Lysande ultradebut av 18-åriga Tove
Vemdalen 45K - Sophia Odelberg, Erika Borgström och Tove Karlsson. Foto Vemdalen Fjällmaraton

Lysande ultradebut av 18-åriga Tove


18-åriga Tove Karlsson tog en förkrossande seger i Vemdalen Fjällmaraton. Bara Erik Rahimi hann springa över alla toppar när Marsliden Seven Summits fick avbrytas på grund av åska. Längre söderut kunde man springa trail genom Skåne och i Örebro och Karlstad ordnades backyard-ultratävlingar med rutinerat i topp.

Efter ett par veckors semesteruppehåll är ultrauppdateringarna tillbaka. Senare i veckan kommer ett förhandsinlägg inför Ultravasans elittävling på söndag.

Vemdalen Fjällmaraton

Augusti är månaden för fjällmaraton. Efter Åre var det den gångna helgen dags för Vemdalen och de kommande två veckorna blir det Bydalen och Idre. Den längsta distansen i Vemdalen är 45 km. På damsidan tog 18-åriga Tove Karlsson kommandot direkt och hade i mål en segermarginal på nästan 43 minuter.

– Det var roligt. Det blir en helt annan typ av lopp, man kan inte maxa hela vägen. Jag tänkte att det skulle vara en utmaning att testa och köra så långt. Det var kul att göra något jag aldrig gjort innan, säger Tove, som har bakgrund inom löpning på bana.

Nu går hon skidgymnasiet och det är just skidåkningen som är hennes stora fokus. Då familjen har stuga i Vemdalen har Tove tidigare även sprungit de kortare distanserna med framgång.

– Men det är vintern jag satsar på. Löpnng är mest för att det är kul och för att det är bra träning, säger Tove, som i nerförsbackarna på slutet sprang ifrån sin pappa Torgny.

Även Sophie Odelberg sprang längre än vad hon hade gjort tidigare och sprang in på andraplatsen tillsammans med desto mer erfarne bergslöparen Erika Borgström.

På herrsidan hängde Jonas Nilsson länge med Marco De Gasperi. Men efter ett par timmar drog italienaren, som var sexa i Lavaredo Ultra Trail för ett par månader sedan, ifrån och var med tiden 3:53:01 sex minuter före örebroaren Jonas i mål. Bronspengen togs av Erik Olofsson, Kvarnsjö Camp, på 4:10:26.

Marsliden Seven Summits fick avbrytas på grund av åska

I Marsfjällen kunde man bestiga sju toppar i ospårad terräng, vilket gav omkring 43 km och 2 700 höjdmeter. När åskan drog in efter 5-6 timmar fick arrangören avbryta tävlingen, för första gången i dess 8-åriga historia. Därför hann bara Erik Rahimi med att bestiga alla topparna, vilket han gjorde på imponerande 5 timmar och 55 minuter.

Trail genom Skåne

Mellan Lövestad och Kullatorpet utanför Genarp gick den tredje upplagan av Trail genom Skåne (TGS). Malmölöparen Oskar Henriksson, som trots sina 27 år är en väldigt rutinerad ultralöpare, tog kommandot i herrklassen direkt. Även om han fick slita på slutet var segermarginalen till Jesper Delgård betryggande 13 minuter på den 50 km långa A-till-B-banan. Oskars tid var 4:02:38, Jespers 4:15:34. Ytterligare sju minuter senare kom Fredrik Stjärnvy in på tredje plats, i sitt genrep inför Spartathlon i september.

På damsidan stod två av de åtta deltagarna i en klass för sig. Matilda Hellman vann på 5:27:52, med Ulrika Ekelund drygt 16 minuter efter.

6-timmarsklubbtävling på 6-dagarsbanan

13-19 september går sexdagarstävlingen Viadal Ultra på en specialbyggd bana utanför Förslöv, där en av tävlingsledarna, Lotta Thörn, huserar. I helgen anordnade Scania Road Runners ett klubbevenemang på banan, där en 6-timmarstävling ingick.

Martin Scharp vann sin vana troget herrklassen och nådde 70,304 km. Men mest imponerande var 39 år yngre Svea Roos. 14-åriga Svea brås uppenbarligen på sina ultraföräldrar Henrik och Agneta och skrev med 45,292 km in sig i ultrastatistiken.

– Det är häftigt och jag är väldigt stolt över hennes målvedvetenhet och driv. Hon springer runstreak som en del av sin träning vilket har gett fantastiska resultat, berättar stolte fadern Henrik Roos direkt från tatueraren.

Backyardtävlingar i Örebro och Karlstad – och en mysbackyard i Segersta

Givetvis kunde man också springa backyard i helgen. I Örebro ordnade Korskyrskan för  andra gången Adolfsberg Backyard Ultra. Förra gången var det en maxgräns på 14 timmar, men den här gången fick man springa tills bara en återstod. Den som sist kvar när Maria Pettersson gav upp efter 18 varv var ingen mindre än Lisa Amundsson.

Lisa är en av dem som ska springa sexdagarstävlingen i september och fick med 19 varv en bra genomkörare.

–  Det var ett väldigt bra och trevligt lopp/långpass, synd bara att det inte blev längre, säger Lisa.

I Karlstad har det ordnats backyard förr, men Karlstad Backyard gick i helgen för första gången, då fjolårets tävling fick ställas in. Efter att ha fått avbryta SM i 24-timmars då han var sjuk i veckan innan fick André Rangelind springa långt igen. I 19 varv assisterades han av Viktor Strömquist, varefter André blev last one standing på det 20:e.

– Ville egentligen bara springa lite längre när det inte blev något i Skövde. Men det är väl ett långt resultat jag saknar innan jag begraver backyardskorna. Lutar mot att jag springer något silver-ticketlopp nästa år, funderar André.

Då backyard ultra lämpar sig väl även som socialt koncept ordnades Segersta Mysbackyard intill Ljusnans strand.

– Jag och en kompis hade planerat för ett traillopp på 50 km, som vi skulle prova med dem vi brukar springa ihop med här uppe. Kompisen blev sjuk i leukemi i vår så då valde vi att ställa in det. Då ställde vi om till en enkel mysbackyard, där folk på olika nivåer var med och tog med allt de ville äta och dricka själva, berättar Magnus Demervall.

Lyssna på förhandssnack inför Ultravasan och andra ultranyheter i podden Ultraaktuellt


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles...

Läs mer

Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Det omöjliga 24-timmarsrekordet är slaget

När ultravärldens blickar var riktade mot Chamonix och UTMB-veckan skedde en av ultrahistoriens största prestationer...

Läs mer
Genombrott i Ultravasan och sista Bydalen

Det blev internationella segrar i Ultravasan 90. Men där bakom överraskade Viktor Stenqvist och Malin Barrulf både sig själva och...

Läs mer
SM i 24-timmars, Gax och inställt HUB

Det var kvinnornas och debutanternas dygn i Skövde, när den historiska första SM-tävlingen i 24-timmarslöpning anordnades. På Österlen ordnades inte...

Läs mer
Inför SM i 24-timmarslöpning

Till helgen blir det äntligen svenskt mästerskap i 24-timmarslöpning. Efter 13 år av riksmästerskap får alltså denna klassiska ultralöpningsgren nu...

Läs mer