SM i 24-timmars, Gax och inställt HUB

SM i 24-timmars, Gax och inställt HUB


Det var kvinnornas och debutanternas dygn i Skövde, när den historiska första SM-tävlingen i 24-timmarslöpning anordnades. På Österlen ordnades inte en, utan två upplagor av Sveriges äldsta 100-milestävling Gax. Och Halland Ultra Beach Trail tvingas ställa in.

Skövde Ultrafestival – med SM i 24-timmarslöpning

I 13 år har det arrangerats riksmästerskap i 24-timmarslöpning. Men medan 100 km har haft SM-status sedan 2011 var det först tio år senare som även 24-timmarslöpning nådde samma status. Platsen för den historiska tävlingen var Skövde, där åtta av riksmästerskapen har gått i samband med Skövde Ultrafestival.

Att arrangera en 24-timmarstävling under årets varmaste period och nära internationella mästerskap (som oftast hålls på hösten) har sina utmaningar. I år hade flera aviserat att de ville kvala in till landslaget, men sedan kom beskedet att VM ställs in. De svenska löparnas resultat må inte ha nått internationella nivåer, men flera debutanter presenterade sig med besked och norske världsstjärnan Therese Falk totalvann med två mil.

Damtävlingen

Sveriges genom tiderna bästa 24-timmarslöpare Maria Jansson, med svenska rekordet på 250,647 km från EM-guldet 2016, hade egentligen inte tänkt att springa i Skövde. Men hon behövde ett resultat för att ta sig till vad som skulle bli hennes sjunde internationella mästerskap. Tio dagar före tävlingen hade hon drabbats av en muskelinklämning som efter fyra timmar tyvärr visade sig omöjliggöra vidare löpning.

När även Therese Fredriksson till slut insåg faktum och steg av efter 11 timmar då skadekänningen i vänstersidan inte gav med sig, då öppnade sig fältet för en överlägsen guldmedaljör och kamp om de övriga medaljerna.

Elin Hartelius

Elin Hartelius, IF Kville, fick kämpa mot magproblem, vätskebalans och värme, men med slutresultatet 210,05 km slog hon både sin distans från debuten i april och vann SM-guld med över tre mil.

– SM-guld fanns inte på kartan. Det känns helt otroligt. De sista åtta timmarna handlade det bara om att stå ut. Jag vet inte, varför gör man så här mot sig själv? Men det är ju verkligen värt det på slutet, så himla häftigt, säger Elin Hartelius direkt efter målgången.

Bakom Elin blev det desto tajtare om de övriga medaljerna. Både Annika Johanson, Sweden Runners och Anna-Maria Trollsfjord, SOK Knallen slog personliga rekord. Även om det skiljde mindre än 3 km ner till 24-timmarsdebutanten Louise Kjellson, Umara Sportsclub, på fjärdeplatsen lät Annika och Anna-Maria egentligen aldrig någon närma sig de sista timmarna. Annika tog SM-silver på 178,91 km och Anna-Maria brons på 175,88 km.

Men totalvinnaren i tävlingen kom från Norge och deltog inte i SM. I oktober förra året slog Therese Falk med distansen 251,452 km Maria Janssons nordiska rekord. Trots värmen och den obarmhärtiga solen låg Therese länge på ett snittempo en bit över det rekordet. Men till och med Therese Falk visade sig mänsklig, även om hon höll sig löpande hela dygnet. 242,81 km är ändå med råge hennes näst bästa 24-timmarsresultat och fyra i världen i år.

– Jag var ganska långt nere i källaren. Det var fruktansvärt tungt efter 17-18 timmar. Min målsättning var att hålla i 24 timmar. Jag är kämpestolt över det jag uppnådde. Jag hoppades på 220+, så 242 km, det är “grisebra”, säger Therese Falk, som höll ett känslosamt tal vid prisutdelningen och tackade för att hon kände sig så välkommen.

Det var även SM i veteranklasser. De tre medaljörerna i “stora SM” fick också var sin veteranguldmedalj, Elin Hartelius i K35, Annika Johanson i K50 och Anna-Maria Trollsfjord i K45. Övriga veteranguldmedaljörer var Louise Kjellson i K40 (173,03 km) och Lisa Amundsson i K60 (totalfemma i SM på 169,88 km).

Herrtävlingen

I herrtävlingen blev det ännu större omkastningar. Av förhandsfavoriterna fick André Rangelind, som var sjuk i veckan innan, ge sig innan 3 timmar, Mikael Gottberg fick återigen problem med vätskebalansen och steg till slut av strax efter 11 timmar och huvudfavoriten Sebastian Pokorny kunde inte heller i sitt tredje försök genomföra hela dygnet. Efter att ha haft en dipp i fyra timmar som bara blev värre när han inte kunde tillgodogöra sig tillräckligt med energi valde han att ge upp efter 15 timmar.

Av de mer rutinerade favoriterna återstod då bara Emir Halalkic. Men han hade fortfarande känningar av den snedbelastningsskada han ådrog sig under en egen utmaning i april. Att han efter en segdragen kamp med överraskningen Daniel Brånn lyckades bärga ett SM-brons med 208,39 km gjorde honom till den synbart gladaste av alla på prispallen, trots att han var mer än två mil efter sitt fjolårsresultat.

Men lyckan var nog lika stor hos de två som med nöd och näppe lyckades stiga högre upp på prispallen, även om smärtan var synbar i både ansikte och haltande ben. 26-årige Bill Öster, Karlshamn SK, gjorde debut i ultratävlingssammanhang (även om han sprang 60 km som träning i en backyardtävling 2019). Men förberedelserna och sättet han genomförde loppet vittnade om en förvånansvärd mognad och disciplin.

Bill Öster

– Jag är riktigt stolt, det kan jag inte säga nåt annat. Jag är hur nöjd som helst. De tidigare ultraäventyren jag har gjort är jag van att köra mitt eget lopp. Jag körde mitt eget lopp hela vägen här idag och gjorde mig grej. Jag hade min plan och försökte hålla den så gott som möjligt och det gick ju ganska länge, säger Bill Öster när han stapplar med smärtande ben och tår bort mot prisutdelningen.

Han fick rejäla blåsor på flera tår och var tvungen att ta av sig skorna. Han fick då rådet att klippa upp dem för att släppa tårna fria, vilket gjorde att han kunde fortsätta.

– Jag får nog behålla dem, det är nog de enda skorna jag kommer kunna använda på ett par dagar, skrattar Bill, som slutade på 222,48 km.

Bill hade förberett sig minutiöst och räknat i detalj på hur många gram energi han skulle ha i sig varje timme och vilken puls han skulle ligga på. Lika seriös i sin satsning hade Erik Olofsson, IF Mantra Sport, varit. För bara tre veckor sedan gjorde han ultradebut genom att ta SM-brons på 100 km. Nu fick han med sig ytterligare en SM-medalj av en ännu finare valör. Två nationella medaljer inom tre veckor i sina första två ultratävlingar är det sannolikt ingen annan som har klarat av tidigare.

– Det kändes helt overkligt. Jag har haft otroligt stor respekt för båda de här distanserna, både 100 km och framför allt 24-timmars idag, så det trodde jag verkligen inte. Jag är både glad och överraskad, säger Erik som fick bäras i en stol till prisutdelningen.

Erik svimmade till och med efter 13 mil och låg helt utslagen.

– Då trodde jag loppet var över, men så fick jag prova en saltshot som någon ur ultrafamijen kom óch gav mig. Fem minuter senare var jag uppe och sprang igen. Det var helt otroligt, berättar Erik som fick erfara de annorlunda utmaningar som man kan möta under en 24-timmarstävling.

216,70 km nådde Erik, vilket alltså var 8 km längre än trean Emir Halalkic. Daniel Brånn var den fjärde av herrarna att nå över 200 km, med resultatet 205,96 km. För ett tiotal år sedan sprang han marathon på 2:42. Men ultraerfarenheterna begränsade sig till 47 km på Bergslagsleden Ultra 2016 och 100,5 km på en backyard tidigare i år.

55-årige Mikael Jonsson på femteplatsen har gott om ultraerfarenhet, men på sjätteplatsen hittar vi ytterligare en 24-timmarsdebutant, Anders Szalkai. Eftersom den sexfaldige svenske mästaren i maraton inte upplevde sig kunna springa långsammare öppnade han i ett tempo som efter den första maran innebar ett snitt för 290 km. Taktiken bestod istället av att pausa helt då och då. Det höll hyfsat till 100 km, men trots ett flertal längre uppehåll lyckades han varje gång ta sig tillbaka och nådde till slut 190,43 km och distansrekord med tre mil.

– Det gick ju bra att springa i 5:40-6:00-fart när benen och kroppen var slut, så det går ju att springa lugnare. Så även om jag inte gillar det borde jag kört lite softare i början. Trots mindre bra totalinsats från mig ett bra och kul avslut i ok fart. Det var bra att få till för att personligen veta att det fanns lite till, sammanfattar Anders, som intressant nog också finns i startlistan för Kullamannen 100 miles i november.

SM-vinnare i veteranklasserna var Emir Halkic i M35, Erik Olofsson i M40, Rickard Persson (164,54 km) i M45, Anders Szalkai i M50, Mikael Jonsson i M55, Anders Västerberg (141,48 km) i M60, Lasse Jutemar (102,42 km) som ensam deltagare i M65, Hans-Inge Lindeskov (107,07 km) som ensam deltagare i M70.

Lyssna på mer från SM-tävlingen och intervjuer i podden Ultraaktuellt

Världsresultat i M75

M75-klassen förtjänar särskilt omnämnande. Två ultralegendarer kom till start (plus Håkan Sjöö i motionsklassen). Kurt Gustavsson ansvarade under flera år för Sveriges enda ultratävling under 1990-talet, Hultsfred Ultra. Han nådde nu ännu en mara, med 44,54 km.

Just i Hultsfred Ultra gjorde Bo Pelander ultradebut 1996. Den nu 78-årige Bo slog i helgen sitt eget svenska M75-rekord med knappt 2 km och sprang imponerande 143,10 km, vilket placerar honom som världsetta i år och 21:a i världen genom tiderna.

– Härligt att äntligen få tillbringa 24 timmar på löparbanan med likasinnade efter ett tävlingsfattigt år, säger Bo.

6- och 12-timmars

Det erbjöds även 6- och 12-timmars under Skövde Ultrafestival och liksom på 24-timmars slutade båda dessa med kvinnliga totalsegrare. Sofia Byhlinder fick viss revansch efter DNF på SM 100 km och sprang trots magstrul i mål på 69,35 km på 6-timmars. Norskan Kristin Aastad vann 12-timmars på 121,94 km.

Två upplagor av klassiska Gax 100 miles

100 miles är en klassisk ultradistans, som populariserades genom Western States på 1970-talet. Det var förlagan när Stefan Samuelsson 2006 ordnade den första 100-milestävlingen på svensk mark, The Gax 100 miles i en loop som till största delen följer Skåneleden på Österlen. Tävlingen låg nere i början av 2010-talet och återupptogs 2014 i ny regi.

Gax vill vara ett litet, gemytligt alternativ till de större ultratävlingarna. Det hårda trycket på startplatserna har man löst genom först till kvarn när anmälan öppnar, oavsett meriter. Men i år valde man att ordna två upplagor, en tävling på tisdagen och en på lördagen, med 50 platser vardera.

Efter flera avhopp kom 38 till start på tisdagen och 27 av dessa tog sig i mål. Anna Andersson var enda kvinna och sprang tillsammans med maken Pål Andersson i mål på 22:43. Herrklassen vanns övertygande av 52-årige Roger Kjellsson på 18:12.

Allra mest känslor blev det när 100-milesdebutanten Jamie Stasch utmattad kunde guidas till målet i Ystad av arrangören Urban Ljungberg, bara sekunder innan tidsgränsen på 32 timmar gick ut.

Mikael Öhman

Lördagen bjöd på ännu varmare väder. Norge kammade hem helgens tredje ultraseger på svensk mark genom Sofiia Granheim på 22:59. På herrsidan var gotlänningen Mikael Öhman ensam under 20 timmar och vann på 18:56. 32 av de 41 startande kom i mål på lördagen.

Fullmåne i Full Moon Race

För dem som enbart vill springa den sista halvan av Gax-banan kan man springa systerloppet Full Moon Race. Som namnet antyder går det på natten och dagen väljs utifrån när fullmånen infaller.

Den 12:e upplagan vanns med en dryg timme av Lotta Sjöberg med 9:04 på damsidan, medan det på herrsidan var desto tajtare. Matti Piittinen persade med nästan en timme och vann på 7:40, med både Yoshihiro Tsunoda och fjolårsvinnaren Sebastian Ryberg inom sju minuter där bakom.

Stentuff skogsultra i Storstenshöjden 50 & 100 miles

Ville man ha en tuffare utmaning på 50 eller 100 miles kunde man springa (i den mån det gick att springa) den första sommarupplagan av Storstenshöjden i Kilsbergen utanför Örebro. Där hade Rickard Ahlberg ordnat med en kuperad varvbana på 20 km, där 40 procent av sträckan gick i obanad terräng. “Helt sinnessjuk bansträckning”, kommentarade Jonas Brännmyr som sprang ett testvarv.

Två lyckades ändå genomföra 100 miles, Magnus Hjelmér på 47 timmar och 47 minuter, Staffan Gereonsson drygt 5 timmar mer. Carina Gustavsson imponerade på 50 miles, som hon avklarade på 20:29, medan Martin Bergman som herrvinnare tog sig runt på 19:16.

Kortultra på Bjärehalvön

På Bjärehalvön arrangerades helgens kortaste ultralopp, Bjäre Trail Run på 51 km (det fanns även kortare distanser). Catrine Gunnarsson vann damklassen och var totaltvå på 5:38:08. Erik Wickström var återigen överlägsen i herrklassen och tog sin tredje raka seger på 4:41:44.

Halland Ultra Beach Trail inställt

Många hade laddat länge för att om två veckor springa någon av distanserna längs kusten i Halland Ultra Beach Trail (HUB), med den längsta på hela 200 miles. Efter att tävlingen uppmärksammats i en Facebookgrupp för fågelskådare, där en handläggare från Länsstyrelsen var med, ledde diskussioner mellan arrangören och Länsstyrelsen att tävlingen måste ställas in.

– Vår åsikt är att HUB inte är formellt tillståndspliktigt i de reservat vi passerar och detta har vi meddelat länsstyrelsen i mars via en samrådsanmälan. Den här metoden är normalt sett resurseffektiv för såväl oss som länsstyrelsen (och har även fungerat i tio års tid på liknande evenemang i reservat med exakt samma skrivelser som de som nu är aktuella), då en full-lödig tillståndsansökan tar ganska mycket mer mantimmar i anspråk, skriver arrangören i en kommentar efter att på sin Facebook-sida meddelat att tävlingen ställs in.

TOPP BILD: Deca Text & bild (montage) och Daniel WestergrenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer