. På nästa etapp, fram till Granholmstoppen vid ungefär fem mil, var Kajsa snabbast av alla och hade nu bara Micke 1 minut och 40 sekunder framför sig. 9 km senare var de tillsammans och när Stora Skuggan passerades inför den sista 8-kilometersslingan var Kajsa i ensamt majestät med tre minuter ner.

Trots att Kajsa Berg föll med 13 kilometer kvar och enligt egen utsago tog det lugnt därifrån till mål utökade hon sin ledning och var 7 minuter och 12 sekunder före herrvinnaren Micke Dahlberg i mål. En starkt avslutande Sam Nylander var bara ytterligare en knapp minut bakom.

43-åriga Kajsa Berg är alltså tillbaka i toppen och tog sin första totalseger i karriären. Härnäst hoppas hon kunna springa Ultravasan90.

Lyssna på intervju med Kajsa Berg i podden Ultraaktuellt

På den korta ultradistansen, 45 kilometer, som också är SM-distans nästa år, visade Fredrik Eriksson att han blir en medaljkandidat nästa år genom att vinna herrklassen med 21 minuter, på tiden 3:35:22. Nina Sahlin hade en mindre segermarginal som damvinnare på 4:40:28.

Anton under VM-kvalgränsen i sin egen tävling

På SM 100 km i Växjö i april kunde inte Anton Gustafsson göra sig själv rättvisa efter att ha varit sjuk i veckan innan. Men han kände att den indikativa VM-kvalgränsen på 6:57 fanns inom räckhåll. Och när han inte hittade några andra lämpliga tävlingar för att kvala in såg han till att ordna en egen.

Han fick kontakt med Lidköpings IS som kunde söka sanktion från Svenska Friidrottsförbundet och erbjöd möjligheten att springa på Framnäs IP i Lidköping. Ingen av de fyra övriga deltagarna i tävlingen, med en maxgräns på 9 timmar, tog sig i mål. Men Anton gjorde precis vad han avsåg och med drygt fem minuters marginal underskred han den indikativa VM-kvalgränsen. Tiden 6:51:39 är preliminärt 18:e på världsårsbästalistan och 8:e i Sverige genom tiderna.

De indikativa kvalgränserna är satta för att kunna komma topp 20. Sedan tidigare är Elov Olsson och Linus Wirén uttagna på herrsidan och med Anton Gustafsson skulle Sverige i så fall även få ett lag till lagtävlingen. På damsidan är Nikita Steiner och Lina Karlsson hittills  uttagna, med slutlig uttagning 27 juni.

Lyssna på intervju med Anton Gustafsson i podden Ultraaktuellt

Svenska framgångar utomlands

Mozart 100 by UTMB är en av de 25 tävlingar som ingår i UTMB World Series. Det finns två tävlingar på ultradistanser, Mozart 100 som är 75 km med 4 000 höjdmeter och huvuddistansen Mozart 100, med 105 km och 5 000 höjdmeter.

Båda dessa ingår i UTMB:s 100K-kategori. De tre främsta damerna och herrarna i båda loppen får en direktplats till CCC under UTMB-veckan. Dessutom finns en maratondistans (41 km, 1 800 höjdmeter) som ingår i kategorin 50K, där de tre främsta får en direktplats till OCC.

Två veckor inan hon fyller 48 nådde Jenny Josefsson sin sannolikt största framgång hittills i sin 13 år långa ultralöparkarriär. Länge har skidåkning varit hennes huvudsyssla, men hon lägger nu alltmer fokus på ultralöpning.

Jenny Josefsson. Mozart 100

I ett väl avvägt lopp på den längsta distansen, Mozart 100, klättrade Jenny från en tiondeplats ännu tre timmar in i loppet hela vägen till en tredjeplats i mål, på tiden 13:28:48 i det 106 km långa loppet med över 5 000 höjdmeter. En felspringning på slutet gjorde att hon släppte förbi nyligen passerade Jo Meek, men med en stark forcering kunde Jenny återta tredjeplatsen med mindre än två minuters marginal. Vinnare blev spanjorskan Azara García på 12:00:28.

På herrsidan tappade en starkt öppnande Viktor Stenqvist till en 20:e-plats i mål och fick därmed se Wille Englund komma åtta minuter och fyra placeringar längre fram i mål.

I Mozart Ultra låg Sofia Smedman länge på andra plats. Men precis på slutet fick hon släppa Susanne Zahlauer före sig och Sofia slutade trea på 9:52, bara 45 sekunder från andraplatsen. Till spanjorskan Marta Molist skiljde dock hela 1 timme och 40 minuter.

Både Jenny Josefsson och Sofia Smedman har därmed var sin direktplats till CCC under UTMB-veckan, antingen detta året eller nästa år. Om de har sprungit ett lopp i 100M-kategorin kan de välja att använda den platsen på den längre tävlingen UTMB istället.

På maratondistansen slutade My Svensson på fjärde plats, bara sex sekunder från tredjeplatsen efter en stark avslutning.

Lyssna på intervju med Jenny Josefsson i podden Ultraaktuellt

I Bjelašnica utanför Sarajevo i Bosnien-Hercegovina går loppet Vučko Trail. Där blev det ännu mer svenskdramatik på slutet. Branislav Pavic, som sprang 40 varv i Jernbruket Backyard Ultra så sent som för två veckor sedan, var blott 40 sekunder efter förste man i mål. Men då denne inte hade med allt i den obligatoriska utrustningen och därför fick 30 minuters tidstillägg dömdes Branislav Pavic som segrare.

Branislav Pavic – Vucko Trail

Lyssna på intervju med Branislav Pavic i podden Ultraaktuellt

I de vackra norska fjällen i Valdres ordnades Nøsen Hundreds Ultramarathon. Återigen visade Moralöparen Malin Barrulf sin styrka genom att vinna damklassen med 1,5 timme, på 12 timmar och 7 minuter. Johan Hartelius kom efter Malin som herrfemma och sexa totalt.

I Belfast sprang Ivan Bretan sin månatliga 24-timmarstävling, Belfast 24 Hours. Denna gång nådde han 181,6 km. Med Skövde Ultrafestival 9 juli, fyra dagar efter sin 57-årsdag, planerar han att avsluta sina tolv tävlingar på 24- eller 48-timmars på tolv månader. I fyra av dessa 24-timmarstävlingar har han nått över 200 km.

Övriga svenska ultratävlingar

På de första sju milen av Roslagsleden ordnades den 12:e upplagan av tävlingen Jättelångt. Bara två veckor efter att hon tillsammans med Anna Holmström blivit första kvinnor att genomföra Supervasan sprang Jenny Ramstedt för första gången den tävling hon länge velat springa. I mål var hon en halvtimme före tvåan Helene Pratt och vann på tiden 6:50:54.

I herrklassen var, Deri Thomas, Nordenansvarig för Parkrun, ohotad sedan han lämnat välmeriterade Daniel Nilsson bakom sig ungefär halvvägs. 5:50:26 stannade klockan på och efter att ha tagit in över 20 minuter på Daniel Nilsson från sista kontrollen var Max Boatright tvåa i mål, 25 minuter efter Thomas.

På norra Öland ordnade Högby IF den sjunde upplagan av 50-kilometersloppet Öland Ultra Trail. Ett stort Högbylöfte, Towa Nilsson som fyller 17 år i oktober, var totalfyra och snabbaste kvinna med tio minuters marginal. 4:05:15 blev hennes segertid, med Sarah Strålenstam som tvåa.

Lars Marklund, som varit både tvåa (2017) och trea (2021) fick nu ställa sig överst på prispallen. Lars segertid blev 3:52:12 och tvåan Carl Provén var den enda ytterligare löparen att med knapp marginal ta sig under 4 timmar.

Av de tre backyard ultratävlingarna hade Älvdalen Backyard Ultra, som gick första gången 2017, flest deltagare. Bara rekordåret 2019 stod fler än årets 154 deltagare på startlinjen. 107 tog sig minst 7 varv och därmed ultradistans. Emma Grenestam tog sig för första gången över 100 miles och var den av damerna som med 25 varv nådde längst.

Tre herrar nådde dock ännu längre och när Magnus Högfeldt gav upp efter det 30:e varvet kunde Tomas Stöt för andra året i rad ta hem segern, denna gång på 31 varv.

Liksom i Älvdalen var det mycket regn i Piteå under Nalta Backyard Ultra. Trots detta kunde 30 av de 46 startande ta sig runt minst 7 varv. Fjolårsvinnaren Max Själin klarade denna gång av 22 varv, men då kunde Jonatan Nordebo ensam springa det 23:e och ta sin andra seger i en backyard ultra (efter 33 varv i Obbola Backyard 2019). Anne Pakisjärvi den kvinna som kom längst, med 16 varv.

Den tredje backyard ultra-tävlingen gick på Kroppefjäll på den sydvästra sidan om Vänern, Granan Backyard Ultra. Liksom i Nalta var det 46 startande och 26 blev ultralöpare på den tuffa backyardbanan. Robert Aronica stod som vinnare efter det 19:e varvet, assisterad av sin namne Robert Frödin. Sofia Kay kunde lägga ytterligare 107 km till du nu över 11 000 som hon sedan 2006 har sprungit i ultratävlingar och var sist kvar av damerna.

IFK Sala ordnade 6- och 12-timmarstävlingar på en 1800-metersbana (850 m sista timmen) i just Sala. Sala stadsparks Ultralopp var namnet på evenemanget. I halvdygnstävlingen var det Alex Melander (115,773 km) och Katarina Struwe (82,096 km) som kunde åka hem med vinnarpriserna. I kvartsdygnstävlingen kom Magnus Westerlund (64,004 km) och Anna Gärdqvist Lennartsson (46,750 km) längst.

En tävling som får klassificeras i kategorin “fatass” är Sydkusten Ultra 100K, som gick av stapeln för tredje året. Med start vid soluppgången (kl. 04:26) hade man till solnedgången på sig att springa 100 kilometer från Falsterbo via Trelleborg och Ystad till Ale stenar på sydkusten. Regn och åska gjorde löparna sällskap detta år.

Ingen egentlig resultatlista finns, utan de som genomför distansen mellan soluppgång och solnedgång kommer med i tävlingens Hall of Fame. Snabbast denna gång var Martin Rácz Granath som sprang på 16:26, 49 minuter snabbare än första dam i mål, danskan Charlotte Møller Bystedt. Malou Björnslätt genomförde som enda deltagare loppet för tredje gången.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer