Mimmi vann Lavaredo – och VM-laget på 100 km är klart
FOTO: @jan.nyka.photography från @mimmikotka instagram

Mimmi vann Lavaredo – och VM-laget på 100 km är klart


Mimmi Kotka tog en meriterande seger i det klassiska Lavaredo Ultra Trail. Och VM-laget på 100 km har kompletterats med tre nya namn.

Under midsommarhelgen var det tomt i den svenska ultratävlingskalendern. Men utomlands gäller andra traditioner och tre av de största ultratävlingarna skedde den gångna helgen. 

Lagen kompletta till VM på 100 km

Vi börjar dock med nyheten att den slutgiltiga uttagningen av det svenska laget till VM på 100 km har offentliggjorts. 

På herrsidan var ettan och tvåan från SM, Elov Olsson och Linus Wirén, uttagna sedan tidigare. Laget blir nu komplett genom Anton Gustafsson, som efter 6:51:39 i den tävling som han själv arrangerade i Lidköping förra helgen, visade att också han kan komma topp 20.

Även på damsidan var ettan och tvåan från årets SM uttagna sedan tidigare, Nikita Steiner och Lina Karlsson. De får sällskap av ettan och tvåan från 2021 års SM, Sofia Smedman och Jessica Svärd

Lotta Thörn, landslagsledare för 100 km och 24-timmars och även med särskilt ansvar för 100 km, är den som ansvarat för laguttagningen. VM går i Bernau utanför Berlin den 27:e augusti.

Lyssna på intervju med Jessica Svärd i podden Ultraaktuellt

Storm ställde in långa Marathon du Mont-Blanc

Många hade sett fram emot den långa 90-kilometersdistansen under Marathon du Mont-Blanc, en tävling som likt UTMB har Chamonix som utgångspunkt. Med bara sju timmars varsel ställdes den in på grund av väderprognoser som visade på storm och kraftigt regn. 

Johan Lantz, som kände sig i bättre slag än på länge, sprang istället 73 kilometer av UTMB-banan på natten tillsammans med Jim Walmsley, som satsar hårt på att vinna den tävlingen i år. Petter Engdahl, som skulle springa sin längsta distans hittills, bildade istället lag med Petter Restorp i Monte Rosa Skymarathon.

Själva marathondistansen gick dock som planerat på söndagen. Johanna Åström slutade elva, medan lillebror Joacim Lantz slutade på 35:e plats.

Mimmi vann Lavaredo Ultra Trail

Störst svenskintresse rönte dock Lavaredo Ultra Trail, där den välkända alpinorten Cortina d’Ampezzo i Italien är navet. Den klassiska distansen innebär 120 kilometer med nästan 6 000 höjdmeter. Flest ögon riktades mot Mimmi Kotka, som efter att ha drabbats av RED-S (relativ energibrist hos idrottare) gjorde ultracomeback på allvar genom en tredjeplats i Lavaredo förra året. Det följde hon senare upp med en tredjeplats även på UTMB.

Mimmi tog kommandot från start och ledde hela tävlingen. Även om hon tappade en del på slutet var segermarginalen 20 minuter ner till polskan Katarzyna Solińska. Nästa stora mål för Mimmi är UTMB i slutet av augusti.

Lyssna på intervju med Mimmi Kotka i podden Ultraaktuellt

I Lavaredos 48-kilometerstävling Cortina Trail slutade Johanna Gelfgren fyra, bara 56 sekunder från den tredjeplats som hade gett henne en direktplats till OCC under UTMB-veckan. Detta trots att hon inte känner att hon är i särskilt bra slag för närvarande.

På 80-kilometersdistansen Ultradolomites gjrode Tobias Johansson ett starkt lopp och gick in på en tiondeplats, bara 2,5 minuter från sjätteplatsen.

Två svenskar i Western States

Western States Endurance Run anses som en av de ursprungliga ultratrailtävlingarna över distansen 100 miles, där den första riktiga upplagan skedde 1977. Den går längs den historiska led i Kalifornen från Lake Tahoe till Auburn som användes av guldgruvearbetare under 1800-talet och som 1956 fick namnet Western States Trail. 

Med ett begränsat antal deltagare gäller det att att ha tur i lotteriet för att komma med till Western States. Janne Aho var den enda svensken i startlistan i år (plus Christian Sorensen som sprang som amerikan) och med en hel timmes marginal tog sig Janne under den 24-timmarsgräns som gäller för att även få med sig ett bälte. Han blev 60:e av 383 startande.

Vann gjorde amerikanen Adam Peterman på herrsidan. Han gjorde ultradebut för mindre än ett år sedan, har vunnit samtliga starter och nu även sin 100-milesdebut. På damsidan gick segern till fjolårstvåan Ruth Croft, Nya Zeeland, på den tredje bästa tiden i tävlingens historia, 17:21:30.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Skövde Ultrafestival, backyard ultra och snabb Kleist

I helgen gick den 14:e upplagan av Skövde Ultrafestival, med EM-aktuella 24-timmarslöpare och Ivan Bretan...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Internationella pallplatser för Johan & Elisabeth

I UTMB:s Europafinal Val d’Aran tog Johan Lantz en efterlängtad pallplats. Även Elisabeth Borgersen fick...

Läs mer

Suneson sprang genom hela Sverige, Sörman bäst i trail-EM

74-årige Björn Suneson har sprungit genom hela Sverige. 46-årige Carl Johan Sörman var bäste svensk...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kajsas återkomst, Antons VM-kval och dramatik för Jenny och Branislav

I en intensiv ultrahelg var det tio tävlingar i Sverige och flera med svenska framgångar...

Läs mer
SM i kort traillöpning, fyra ultratävlingar och två äventyr

Emilia Brangefält och Oscar Claesson heter de svenska mästarna i kort traillöpning. Tre sprang runt Vänern och invigde Vänerleden. Jenny...

Läs mer
Rabe till satellit-VM och tvåa nya namn till 24-timmars-EM

Magnus Rabe vann Jernbruket Backyard Ultra och belönades med en silverbiljett till ännu ett internationellt mästerskap, satellit-VM i backyard ultra....

Läs mer
Både kvantitet och kvalitet under ultrarik långhelg

Tolv ultratävlingar i Sverige och flera med svenskintresse utomlands. Kristi Himmelsfärdshelgen bjöd både på kvantitet och kvalitet.

Läs mer