Snölöpning på Gesundaberget och Höga Kusten
Jonas Buud & Wille Englund

Snölöpning på Gesundaberget och Höga Kusten


Jonas Buud bjöd in till träningstävling på tuffa Buudrundan på Gesundaberget. Sofia Nordin och Tomas Nordlöf är vinnarna på den längsta distansen i Höga Kusten Winter Trail.

Vackert men mycket snöpuls i Höga Kusten Winter Trail

Det var skimrande vackert vinterväder när det sprangs på snö i helgen. Mellan Örnsködsvik och Härnösand ligger världsarvet Höga Kusten. Det blev snölöpning när man i Höga Kusten Winter Trail kunde springa 25, 35 eller 50 km, där ultradistansen går under namnet “Insane”.

Tiderna vittnar om hur mycket det snötäckta landskapet påverkade. Trots att välmeriterade Tomas Nordlöf från Umeå vann herrklassen med 16 minuter var han 26 minuter långsammare än sin egen segertid från förra året och hela en timme och 16 minuter sämre än när han blev trea 2020.

– Jag har avverkat det där fyra gånger nu och måste säga att detta var nog jobbigaste året. Kom hemskt mycket nysnö veckan före, så delvis var det väldigt mycket snöpuls och fötterna gick igenom. Sen blev det ju inget fråntryck i steget. Lite som springa i sand, berättar Tomas Nordlöf.

Klockan stannade till slut på 6:25:25 för Tomas, som la in segerrycket med 13 kilometer kvar.

Där bakom blev det tajt om de övriga pallplatserna, till stor del utan löparnas egen vetskap. Det var nämligen inte gemensam start, utan covidanpassad drop-in-start.

Victor Lövdal blev tvåa på 6:41:02, bara en minut före fjolårstvåan Gustav Bodin, som i sin tur var 18 sekunder före fyran Rasmus Nilsson, en sekundstrid som de alltså inte kände till förrän när resultatet kom upp. Dessutom skiljde det bara ytterligare fem minuter ner till femman, fjolårstrean Lars Hedlund.

För 31-årige Victor Lövdal från Finland var det debut som ultralöpare. Men han har varit finsk juniormästare i längdskidåkning och haft stora framgångar inom hinderbanelöpning (OCR).

Sofia Nordin på Höga Kusten Winter Trail

På damsidan var det aldrig något snack om saken. 26-åriga Sofia Nordin vann 50-kilometersdistansen på Sandsjöbacka Trail 2019 före flera starka ultratjejer och har placerat sig bra både i Kullamannen 44K, Idre Fjällmaraton och Fjällmaraton Bydalsfjällen. Göteborgaren som studerar i Luleå vann på 7:17:24, vilket var precis 1,5 timme före tvåan Paula Andersson. Madeleine Wennberg var med 8:52:05 ytterligare fem minuter efter som trea.

– Jag trodde att jag var ganska van vid snölöpning efter att ha sprungit en del i skoterspår. Men jag var inte förberedd på detta kan jag säga. De hade gjort ett gediget arbete med att trampa upp stigarna med snöskor, men sedan hade det snöat igen efter det, berättar Sofia Nordin, som har träningsvärk i armar, nacke och rygg efter allt balanskompenserande för att hålla sig i spåret.

Lyssna på hela intervjun med Sofia Nordin i podden Ultraaktuellt

Backyard på Buudrundan

2015 var Jonas Buud fortfarande elitsatsande och ville ha lite mer backträning inför bergslopp nere i Alperna. Då såddes fröet till Buudrundan på Gesundaberget vid Siljan söder om Mora. När han utvecklade det till en hel runda hamnade distansen som av en slump på 6,7 kilometer. Det var därför logiskt att ordna backyard ultra på banan som dessutom mäter hela 450 höjdmeter per varv.

I helgen bjöd Jonas Buud in till träningstävling på Buudrundan. Vinnaren från Fjällmaraton 100K och tvåan från Kullamannen 100 miles, Wille Englund, tog sig flest varv. Han fick ihop sex varv och därmed drygt 40 km och närmare 3 000 höjdmeter. Den hårdsatsande 27-åringen från småländska Reftele har nyligen flyttat till Mora och tränar regelbundet med bland annat Jonas Buud på Gesundaberget.

– Det var en väldigt bra träningstävling inför kommande säsong med gott sällskap, säger Wille Englund.

Lyssna på intervju med Jonas Buud i podden UltraaktuelltLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer

Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar...

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer
HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre

200 miles längs västkusten, 100 miles över Österlen och fjällmaratonveckan i Åre. Även när denna ultrakolumn tog semester var sommarens...

Läs mer
Silverbiljett till Filip och Anna snabbast över Skåne

Filip Söderling knep den sista silverbiljetten till satellit-VM i backyard ultra. Anna Andersson avslutade en intensiv sommar med seger i...

Läs mer