SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen
Tommy Carlsson med pingvinstång

SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen


20-årsjubileum för Sörmland Ultra Marathon, Tommy Carlsson vann TEC 200 miles en månad efter Viadal Ultra 6-dagars och Niklas Sjöblom sprang 50 backyardvarv i Schweiz när européer inte kunde resa till “backyard-VM” i USA.

Backyardrekord och långt av Niklas

De senaste dagarna skulle fyra svenskar ha deltagit i Big Dog’s Backyard Ultra, det som numera kallas för VM i backyard ultra. Men inreserestriktioner till USA för européer gjorde att det i huvudsak blev nordamerikaner som deltog.

Amerikanen Harvey Lewis vann på det nya “världsrekordet”, otroliga 85 varv (570 km), assisterad av landsmannen Chris Roberts. Japanen Terumichi Morishita hängde med i 80 varv innan han snubblade, kort tappade medvetandet och var 30 sekunder för sent i mål på det 81:a varvet.

Av de svenskar som skulle ha deltagit ska Torbjörn “Tobbe” Gyllebring kommande helg springa Lidingö Backyard Ultra, en tävling som har lockat ett oerhört namnkunnigt startfält. Då jobb hindrar Niklas Sjöblom från att ta sig till Lidingö sprang han istället Last Lap Backyard Ultra hemma i Schweiz. Efter 50 varv tyckte han det var tillräckligt, då han hade jobb på måndagen. Han blev därmed den som assisterade Nima Javaheri som vann på 51 varv. De enda svenskar som har sprungit längre på backyard ultra är Johan Steene (68 varv), Tobbe Gyllebring (55) och Anna Carlsson (54).

20:e Sörmland Ultra Marathon

Sörmland Ultra Marathon (SUM) är Sveriges näst äldsta ännu aktiva ultratävling. Den första upplagan skulle ha skett år 2000, samma år som det första Ursvik Ultra. Men då den blev inställd blev 2001 första året. Eftersom fjolårets upplaga ställdes in på grund av pandemin blev det istället 20-årsjubileum i år.

Kajsa Friström har varit med samtliga upplagor, utom 2005 då hon var gravid. Hon vann de åtta första gångerna hon ställde upp och har totalt tio segrar, alltså hälften av alla SUM. I år blev det en niondeplats på 5:25.

– Det är ett charmigt lopp, nära stan men ändå så vacker natur. Det är lite känslan av en bytävling fortfarande efter alla år. Det är trevligt att det inte händer för mycket, att de håller kvar känslan av att inte vara en alltför stor tävling, säger Kajsa Friström, som genom segern i premiären 2001 har fri startplats livet ut.

Vinnare i år blev Emeli Grafström på damsidan, som med tiden 4:16:49 tog sin andra raka seger, tio minuter före Johanna Lönnstedt och ytterligare tio minuter till Hanna Landegren på tredje plats.

På herrsidan blev det en tuff kamp där niofaldige vinnaren Daniel Nilsson fick se sig  knappt slagen av Jakob Åberg och årets vinnare, Nicolas Remires som vann på 3:40:43. Fransmannen Remires, som bor i Stockholm, har en diger meritlista främst inom swimrun och adventure racing.

Tommys fjärde personbästa på en månad

13-19 september sprang Tommy Carlsson 707 km på Viadal Ultra 6-dagars. Någon vecka senare slog han med 38:59 personligt rekord på 10 km, i TV 88:s klubbmästerskap. I Göteborg Marathon satte han ytterligare ett personligt rekord på 3:00:02 och blev veteran-SM-trea i M50. Och ytterligare en vecka senare sprang han för andra gången TEC 200 miles och slog givetvis återigen personligt rekord och vann på 50:51.

Vad är hemligheten?

– Pingvinstänger kanske är en grund, skrattar Tommy, som för sju år sedan gick från “professionell soffpotatis” till det som han då avskydde, att springa.

– Jag tackar alltid min glädje till löpningen. Så länge det är kul känns det som att man kan göra vad som helst, säger Tommy Carlsson.

Tommy är den svensk som sprungit längst på ultratävlingar 2018, 2019 och 2020 och lär bli svår att nå även 2021. Kvar i ultratävlingskalendern för året finns både Kullamannen 100 miles och debut på 12-timmars på PRT, Personliga Rekordens Tävling.

Täby Extreme Challenge, eller TEC som den kallas, har numera många distanser, 46 km, 50 miles (både dag och natt), 100 miles, 200 miles och backyard ultra. När den första TEC arrangerades 2009 var det Sveriges andra 100-milestävling och det är också den distansen som lockar flest deltagare.

Inte sedan Jonas Buud sprang på 12:32 2010 har segermarginalen varit större i herrklassen. Kristoffer Sjöberg var helt ohotad från start och var med tiden 15:52:27 drygt fyra timmar före tvåan Staffan Gereonsson, som i sin tur bara hade 22,5 minuter ner till trean Mikael Nyman. Men ändå kunde Kristoffers segermarginal varit ännu större.

– Jag hade inte en en optimal dag, så det känns som att det finns mer att hämta, säger Kristoffer, som 2019 vann både EcoTrail Stockholm 80 km, Värmdö Ultra och Ursvik Ultra 45 km.

Bland damerna ledde Elisabeth Ankarcrona i 10 av 14 varv. Vann gjorde istället Nina Rolfsdotter på 22:44:04, en dryg timme före Ankarcrona.

På 50 miles tog sig bara sju herrar och tre damer i mål, med Deri Thomas (7:19) och Amanda Renström (10:49:51) som vinnare.

Av de 22 deltagarna i backyard ultra-tävlingen stod Filip Söderling som vinnare efter 25 varv, assisterad av Hans Persson. Längst av damerna kom Anna Odebrant med 22 varv.

Lyssna på intervju med Tommy Carlsson och Kajsa Friström i podden Ultraaktuellt

Långa varv i Avesta Jernverks Varvultra

En backyardvariant, men med varv på 7,25 km som ska klaras varje timme, är Avesta Jernverks Varvultra. Med Jerker Sterneland vid rodret hölls denna tävling för fjärde gången och av de 18 startande sprang 17 stycken minst 6 varv (43,5 km).

När Anneli Hultgren steg av efter 14 varv (101,5 km) gick segern till Martin Hedin på 15 varv.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund

Mai Bui blev den första kvinnan att vinna en silverbiljett till satellit-VM i backyard ultra.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen

Anton Gustafsson ordnar egen 100-kilometerstävling i Lidköping i juni, för att kvala till VM. I...

Läs mer

Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail

Johanna Gelfgren och Patrik Lindegårdh kommer för alltid ha sina namn i historieböckerna. De vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

24-timmarsrekord och världsklass

23-24 april 2022 kommer bli datum för historieböckerna. Då genomfördes den bästa och mest dramatiska...

Läs mer
Dubbla banrekord i Österlen Spring Trail

Både Lena Trillelv och Christian Malmström slog banrekord när det återigen var dags för Österlen Spring Trail. Hannah Goldring vann...

Läs mer
Ståhlkloo vann i Spanien och norskt rekord på 100 km

Anna Ståhlkloo tog sin första internationella seger på vägen till UTMB, i Ultra Sierra Nevada. Och Sebastian Conrad Håkansson slog...

Läs mer
24 mil av Emir och 8,5 av Hamber

Emir Halalkic fick till slut till det i ett 24-timmarslopp när han nådde 243,731 km i en tävling i Nederländerna....

Läs mer