Katt-och-råtta-dramatik på Skåneleden och 300 varv i en trädgård

Katt-och-råtta-dramatik på Skåneleden och 300 varv i en trädgård


Att intresset för ultralöpning i Sverige växer kraftigt kan den gångna helgen vittna om. Trots att fem tävlingar var inställda arrangerades lika många i pandemianpassade versioner, medan andra satte rekord på vandringsleder. I en trädgård i Älvdalen vann en 19-åring efter 300 varv upp och nerför en backe och i skånska Vinninge blev det en dramatisk katt-och-råtta-lek mellan en coach och hans adept.

Katt och råtta i Vinninge Ultratrail

Den deltagarmässigt största tävlingen den gångna helgen var Vinninge Ultratrail. I grupper om max åtta personer gav sig knappt 40 löpare av för 128 km längs delar av Skåneleden. Start och mål var i Magnus Lindes trädgård. Och Magnus själv kom att kämpa en häftig kamp mot sin egen coach, Christian Malmström.

– Det lär nog ha varit ett av de tightaste ultraloppen. Jag tror luckan som mest var 5 minuter mellan oss, berättar Magnus, som den här gången för första gången fick ge sig mot coachen.

– Vi är superglada båda två att vi vid upprepade tillfällen fått ut det bästa ur varandra. Vinninge i år blev det tydligaste exemplet på det. Katt och råtta hela vägen. Denna gången var jag råttan, säger Christian Malmström.

När Magnus kom ikapp med några kilometer kvar fick Christian ny fart. När mörkret hade lagt sig blev det lite extra tjuv-och-rackarspel när de släckte sina lampor. I mål var Christian en minut före, men en hel timme snabbare än Magnus’ banrekord från förra årets premiärtävling.

– Jag ser konkurrens som ett verktyg för att tvingas ta fram det bästa ur sig själv, vilket på något sätt är ”det ultimata spelet” i livet, säger Christian, som lika gärna hade unnat sin adept att vinna.

Lisa Eneroth var snabbaste dam och femma totalt, på en tid som var snabbare än den som Christian Malmström hade som tvåa 2020. Distansen var den längsta som hon har sprungit i en tävling som är löpbar, som hon uttrycker det. Efter återkomst från skada är hon kanske bättre än någonsin.

– När jag passerade 80 km tog jag en bild på min klocka för jag tyckte att tiden var bra och det hade varit helt okej om jag slutade där. Men det här var så himla efterlängtat, det var superkul, säger Lisa, som blev riksmästare i ultra-trail 2019.

300 varv uppför en backe i en trädgård

I Älvdalen ordnade Marcus och Petra Ekenstierna, som driver Sweden Runners, en tävling i sin egen trädgård. För att få ihop 45 km behövde man springa 300 varv á 150 meter. Men inte nog med det, varje varv innehöll hela 11 höjdmeter, totalt 3 300 meter.

– Det krävdes mer pannben än fysik. Även om banan var grymt krävande, säger Malin Barrulf, som med tiden 6:19 var snabbast bland de båda damer som hade fått en inbjudan.

Av de sex herrarna blev det en överlägsen seger av 19-årige Axel Svärdhagen. I 5 timmar och 30 minuter sprang han de 300 varven, med i genomsnitt en dryg minut per varv.

Axel Svärdhagen. FOTO: Janne Svärdhagen

– Det gick ganska snabbt innan man lärde känna banan och alla svängar. Det jobbiga för mig var snarare när benen började göra lite ont och jag hade svårt att få i mig energi på slutet. Men det mentala gick förvånansvärt bra, berättar Axel.

Axel kommer från löparfamiljen Svärdhagen i Falun och är Sveriges bäste ultralöpare i sin åldersklass. Dem han tävlar mot är oftare i hans föräldrars ålder.

– Jag fastnade för ultra mycket för att jag tycker om det mentala i det. Jag hade önskat att det var fler jämnåriga.

Fler familjära tävlingar

I den första miniupplagan av Dals-Eds Ultrafestival var vinnaren 42 år äldre än Axel. Lisa Amundsson kämpade sig igenom ännu en 24-timmarstävling och trots ryggproblem, hagel och frost som gjorde att all energi på bordet frös lyckades hon tillryggalägga 142,5 km.

– Det är kanske dags att lägga skorna på hyllan och börja sticka strumpor, skämtar Lisa. Men jag får tacka min kropp och knopp att jag kom så långt i alla fall.

I Bondeby utanför Nyköping hölls en annan familjär åttapersonerstävling, Bondeby Last Man Standing Backyard. Orienterare och någon triatlet satte nya distansrekord. Men längst av alla kom Rui Matos, som sprang vidare efter att han vunnit efter 13 timmar för att komma över 100 kilometer.

Den klassiska tävlingen Aros Marathon, längs banvallen från Uppsala till Enköping, hölls istället i en öppen variant, där man kunde springa när som helst under helgen. Shanti Pisto-Forsberg och Jannica Randerstedt Engström var snabbast med tiderna 3:52 respektive 4:59:50 på den 50 kilometer långa banan.

FKT på populära Roslagsleden

På Roslagsleden fick snart 60-årige Sten Orsvärn revansch på sig själv och slog dessutom alla tidigare rekord. Förra gången han försökte tvingades han ge upp. Men den här gången satte han med tiden 22:46 FKT, Fastest Known Time, med sex minuter på den 190 kilometer långa leden. Detta trots att han sprang helt utan support och dessutom under natten fick hjälpa en bortsprungen hund att hitta sin matte.

– Det här är lite min grej. Jag gillar de här långa äventyren där man är för sig själv och måste lösa problemen som kommer, säger Sten.

– Jag hade kompromissat lite med energi, då det kan bli ganska tungt annars. Jag hade med mig ungefär tre femtedelar av vad jag skulle haft med mig om jag skulle kört fullt ut med energiintaget.

TOPPFOTO: Lisa Eneroth springer och Johan Vallon-Christersson har tagit bildenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund

Mai Bui blev den första kvinnan att vinna en silverbiljett till satellit-VM i backyard ultra.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen

Anton Gustafsson ordnar egen 100-kilometerstävling i Lidköping i juni, för att kvala till VM. I...

Läs mer

Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail

Johanna Gelfgren och Patrik Lindegårdh kommer för alltid ha sina namn i historieböckerna. De vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

24-timmarsrekord och världsklass

23-24 april 2022 kommer bli datum för historieböckerna. Då genomfördes den bästa och mest dramatiska...

Läs mer
Dubbla banrekord i Österlen Spring Trail

Både Lena Trillelv och Christian Malmström slog banrekord när det återigen var dags för Österlen Spring Trail. Hannah Goldring vann...

Läs mer
Ståhlkloo vann i Spanien och norskt rekord på 100 km

Anna Ståhlkloo tog sin första internationella seger på vägen till UTMB, i Ultra Sierra Nevada. Och Sebastian Conrad Håkansson slog...

Läs mer
24 mil av Emir och 8,5 av Hamber

Emir Halalkic fick till slut till det i ett 24-timmarslopp när han nådde 243,731 km i en tävling i Nederländerna....

Läs mer