Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese
Bill Öster - Foto: Sweden Runners.

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese


Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska landslaget i backyard ultra till satellit-VM i oktober 2022. Det blev han genom att vinna The Bridge Backyard Ultra i Malmö. I Norge slog Therese Falk nordiskt rekord i 24-timmarslöpning, igen. Och i Skåne har 6-dagarstävlingen Viadal Ultra inletts under idealiska väderförhållanden.

Bill vann landslagsbiljett

Det fanns flera intressenter till den silverbiljett till landslaget som stod på spel under den gångna helgens The Bridge Backyard Ultra. Men vad är en silverbiljett?

I oktober 2020, mitt under pandemin, arrangerades vad som kallades för satellit-VM i backyard ultra. Internationella deltagare kunde inte resa till Big Dog’s Backyard Ultra i USA som brukligt i oktober och att ordna tävlingar i olika länder blev en möjlighet för fler att delta. Upplägget, där både lag och individer tävlade mot varandra, blev så populärt att numera kommer satellit-VM ske vartannat år och den individuella VM-tävlingen Big Dog’s Backyard Ultra vartannat år.

Fem av de femton löparna som tas ut av landslagsledaren Janne Svärdhagen till att springa i det svenska laget i oktober 2022 är vinnarna i fem så kallade silverbiljettävlingar (vinnaren i varje lands satellit-VM-tävling får sedan en guldbiljett till Big Dog’s 2023). Den första av dessa silverbiljetttävlingar var The Bridge Backyard Ultra som gick av stapeln intill Öresundsbron i helgen.

137 deltagare kom till start, 93 av dem uppnådde ultradistans, eller minst sju varv. Efter det 21:a varvet återstod åtta löpare. Alla åtta nådde minst 25 varv, lika många som i den första upplagan av The Bridge Backyard Ultra 2019. För övrigt är Backyard Ultra Sydkusten 2019 (14 som gjorde minst 24 varv, 12 minst 25), Trosa Backyard Ultra 2018 (13 minst 24, 12 minst 25) och Trosa Backyard Ultra 2017 (10 minst 24, 7 minst 25) de backyardtävlingar där fler nått drömgränsen 100 miles på ett dygn.

Ut på det 26:e varvet åtestod fem deltagare, fyra som nämnts i förhandstipsen och Johan Johansson från Malmö Gerillalöpare. Niclas Gällentoft hade inte sin dag och stannade efter 30 varv, liksom Ivan Bretan som hade bestämt det på förhand som uppladdning inför Spartathlon. Ingela Jonsson, som varit ensam kvinna sedan varv 18, fick ihop 33 varv. Detta trots att hon fyra veckor tidigare sprang 28 varv i Personliga Rekordens Backyard, med vad som visade sig vara någon form av maginfektion.

Av svenska kvinnor har bara Anna Carlsson och Pernilla Otto sprungit fler varv i en backyard ultra.

– Det gick fantastiskt mycket bättre den här gången. Det är klart att när man springer så här många timmar så är det ju inte helt enkelt med energi och så. Men mina ben blev slitna långt tidigare än vad de faktiskt brukar bli. Så jag kände att det kan vara så att de 28 varven i Växjö sitter där lite grann, säger Ingela.

Den som alltså gav unge ultrastjärnskottet Bill Öster längst kamp var Johan Johansson. 36 varv blev det till slut. Som tröst efter att sommarens mål HUB 200 miles blev inställt sprang han 100-milessträckan Skåneleden SL3 utan support. När det gick bra anmälde han sig till The Bridge, hans första backyard ultra.

Men mot Bill Öster fanns det inget att göra. 26-åringen från Blekinge har hunnit med både att sätta FKT (och bli av med) på Skåneleden SL1 och Blekingeleden och vinna SM på 24-timmars, hans första egentliga ultratävling. Han hade sprungit två backyards som träning tidigare, men Sweden Runners’ tävling i Sibbarp blev första gången han på allvar skulle mäta sina krafter även i den disciplinen.

– Jag åkte till Malmö för att vinna, så det hade jag hoppats på. Det känns väldigt kul att ha fått silverbiljetten, det var absolut en av anledningarna till att jag verkligen ville vinna det här loppet, säger Bill Öster.

Trots guld på SM i 24-timmarslöpning och silverbiljett till landslaget i backyard ultra är nästa mål, Kullamannen 100 miles, en typ av lopp som  han tror passar honom ännu bättre.

– Jag tror egentligen att Kullamannen är ett lopp som passar mig bättre än att springa runt runt i 24 timmar eller springa backyard. Kullamannen är nog min grej, säger Bill.

Hör intervjuer med Bill Öster och Ingela Jonsson i podden Ultraaktuellt.

4 av 17 fullföljde 100 miles i Marviksdrömmen

Marviksdrömmen har anordnats i olika upplagor av mer “fat-ass”-karaktär. När det var dags för grande finale var det dock tävling. Av totalt 17 startande på 100-milesdistansen tog sig bara tre män och en kvinna i mål. Kennie Pussinen var med tiden 27:33 över sju timmar före tvåan Ken Zemach. Ytterligare knappt två timmar därefter hittar vi den enda kvinnan som startade och som även tog sig i mål, Sofia Attelind, som sprang tillsammans med Mats Dahlén.

På 50 miles blev det tajtare, med Anders Hagman som herrvinnare på tiden 13:30, 10 minuter före Mikael Hasselrot och ytterligare 11 före Mikael Maschman. Elin Tengbert var snabbast av de tre damerna i mål, på 14:10.

30 miles vanns på herrsidan av Per Verner på 7:04, före Tomas Kvapil 7:27 och James Pratt 7:42. I damklassen var Erika Särnholm ensam i mål, på 9:12.

Svärdhagen slog Pokorny i Ängsö Trail Run

På den längsta distansen i Ängsö Trail Run utanför Västerås, 45 km, tog 20-årige Axel Svärdhagen från Falun ytterligare en meriterande skalp. Trots att Axel stukade foten på ett obanat område 5-6 kilometer före mål höll han undan och vann på 3:25:53, knappt 9 minuter före Sebastian Pokorny.

– Alltid kul att tävla mot bra motstånd och såklart extra roligt när man lyckas dra det längsta strået! Nu får det bli alternativträning, med tanke på den svullna foten, inom den närmsta tiden innan det är dags att ladda om mot nya utmaningar, säger Axel.

Sebastian, som fortfarande vill ge 24-timmars fler försök, kände att han hängde med okej när det var platt, men var chanslös i skogen.

– Kanske får sluta träna för 24-timmars om det ska bli någon fart på benen i skogen igen, säger Sebastian.

Axels tid är banrekord med 33 minuter och trean Filip Reussens var distanserad av Axel med 53 minuter. Även i damklassen blev det solklar seger genom Elin Stopner, som med tiden 4:52:33 var 45 minuter före Anna Werme, som dock i sin tur var mindre än en minut före trean Julia Viertel.

Fler svenska ultratävlingar

Enebybergs IF ordnade öppet klubbmästerskap i form av en Backyard Extreme Offroad Ultra Trail. Varvet mätte 6 km och skulle klaras av inom en timme. Av de 67 startande klarade 13 de maximala 10 varven. Snabbast i herrklassen var Mikael Näslund, som vann före Emil Netz och Christian Ritella. De två damer som sprang alla tio varven var Pernilla Lagergren, som var snabbast, och Anna Fager Persson.

Den längsta distansen i Göteborg Trailrun mäter 44 km. Där tog Johanna Gelfgren ytterligare en imponerande totalseger, som uppladdning inför SM i ultra-trail på söndag. Med tiden 4:32:53 var hon 2,5 minuter före herrvinnaren Johan Brodén. Fredrik Alfredsson blev tvåa i herrklassen och med en sekunds marginal var Nicolas Del Vecchio före damtvåan Catrine Gunnarsson. Damtrea var Caroline Bylin.

I en backyard ultra finns egentligen inte dam- och herrklasser, utan bara en enda vinnare. I I2 IF Backyard Ultra korades dock separata vinnare, varför tävlingen slutade när Nina Eibring och David Martinsen båda slutfört 16 varv.

Och slutligen Storvretaklassikern. Där deltog tre damer på 50-kilometersdistansen och Alexandra Patriksson var med tiden 4:38:20 bara 2,5 minuter före Hanna Coltby. På herrsidan vann Robin Pino på 3:34:53, 32 minuter före Per Andersson.

Lars satte FKT på Roslagsleden

Roslagsleden är en populär led inte bara för vandring utan även för att springa snabbt på tid. Den drygt 18 mil långa leden från Grisslehamn till Danderyd (eller tvärtom) har FKT-noteringar (Fastest Known Time) i fler kategorier än någon annan led i Sverige. Innan helgen hade Sten Orsvärn den totalt snabbaste tiden på 22 timmar och 46 minuter, trots att han spring helt utan support.

Lars Drageryd hade, liksom på Bergslagsleden förra året, dock support i full styrka. Han blev den första att springa under 20 timmar, med sluttiden 19:59:03. På ett ställe sprang Lars dock där den officiella leden har dragits om, vilket innebär någon kvart i tidsbesparing jämfört med där de som satt tidigare FKT:er sprungit.

– Fick lite halvstrul med ett knä och kanske tog lite långa pauser så tiden försvann lite. Men nöjd ändå. Var riktigt fräsch sista etappen, vilket ju är roligt att känna, säger Lars Drageryd.

Anders sprang 200 miles i Väsjöbacken

För bara någon månad sedan sprang  Anders Norén Big Foot 200 miles. Den gångna helgen var det dags för en liknande utmaning igen. Då Tahoe 200 miles i USA blev inställt sprang Anders den virtuella upplagan, med 32 mil och 10 000 höjdmeter. För att få ihop alla höjdmeter avslutade han med 120 vändor upp och ner i Väsjöbacken i Stockholm.

Svenskar i internationella tävlingar

Medan 6-dagarstävlingen Viadal Ultra pågår för fullt avslutade Mikael Jonsson förra veckan 6-dagarstävlingen EMU i Ungern och nådde 669,272 km. I England sprang fem svenskar det tuffa etapploppet Dragon’s Back Race, 38 mil och 17 500 höjdmeter på sex dagar. Robert Berg och Niclas Sjögren placerade sig 17:e och 18:e i herrklassen, medan Patrizia Strandman blev sjua i den öppna damklassen.

Therese Falk slog nordiskt rekord på 24-timmars

Therese Falk är förvisso från Norge. Men i helgen slog hon återigen nordiskt rekord i 24-timmarslöpning, vid 46 års ålder. 254,846 km är bäst i världen i år och det sjätte bästa i världen genom tiderna. Rekordet slog hon i Hell utanför Oslo, i tävlingen som passande nog fått namnet 24 hours in Hell.

Therese Falk. Foto: Hell Ultralöperklubb

– Löpning handlar om att utveckla mig själv. Det handlar om att göra det bästa möjliga i förhållande till vad jag är kapabel till och inte i förhållande till andra. Det handlar om att vara den bästa utgåvan av sig själv, inte bara som idrottsutövare men som människa, funderar Therese Falk om vad som driver henne att fortsätta utvecklas och bli bättre.

Hör hela intervjun med Therese Falk i podden Ultraaktuellt.

Viadal Ultra 6-dagars pågår

I måndags kl. 12 gick starten för de 35 deltarna i Viadal Ultra 6-dagars. Det är den tredje 6-dagarstävlingen i Sverige och den första sedan 2009. I skrivande stund, efter drygt två dygn, ligger Johnny Hällneby fortfarande på världsrekorddistans. Lisa Amundsson siktar mot världsrekord i sin åldersklass, D60 och passerade 267,9 km under de första 48 timmarna. Det är den femte bästa distansen i Europa genom tiderna och den nionde bästa i världen på 48-timmars. Det är även svenskt åldersrekord på 48-timmars, liksom i H75 för Bertil Palmqvist.

Tävlingen kan följas via Facebookgruppen Följ 6-dagarstävlingen Viadal Ultra.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer