Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund
Mai Bui. FOTO: Run Raisers

Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund


Mai Bui blev den första kvinnan att vinna en silverbiljett till satellit-VM i backyard ultra, när hon i helgen vann Winter Bay Backyard Ultra i Stockholm efter 41 timmar. EM-uttagne Martin Scharp vann en ultratävling för andra helgen i rad. Jonas Wängberg har sprungit genom hela Spanien. Och Sophia Sundberg är tillbaka på ultradistanser, bättre än någonsin.

På Liljeholmen i Stockholm anordnade Run Raisers den tredje av fem backyard ultra-tävlingar där vinnaren får en silverbiljett till satellit-VM i oktober. 177 löpare sprang minst ett varv och hela 132 stycken klarade av sju varv eller mer, vilket innebär ultradistans.

När det första dygnet var avklarat hade tolv män och en kvinna tagit sig sammanlagt 100 miles (160,9 km). Mai Bui hade då redan varit den enda kvarvarande kvinnan sedan det 18:e varvet.

Männen droppade av en efter en. När Peter Schröder steg av efter 36 varv var den enda kvarvarande mannen för Mai att slå Henrik Lowemark. 46-årige Lowemark från Ljusdal har en ultraresumé som sträcker sig tillbaka till 2013, då han debuterade med TEC 100 miles. Han har bland annat vunnit 250-milestävlingen Thames Ring i England.

Den 20 år yngre Umeåbon Mai Bui har förutom ultradebuten Umeå Trail 2018 enbart backyard ultra-tävlingar på sin ultrameritlista. I samtliga har hon varit sist kvarvarande kvinna och i augusti vann hon även High Coast Backyard på 31 varv.

När tystnaden lagt sig till och med över Stockholm och klockan närmade sig två natten till måndag meddelade Henrik att det blev hans sista varv. Det 41:a varvet sprang Mai på egen hand och belönades därmed med vinst och en silverbiljett till satellit-VM i Älvdalen i oktober.

Mai Bui. FOTO: Anna Wärmländer

Lyssna på intervju med Mai Bui i podden Ultraaktuellt

Historiska Lejonbragden

1984 arrangerades den första 100-kilometerstävlingen i Sverige, på en bana i Lund med två 5-kilometersslingor i en åtta. Med skoföretaget Lejon som sponsor blev namnet på tävlingen Lejonbragden. Förutom den 51 kilometer långa trailtävlingen Hälsingeleden, som gick 1976 till 1986, var ultralöpning i Sverige i princip synonymt med denna 100-kilometerstävling fram till 2000-talet.

Efter 25 års dvala återupptogs Lejonbragden i ytterligare fyra år från 2012 till 2015. Den gångna helgen var det dags för den tredje inkarnationen, återigen på en bana med två 5-kilometersslingor (även om det inte längre är samma bana som på 1980-talet).

Man kunde välja mellan tre distanser: 30, 50 eller 100 kilometer. Martin Scharp var en av dem som valde huvuddistansen på 100 kilometer, trots att han helgen innan hade sprungit 33 varv i Lomma Backyard Ultra, som han vann. Även denna helg gick 54-åringen, som är en del i det starka svenska 24-timmarslaget på EM i september, vinnande ur tävlingen.

Martin Scharp

Med tiden 8:49:01 var Martin Scharp en halvtimme före en annan evighetsmaskin, ett år äldre Tommy Carlsson, som gjorde sin fjärde ultratävling på lika många veckor.

På damsidan gick segern till Matilda Gend på 9:32:07. Hon har dämed vunnit alla ultratävlingar som hon har gått i mål i (men bröt SM). Hon var 14 minuter före trailspecialisten Lisa Eneroth, som fick springa i lånade asfaltsskor.

Vinnare på 50 km blev Lisa Engström på 4:37:42 och Filip Lindblad på 4:07:17.

Lyssna på intervju med Martin Scharp i podden Ultraaktuellt

Sophia global trea i Wings for Life

2013 var Sophia Sundberg EM-femma på 100 kilometer. Fyra år senare satte hon det ännu rådande svenska ultramaratonrekordet i 6-timmarslöpning och 2018 blev hon sexa i världens största ultratävling, det anrika Comrades Marathon i Sydafrika.

Men sedan fick hon operera en häl och drabbades dessutom av en ihållande stressreaktion i kroppen. En andraplats på Ultravasan 45 förra året var en del av resan tillbaka till ultradistanser. När hon åkte till Slovenien för att delta i den globala tävlingen Wings for Life World Run skulle hon få ett riktigt kvitto på att hon nu är tillbaka. Hon snittade 4:10 min/km i nästan 3,5 timme och hann därmed 49,39 km.

Sophia vann ohotat tävlingen i Slovenien och var trea globalt. Nu siktar hon på att återigen springa 100 kilometer, troligen under nästa år.

Lyssna på intervju med Sophia Sundberg i podden Ultraaktuellt

Jonas sprang 18 dagar genom hela Spanien

1 070 kilometer blir det om man springer från Urdos i sydligaste Frankrike, genom hela Spanien ner till Málaga vid Medelhavskusten. Uppdelat i 18 dagsetapper på 45 till 76 kilometer blir det tävlingen Trans España, vars första upplaga nyligen avslutades.

Jonas Wängberg var ende svensken bland de 33 som startade. Med en total löptid på 5 dagar och knappt 14 timmar tog han sig i mål som 10:e löpare.

Hör Jonas Wängberg berätta om äventyret i podden Ultraaktuellt

Ultralöpning i Svenska Friidrottsförbundets regelbok

I den nya utgåvan av Svenska Friidrottsförbundets regelbok benämns för första gången ultralöpning, traillöpning och bergslöpning. Tidigare har det inte funnits några regler specifika för ultralöpning och det enda ultrarelaterade som funnits med är att 100 kilometer är en standarddistans där man slå världsrekord och svenska rekord.

Läs regelboken här

Världsresultat i Polen

Pabianice utanför Łódź i Polen var förra året platsen där Aleksandr Sorokin från Litauen slog Yiannis Kouros’ “oslagbara” världsrekord i 24-timmarslöpning. Även i år blev Ultra Park Weekend en höjdartävling.

Patrycja Bereznowska blev första kvinna att officiellt noteras för en sträcka över 400 km på 48-timmars. Hon hade själv sprungit 401 km i Aten 2018, men inte fått distansen godkänd. Men nu har hon även världsrekordet på 48-timmars, med 403,32 km och slog därmed japanskan Sumie Inagakis 12 år gamla rekord.

Bereznowska slog världsrekord på 24-timmars (senare slaget av Camille Herron), när hon 2017 blev världsmästare. Hon har dessutom sprungit snabbare än någon annan kvinna både i Spartathlon och Badwater.

Även i öppna polska mästerskapen i 24-timmars blev det finfina resultat. Både nye polske rekordhållaren Andrzej Piotrowski (282,201 km) och tjeckiske dito Jiří Horčička (267,108 km) petar därmed ner de tre herrmedaljörerna från SM i världsårsbästastatistiken.

På damsidan vann Aleksandra Niwinska på 255,587 km och är med det resultatet sexa i världen genom tiderna, men bara trea i Polen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer