Moradominans och rekord på Bohusleden

Moradominans och rekord på Bohusleden


Med tre stora ultratävlingar – och ett par mindre – kan tävlingssäsongen nu sägas äntligen ha kommit igång på allvar. Det blev segrar både av gamla stjärnor som Jonas Buud, yngre som Axel Svärdhagen och mittemellan som Malin Barrulf, liksom överraskningar som Malin Forsberg och Anna Hadenius. Och Bohusleden fick en ny rekordhållare i Branislav Pavic.

Att 150 deltagare nu är tillåtna i motionstävlingar gjorde att de populära EcoTrail Stockholm (med totalt 190 startande på två ultradistanser), High Coast Ultra (139 startande på två ultradistanser) och Björnfrossa Ultramaraton (83 startande) kunde genomföras i helgen.

EcoTrail Stockholm

– Alltså shiiiiit så nice. Det var tajt med tid och det är tungt att rodda två dagars tävlingar, men fett värt det, säger en trött Miranda Kvist, tävlingsledare för EcoTrail Stockholm.

I vanliga fall sträcker sig EcoTrails banor genom 7 Stockholmskommuner och 14 naturreservat. På grund av det rådande läget blev det i år istället en varvbana på 15-16 km för ultradistanserna 45 km och 80 km, i ett evenemang över två dagar som även innehöll flera kortare distanser och barnlopp.

På den längsta distansen överraskade Malin Forsberg från Mora med att vinna sin första riktiga ultratävling, även om hon tidigare sprungit en virtuell backyard ultra och Hemmavasan.

– Jag hade inga ambitioner alls och skulle vara jättenöjd med att bara gå i mål. Från början var jag nervös över att det var väldigt tajta reptider. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag vann, säger Malin Forsberg.

Malin var med tiden 9:27 11 minuter före Jenny Josefsson. På herrsidan övertygade litauern Ainars Kumpins, som sedan 2,5 år bor i Stockholm och längre tillbaka än så har nått framgångar i svenska ultratävlingar. Tiden 7:11:49 var 17 minuter snabbare än tvåan Shanti Pisto-Forsberg och ytterligare mer än en halvtimme före trean Andréas Truskog.

På den kortare ultradistansen, 45 km, vann 55-åriga miljödirektören Anna Hadenius med en hel kvart före Therese Carlsson. Herrvinnaren var 30 år yngre ultradebutanten Tristan Kipfer och där var tidsmarginalerna till de övriga på prispallen ännu större.

High Coast Ultra

Längs Höga Kusten gick den sjunde upplagan av High Coast Ultra. Den längsta distansen på 130 km var den mest populära, även om mindre än tio procent av de 93 startande var kvinnor. Fram till 2019 års tävling hade Johanna Bygdell det övergripande banrekordet genom sin totalseger 2017. Denna gång tvingades hon dock bryta, då hon ännu inte är fullt återhämtad efter skada.

Damsegern gick istället till Sofia Attelind, en a de tre kvinnor som tog sig i mål. Den som 2019 slog Johanna Bygdells banrekord var ingen mindre än Jonas Buud. I år var han tillbaka och slog återigen sitt eget banrekord med 11 minuter, om än på en bana som på grund av markägare och brorenovering hade fått dras om på ett par ställen och även innehöll en kortare båtfärd.

– Det är kul att komma ut och träffa lite folk och springa lite andra banor än att bara vara hemma och träna i sin egen skog. Jag gillar att tävla på roliga tävlingar, säger Jonas Buud.

Jonas Buud står även på anmälningslistan för SM på 100 km 4 juli, en tävling som han dock inte kommer att springa då varvet nu blir kortare än den bana som hade planerats förra året.

– Jag hade jättegärna sprungit SM om det varit på den vanliga banan, men jag pallar inte att springa 100 km på en 400-meters- eller 800-metersbana, säger Jonas, som i slutet av juli kommer att springa Kungsleden, även om han ännu inte vet vilka ambitioner han kommer att ha.

Tomas Nordlöf hängde med Jonas de första timmarna, men fick sedan släppa och var 70 minuter efter i mål på andra plats. Trea kom Felix Weber från Tyskland.

Björnfrossa Ultramaraton

Med start och mål norr om Sandviken bjöd Björnfrossa Ultramaraton för fjärde gången till 63 kilometers löpning på Gästrikeleden, Lenåsleden och Fäbodleden.

Förra året vann Stefan Ehrin före då 18-årige Axel Svärdhagen. I år fick Axel revansch och var knappt 8 minuter före Stefan i mål.

– Det gick riktigt bra. Alltid kul att vinna och speciellt med duktigt motstånd, säger Axel från Falun.

Bara en löpare har sprungit snabbare på Björnfrossabanan än Axels segertid på 5:09:10, nämligen Ockelbomaffians Joacim Lantz som vann 2018. Joacim ledde även i år, men valde att bryta efter ungefär 45 kilometers löpning med känningar i den fot som han haft problem med sedan nyår.

Malin Barrulf – foto Tomas Broman

Totalfyra i tävlingen och damvinnare med 27 minuters marginal blev akutsjuksköterskan Malin Barrulf från Mora. 30-åringen visade återigen att när hon står på startlinjen blir resultatet imponerande. Men startplatsen fick hon mindre än en vecka före start.

Nästa planerade tävling är Ultravasan, men när den i år sker som elittävling (och Hemmavasan) vet hon inte om hon får möjlighet att vara med.

– Jag tror det är svårt att vara elit i någonting man aldrig ha provat på, det är väl upp till någon annan att bestämma tänker jag, säger Malin Barrulf, som ändå hoppas att få springa.

Tvåa efter Malin i Björnfrossa var välmeriterade Zara Lundgren, med Michelle Nyström som trea.

Nytt FKT av Branislav på Bohusleden

Nyligen försökte Oscar Sjölande att utan support slå sitt rekord på den 36 mil långa Bohusleden från förra året, då han sprang med support. I helgen blev Oscar av med det supportade rekordet till Branislav Pavic. Med omkring åtta timmars marginal kom “Brane” till målet i Strömstad efter 2 dygn, 14 timmar och 20 minuter.

– Det är roligt att upptäcka nya ställen med jättevacker natur och många sjöar. Många vänner ställde upp och jag har haft hjälp hela sträckan från start till mål, säger en tacksam Branislav Pavic, som ännu hoppas bli uttagen till landslaget i 24-timmarslöpning.

För intervjuer med Malin Forsberg, Jonas Buud, Malin Barrulf och Branislav Pavic – och rapporter från andra tävlingar, äventyr och reflektioner kring backyard ultra – lyssna på det senaste avsnittet av podden Ultraaktuellt.

TOPPFOTO: Axel Svärdhagen & Malin Barrulf


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer
Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde resultat av yppersta världsklass.

Läs mer
Det omöjliga 24-timmarsrekordet är slaget

När ultravärldens blickar var riktade mot Chamonix och UTMB-veckan skedde en av ultrahistoriens största prestationer i skymundan i Polen. Greken...

Läs mer