Lysande 6-timmarsresultat och första ultratrail-SM i september

Lysande 6-timmarsresultat och första ultratrail-SM i september


Friidrottsklubben Hälle IF är på frammarsch även inom ultralöpning. På annandag påsk anordnade de en elittävling i 6-timmarslöpning, med flera utmärkta resultat. Dessutom har klubben utsetts till arrangör för historiens första SM i ultra-trail i september.

En av de ultralöpare av rang som Häller IF har lockat till sig är Jessica Svärd. Under coachen (och manlige svenske rekordhållaren på 6-timmars) Linus Wiréns vingar har hon lyft sig till en helt ny nivå det senaste året. Hon fick sin nya klubb att för andra gången ordna en 6-timmarstävling, på ett för dagen blåsigt och kylslaget Rimnersvallen i Uddevalla.
Jessicas förhoppning var att nå över 80 km och kanske slå Sophia Sundbergs 6-timmarsrekord på 80,099 km.

– Jag hade hoppats komma upp till rekordet, men jag fattade efter tre timmar att det inte skulle gå. Men jag känner mig jättejättenöjd. Det är ju bättre att vara 800 meter ifrån än att vara 50 meter ifrån, skrattar Jessica.
Hon slutade på 79,225 km, det tredje längsta av en svensk kvinna någonsin och strax utanför topp tio i världen genom alla tider.

Jessica och Lina tvåa och trea totalt

Dessutom var Jessica Svärd ytterst nära att totalvinna hela tävlingen. Med mindre än en timme kvar var hon bara 20-talet meter efter Mattias Wellermark, IK Akele, som kände flåset i nacken.
– Efter fyra timmar gick jag helt slut på energi och bestämde mig för att bryta. Efter några minuter ändrade jag mig och startade klockan och bytte skor. Sen gick det inte snabbt och jag fick koppla in pannbenet på en helt ny nivå, skriver Mattias på Instagram.

Mattias Wellermark och i bakgrunden syns Lina Karlsson. Foto Mikael Gottberg

Mattias var med 79,796 km drygt 500 meter före till slut. Då hade han dessutom fått spurta mot den som var snabbast i hela startfältet den sista timmen, Lina Karlsson, En av tre Running Club. För två veckor sedan förbättrade Lina, som har diabetes typ 1, sitt personliga 6-timmarsrekord på samma plats, i ett virtuellt evenemang av det internationella ultramaratonförbundet IAU. Nu hann hon med ytterligare två varv och kan stoltsera med resultatet 77,365 km, trots en lång svacka mellan 2 till 4,5 timmar.

Kvinnor som totaltvåa och totaltrea i en elittävling i friidrott är unikt och ger prestationerna ytterligare en dimension.

Åldersrekord av Oscar

Även Lina hade en dramatisk kamp på slutet mot snart 52-årige Oscar Sjölander, som hon gick vinnande ur med 245 meter. Oscar fällde nog inga tårar över det, men säkert över att ha slagit åldersrekord. Hans 77,120 km är knappt tre kilometer längre än Ivan Bretans tidigare M50-notering. Stefan Hult sprang visserligen 79,2 km 2010, samma år som han fyllde 50, men enligt internationella kriterier hade han fyra månader kvar till att räknas in i ålderskategorin M50.

– Jag är jättenöjd med mitt resultat oavsett rekord. Rekord och resultat ger lite extra krydda till utmaningarna för mig som är lite äldre, säger Oscar, som också gläds åt att det numera också finns veteranklasser i SM-tävlingarna på 100 km och 24-timmarslöpning.

– Det är en motivation för mig och mina jämnåriga ultrakamrater. Det breddar och toppar sporten.

För att Svenska Friidrottsförbundet ska sanktionera en tävling måste det på grund av coronarestriktioner vara en elittävling. Varje löpare behöver då elitdispens. Vilka kriterier som ska gälla för distanser inom friidrottsgrenen ultralöpning är dock fortfarande oklart. Med bara några timmar kvar till Hälles 6-timmarstävling på Rimnersvallen i Uddevalla på annandag påsk fick de åtta anmälda löparna i alla fall klartecken.

Första SM i ultratrail i september

I samma veva beslutade också Svenska Friidrottsförbundet att tilldela Hälle IF arrangörsskapet för historiens första svenska mästerskap i ultratrail. Två riksmästerskap har avgjorts 2018 och 2019, men 19 september 2021 blir det alltså SM, med två 25-kilometersvarv på Bredfjället i Ljungskile. I Ljungskile arrangerade Hälle för övrigt också SM på 100 km 2019.

– Hälle är en friidrottsklubb som varit bäst på medel- och långdistanslöpning, men vi har många aktiva i våra löpargrupper som har ett ben i ultra. För vår del är det naturligt att ta steget in i ultravärlden. Vi är tacksamma att få arrangera den här tävlingen, säger Martin Burrows, arrangemangsansvarig i Hälle IF.

Det finns numera alltså SM på 100 km, 24-timmarslöpning och traillöpning (varav en ultradistans), samt veteran-SM på 100 km och 24-timmars.

Resultat Hälle 6-timmars

Längre intervjuer i podden Ultraaktuellt

Toppfoto: Elin Hartelius på Jessica Svärd

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar

50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar


När flertalet ultratävlingar fortfarande måste ställas in uppstår istället mindre tävlingar med anpassningar till rådande restriktioner. En sådan var inbjudningstävlingen Tärnsjö 24- och 48-timmar som Jesper Flink och Carolina Johansson ordnade någon mil utanför Tärnsjö i helgen. Pernilla Otto sprang längre på 48-timmars än vad någon svensk kvinna över 50 har gjort tidigare.

Den gångna helgen skulle det klassiska evenemanget Täby Extreme Challenge (TEC) ägt rum. Den tävlingen skedde första gången 2009 och är en av två svenska 100-milestävlingar som fungerar som kvalificering för att delta i lotteriet till den anrika tävlingen Western States i USA.

– Min personliga plan var att springa TEC 200 miles, men när även det loppet ställdes in så var jag i stort behov av ett längre träningspass, säger Jesper Flink.

För ett år sedan ordnade Jesper och Carolina en 24-timmarstävling på Tärnsjö IP, men för att göra det lättare med varvräkning och minska kostnader för ett system för bara 8-10 deltagare valde de denna gång att skapa en bana på 2 878 meter i det lilla samhället Råsbo mellan Heby och Tärnsjö sju mil nordväst om Uppsala. Varvräkning skedde semi-manuellt och alla deltagare fick ordna mat och dryck helt på egen hand.

– När även frågan om 48-timmars dök upp så var det en självklarhet att säga ja till det med. Banan och varvräkningen var ju fixat och löparna fick klara sig själva.

Nio löpare på 24-timmars och två på 48-timmars sprang på grus, åker, kalhygge och stig i ett område dit man flyttat och byggt upp gamla gårdar från Tärnsjös omgivningar.

Pernilla Otto

Pernilla fyra genom tiderna på 48-timmars

Pernilla Otto, som också skulle sprungit TEC 200 miles, behövde en skarp utmaning inför Viadal sexdagars och sprang 48-timmars tillsammans med Fredrik “Forssis” Forsström.

– Det var ett bra tillfälle att spänna bågen och satsa riktigt högt. Planen blev offensiv, men vi glömde bort att det var helt osupportat och att det i april kan blåsa, regna, hagla och vara kallt, säger Pernilla.

De tuffa förutsättningarna omkullkastade planen, men Pernilla satte istället upp nya mål.

– Jag satsade till slut på att slå rekordet för kvinnor över 50. Lyckades med det och är sjukt stolt, även om det är inofficiellt, berättar Pernilla.

266,067 km lyder Pernilla Ottos resultat, vilket är det fjärde längsta av en svensk kvinna på 48-timmars. Fredrik Forsström slutade på 262,773 km.

På 24-timmars hade Gustaf Sjösvärd en tung dag orkesmässigt.

– Jag har ingen särskilt stor erfarenhet av 24-timmarslopp, men min bild av dem är att det traditionellt ska vara väldigt lättsprunget så att banan inte är utmaningen, utan att man hittar utmaningen i sig själv. Men motivationen var det inget fel på och det var roligt att springa, säger Gustaf, som vann på 181,389 km.

Ytterligare två, arrangerande Jesper Flink och Daniel Granström nådde över 100 miles. Catarina Andersson kom längst av damerna med 123,754

Lyssna på fördjupning om mästerskap i ultralöpning i det senaste avsnittet av podden Ultraaktuellt


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Världsklass i Pace on Earth Invitational 24h

Världsklass i Pace on Earth Invitational 24h


Elov Olsson sprang längre än Jonas Buuds 11 år gamla rekord på 100 miles. Magnus Rabe levererade landslagsklass i sin 24-timmarsdebut och Elin Hartelius visade att hon också snart kan vara redo för landslaget. Detta skedde samma helg som Svenska Friidrottsförbundet beslutade att ge SM-status till 24-timmarslöpning och traillöpning.

Pace on Earth Invitational 24h i Göteborg var från början inte alls tänkt som en tävling. Ja, ser man till rekord var den inte ens sanktionerad av Svenska Friidrottsförbundet.

Det började med att Johnny Hällneby ville ha ett längre träningspass inför sitt världsrekordförsök på sexdagars i Viadal i september och träna lagarbete tillsammans med sin support Emmy Karnerud och Martin Lundström.

– Sedan coachar jag Elin Hartelius och vi letade efter en möjlighet att hon skulle få testa på 24h. Så då var det givet att slå två flugor i en smäll, berättar Johnny.

– Sedan eskalerade det lite….Vi kom på att det blir mycket mer skarpt läge om vi har riktig tidtagning och visste om några till som var intresserade av antingen landslaget, sexdagars eller bara en stor utmaning. Och helt plötsligt hade vi ett event med live-rapportering, sponsorer och några av Sveriges bästa ultralöpare.

Under rådande omständigheter kan enbart elittävlingar få sanktion av Svenska Friidrottsförbundet. Varje löpare behöver då söka elitdispens. Men vad elit innebär på ultradistanser är inte helt klart. Därför valde arrangören att inte med kort varsel söka sanktion. Det var ju från början ändå inte tänkt som en elittävling.

Träningspass inför världsrekordförsök av Elov

Trots ett par sena avhopp och att Martin Scharp, som hade covid för ett par månader sedan, fick bryta relativt tidigt, fick vi se några resultat av riktigt hög klass. Blåst och regn och några för många höjdmeter hindrade inte Elov Olsson att springa som en klocka. Han hade en genomsnittlig kilometertid på 4:38 och bara tre varv långsammare än 5:01. Tiden 12:24:00 på 100 miles är åtta minuter snabbare än Jonas Buuds svenska ultramaratonrekord från Täby Extreme Challenge (TEC) 2010.

– Jag ville göra sub-12, men det kände jag tidigt var för svårt. Jag kände att krafterna drogs ur på grund av regn och vind, så jag var trött väldigt tidigt. Men jag höll koll på Jonas tid, så den var aldrig något problem, säger Elov.

Elov Olsson efter målgång. FOTO Ellen Westfelt

Då tävlingen inte var sanktionerad blir rekordet alltså inte officiellt. Det blir inte heller Elovs passering på 12-timmars, 156,037 km, trots att även den var längre än Jonas Buuds rekord. Men målet för Elov är betydligt högre än så och om rätt tillfälle ges tror sig han sig vara kapabel att ge sig på världsrekordet på 100 miles (11:19:13).

– Det skulle vara väldigt roligt att få göra nåt sånt. Jag åkte hit för att få mer erfarenhet av att springa fortare på 100 miles och jag har fått mycket bra lärdomar. Jag tror att jag har väldigt hög kapacitet och tror att jag kan springa mycket snabbare på 100 miles.

Rakt in i landslaget för Rabe?

Magnus Rabe gjorde en av historiens bästa debuter på 24-timmars. Om han inte hade valt att stanna vid startlinjen och noteras för 253,000 km hade han passerat Elov Olssons 41 meter längre debuttid och bara haft Rune Larssons klassiska 24-timmarsrekord från 1986 före sig i debutstatistiken. Med dunder och brak – fast ett lugnt och ödmjukt sådant i Magnus fall – visade han att den svenska landslagsledningen behöver beställa en landslagströja i hans storlek.

– Ett VM skulle absolut locka så klart. Det hade varit fantastiskt kul att dra på sig landslagsdräkten och springa, säger Magnus.

Magnus Rabe efter sin imponerande 24-timmarsdebut. Foto: Ellen Westfelt

VM har flyttats fram i två omgångar och planeras nu till 2 oktober, med uttagningar 2 juni och 2 augusti. Indikativa kvalgränser är 245 km för män och 220 km för kvinnor.

Annars är det här med att springa runt runt på en asfaltsbana i ett dygn egentligen inte alls Magnus Rabes grej. Han trivs som allra bäst ensam på stigarna i skogen och har med vinster bland annat i Kullamannen 100 miles och kross av banrekordet i Gax 100 miles visat att han lika gärna skulle kunna göra sig bra bland världseliten i ultra-trail. I helgens tävling var det pannbenet som omsatte kapaciteten till ett lysande resultat även på 24-timmars.

– Jag la upp en tydlig plan från början, både energiplan och hur jag skulle röra mig. Och jag följde den till punkt och pricka, då blir det så, skrattar han.

– Men jag kände att jag hade detta i mig.

För fem veckor sedan punkterade Magnus en lunga och när han för tre veckor sedan sprang 28 timmar och vann en virtuell backyard fick han skadekänningar i knävecken som även gäckade honom de tolv första timmarna den gångna helgen. Det finns säkerligen mycket kvar att ta ut av Magnus Rabes ben och pannben även på 24-timmars.

Rörande debut av Elin

Näst längst av alla de åtta som startade kom Elin Hartelius. Efter en riktig kämpainsats pressade hon ut allt som hennes kropp hade detta dygn och efter 116 km halvvägs slutade hon till slut på 207,724 km, en distans som bara fyra svenska tjejer har överträffat de senaste två åren.

Elin sprang näst längst av alla på 24 timmars. FOTO: Emmy Karnerud

– Jag är väldigt rörd faktiskt, säger Elin strax efter målgång.

– Jag har aldrig tagit ut mig så mycket på ett lopp. Kombinationen av att allt släpper när man stannar och att vara väldigt, väldigt stolt… Jag har aldrig hulkat okontrollerat i en kvart efter målgång.

24-timmarslöpning och traillöpning får SM-status

Svensk 24-timmarslöpning håller väldigt hög klass för närvarande och toppbredden har aldrig varit bättre, framför allt på herrsidan. På 100 km och ultra-trail finns det löpare av världsklass på både herr- och damsidan.

Beskedet att Svenska Friidrottsförbundet i lördags gav SM-status till 24-timmarslöpning och traillöpning på ultradistans redan i år är ett resultat av den snabba utveckling som har skett inom ultralöpning som sport. 24-timmars och ultra-trail har tidigare haft status som riksmästerskap, medan svenskt mästerskap endast funnits på 100 km.

– Det är bland det största som har hänt svensk ultralöpning i modern tid. Det här med att få SM-status är jätteviktigt för vår sport, säger Johnny Hällneby i podden Ultraaktuellt.

Det första svenska mästerskapet och veteran-SM i 24-timmarslöpning planeras till 24–25 juli i samband med Skövde Ultrafestival. Beslut om var och när SM i ultra-trail går av stapeln är ännu inte taget. SM på 100 km går 4 juli, under SM-veckan i Halmstad.

Resultat från Pace on Earth Invitational 24h

Lyssna på  längre intervjuer med Elov Olsson, Magnus Rabe och Elin Hartlius i podden Ultraaktuellt

TOPPBILD: Elov Olssons målgång i ”Project Carbon X 2 – 100 km”


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

114 sprang ultradistans i virtuell backyard ultra – Rabe vann i sin debut

114 sprang ultradistans i virtuell backyard ultra – Rabe vann i sin debut


När i princip alla vanliga tävlingar är inställda var intresset stort när Sweden Runners ordnade ännu en virtuell backyard ultra. Totalt startade 189 deltagare och 114 sprang minst sju varv, vilket innebär ultradistans. Som vinnare stod backyard-debutanten Magnus Rabe, medan Ingela Jonsson och Maria Kumpula kom längst av damerna.

Törsten efter att få tävla är onekligen stor. Då nuvarande lagar inte tillåter motionslopp med fler än åtta personer har virtuella tävlingar blivit ett alternativ för dem som vill ha något att se fram emot och få lite tävlings- och gemenskapskänsla.

När Sweden Runners sommaren 2020 tvingades ställa in sina backyard ultra-tävlingar i Älvdalen och Trelleborg ordnade de istället virtuella varianter som lockade över 200 deltagare. Den gångna helgen var det alltså dags igen: 189 personer, 79 kvinnor och 110 män, sprang minst ett varv på 6,7 km, varhelst man befann sig. Av dessa sprang 114 minst sju varv, vilket innebär knappt 47 km och därmed ultradistans.

Seger av Rabe i backyarddebuten

Då backyard ultra inte har några könsindelade klasser slutade Magnus Rabe som vinnare och “last one standing” på 28 varv, knappt 188 km. Magnus vann Kullamannen 100 miles 2019 och slog i somras ett fantastiskt banrekord på The gax 100 miles.

– Jag hade inte sprungit backyard innan, så jag tänkte det kunde vara kul att testa på det också och se hur det funkar. Det var väldigt speciellt, jag tränar aldrig så långsamt, berättar Magnus

För Magnus var det ett bra träningspass inför att kanske testa på att springa långt i 24-timmarslöpning. Den indikativa kvalgränsen för att bli aktuell för VM i oktober är 245 kilometer.

Den som assisterade Magnus var Daniel Bååth, som gjorde en utmärkt insats med 27 varv, två varv mer än Marcus Broman.

Ingela och Maria sprang längst av damerna

På damsidan nådde Ingela Jonsson och Maria Kumpula längst med 15 varv, ett varv mer än Jennie Karlsson, som likt Ingela sprang i ett mini-arrangemang i Hultsfred. För Marias del känner hon att hon i och med detta äntligen kan kalla sig för ultralöpare.

– Jag har nosat lite på det här med ultra i något 6-timmarslopp och irrade runt själv på Roslagsleden, 67 km i spöregn förra sommaren med för tung packning. Och i november körde jag en egen Ultra Interval Challenge och skrapade ihop 90 km under ett dygn. Men ja, faktiskt är det först nu som jag känner mig lite som ultralöpare, berättar Maria Kumpula, som sprang helt på egen hand.

Backyardexplosion

Konceptet backyard ultra har exploderat de senaste två-tre åren. Idén kommer från den legendariske lopparrangören Gary “Lazarus Lake” Cantrell, som 2011 ordnade den första tävlingen på sin egen bakgård i Tennessee. Sju år senare etablerade löparföretaget Sweden Runners kontakt med “Laz”, bildade den informella organisationen Backyard Ultra och skyddade varumärket backyard ultra i EU.

Ursprungstävlingen Big Dog’s Backyard Ultra kallas numera för VM och i höstas ordnades ett semi-virtuellt satellitvärldsmästerskap där drygt 20 länder tävlade både som lag och individuellt. Sverige är det land efter USA med flest backyard ultra-tävlingar, i ett tävlingsformat där vem som helst kan delta och utmana sina gränser.

Idén går ut på att springa 6,7 km inom 60 minuter, med ny start varje heltimme, tills man inte längre kan fullfölja ytterligare ett varv. När bara en person återstår är tävlingen över.

Läs en historik i tre delar om utvecklingen av backyard ultra i världen och Sverige

Lyssna på Ultraaktuellt för intervjuer med Magnus Rabe och Ingela Jonsson

Foto: Olle Rabe


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Carl Johan femma i ett annorlunda Transgrancanaria

Carl Johan femma i ett annorlunda Transgrancanaria


Trots dimma och pannlampsstrul stod Carl Johan Sörman för en stark femteplats i Transgrancanaria. Bakom honom imponerade fler svenskar. Niclas Gällentoft genomförde dessutom den mest extrema distansen för andra gången – 240 kilometer på två Kanarieöar.

Pandemisituationen satte förstås tydliga spår när den årliga klassikern Transgrancanaria, som ett av ett mycket litet antal internationella storlopp, kunde genomföras i helgen. Det var ingen publik, mindre support, betydligt färre deltagare och exempelvis inga amerikanska löpare på plats, vilket kan förklara den bristfälliga mediabevakningen.

Men Gran Canaria röner alltid ett stort svenskintresse. På huvuddistansen Transgrancanaria Classic, med 129 km och 6 600 höjdmeter hade vi förhoppningar om möjliga topp tio-placeringar för tre svenska herrar.

Pannlampsstrul och kyla för Sörman

Allra bäst gick det för tävlingssugne 44-årige Carl Johan Sörman. Efter att hängt med den absoluta täten i drygt fyra mil fick han problem med sikten när pannlampan lyste svagt i den tjocka dimman.

– Sedan var det också den här kylan som jag inte alls var beredd på. Det var snorkallt uppe i bergen och jag hade inte vantarna med mig. Tillsammans med pannlampan var det olyckliga omständigheter som jag tror kostade mig en halvtimme i slutänden, säger Carl Johan.

Med en stark avslutning nerför kom han i mål som femma och var med tiden 14:29 mindre än 12 minuter från tredjeplatsen.

– Mitt mål var att komma topp fem. Sen var det lite snöpligt att vara så nära tredjeplatsen.

Tävlingen ingick i Spartan Trail World Championships och för femteplatsen belönades Carl Johan Sörman med 600 dollar.

När hemmafavoriten Pau Capell skadades veckan före loppet gick segern till fransmannen Aurelien Dunand-Pallaz, som fullföljde sin längsta tävling hittills. På damsidan vann Azara Garcia de los Salmones, vinnaren från Fjällmaraton 100K.

Distansrekord för Fjällmaratonvinnaren

Herrvinnaren i Fjällmaraton 100K, svensk-norske orienteraren Simen Hjalmar Wästlund slog också distansrekord och fick för första gången springa genom en natt. Många erfarenheter rikare tog han sig i mål som 12:a, 1,5 timme efter Carl Johan.

– Jag är nöjd med att ha tagit mig i mål, men känner också starkt lusten av att klara av det på ett lite bättre sätt, säger Simen.

Ännu en DNF för Lantz

För Johan Lantz blev det återigen en DNF (Did Not Finish) i resultatlistan. 2014 missade han starten, 2015 bröt han lårbenshalsen och både 2018 och 2019 blev han sjuk innan loppet. I år var det ett knä som tvingade honom att bryta efter drygt fyra mil.

– Jag visste att det var lite av en chansning, så det känns inte så jobbigt. Jag känner mig mer smart som bröt, säger Johan, som för en dryg månad sedan var bäste svensk i 100-kilometersloppet Project Carbon X 2.

Oscar Andersson, 20:e i Ultravasan90 2019, la upp sitt lopp väl och hade en skön känsla under hela loppet. Det ledde till en stark 25:e-plats på herrsidan, 29:a totalt, på tiden 18:08. Andreas Pettersson kom in på plats 100 av de 182 som tog sig i mål.

Sebastian Ljungdahl var svenskhoppet på distansen Maraton, men föll olyckligt i en farlig nerförsbacke och fick utgå med revbens- och fingerskador.

Niclas 360-äventyr blir film

För Niclas Gällentoft finns det en stark dragningskraft till Gran Canaria. Detta var hans sjunde Transgrancanaria och hans andra på extremdistansen 360, som i år för första gången inleddes med tre mil längs kanten av vulkanen Teide på Teneriffa. Totalt blev det 240 kilometer, efter att vädret gjorde att 6-8 km ersattes av bilresa, och runt 13 500 steniga och blöta höjdmeter.

– Det fick bli denna gången och sen är det klart. Det har jag lovat dyrt nu. Men ön älskar jag, jag kan inte låta bli att springa Transgrancanaria, säger Niclas som är ende svensk att ha fullföljt Transgrancanaria 360.

Drygt 78 timmar tog det, vilket med tidstillägg för den del där de inte fick springa blev 82:37, vilket gav en total 28:e-plats av 70 startande.

Jacob Zocherman följde Niclas under tävlingen, vilket kommer att resultera i en film.

Lyssna på intervjuer och mer om Transgrancanaria
i podden Ultraaktuellt

FOTO: Instagram @Transgrancanaria


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Extremtuff 100-milestävling och corona-anpassat längs Höga Kusten

Extremtuff 100-milestävling och corona-anpassat längs Höga Kusten


Vilket är Sveriges tuffaste 100-mileslopp? Den frågan diskuteras flitigt i sociala medier nu. I helgen vann Kennie Pussinen Storstenshöjden 100 miles, på en tid över 35 timmar! Samtidigt arrangerade Höga Kusten Winter Trail “öppet löparspår”, där totalt omkring 270 löpare valde möjligheten att springa med tidtagning.

Arrangörer av motionslopp har förstås tuffa tider. När många ställer in väljer andra att skapa corona-anpassade småtävlingar eller hitta kreativa möjligheter att ordna tävlingar på anläggningar som inte kräver tillstånd.

Massor av höjdmeter i Storstenshöjden 50 och 100 miles

Rickard Ahlberg längtade till bergen och kom därför på tanken att skapa en tävling med distanser på 50 respektive 100 miles i Kilsbergen mellan Örebro och Karlskoga, på en varvbana på 6,7 kilometer. De tre (av fem startande) som fullföljde 100 miles fick ihop närmare 11 000  höjdmeter! Dessutom på en teknisk och snöbeklädd bana, helt utan support.

– Det var en riktig utmaning, säger Kennie Pussinen, som med tiden 35 timmar och 16 minuter var över ett halvt dygn före nästa löpare.
– Jag lockas av att inte veta om jag kommer klara av det här, att testa mina gränser. De tre sista varven började jag märka av sömnbristen. I några partier där det var kuperat och mycket skog tyckte jag det såg ut som att det stod djur och människor och hejade på mig i periferin, skrattar Kennie, som inte sov någonting under hela tävlingen.

Filip Andersson och Magnus Hjelmér fullföljde också 100 miles. På 50-milesdistansen fullföljde 7 av 19 startande. Johan Nordin och Martin Anderberg vann på 15:31, en dryg halvtimme före den enda fullföljande kvinnan, Jenny Wallner (hennes löparkollega Emeli Grafström tvingades bryta med tåproblem efter 65 km).

Kreativ lösning i Höga Kusten Winter Trail

Längs Höga Kusten hölls det tredje Höga Kusten Winter Trail. Totalt startade omkring 270 löpare på någon av distanserna 25 km, 35 km eller 50 km, varav 47 på den längsta.

Formellt hade arrangören öppnat tre löparspår för allmänheten, men erbjöd också hjälp med busstransport, energi och tidtagning för dem som så önskade. Flera åtgärder hade vidtagits, bland annat slussystem för att sprida ut de startande, för att skapa en säker upplevelse för dem som ville ta sig fram i den vackra naturen.

– Vi hobbyidrottare behöver något att längta till och ”tävla” i. Det känns bra mentalt att både längta till och genomföra. Så jag välkomnar mer lösningar likt denna, säger herrvinnaren på ultradistansen Tomas Nordlöf.
Tomas segertid 5:59 och Zara Lundgrens segertid på 7:18 visade att det hala underlaget bidrog till en tuffare utmaning än de tidigare två åren.

– Det var en del snöpulsning och bitvis svårt att springa. Men det var en upplevelse och otroligt fint att komma ut i skogen, säger Zara Lundgren som annars mest har åkt längdskidor under den snörika vintern.

Hör mer om helgens tävlingar i podden Ultraaktuellt

RESULTAT Höga Kusten Winter Trail

Storstenshöjdens Facebookgrupp

FOTO: Staffan Gereonsson


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*