Superultraveckan med superlopp av Petter
Petter Engdal. FOTO: @iancorlessphotography

Superultraveckan med superlopp av Petter


Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i CCC. För någon vecka sedan avslutades en superultravecka, med UTMB-loppen, VM på 100 km och Comrades Marathon.

UTMB:s historia

UTMB gick första gången 2003. Det växte snabbt och tre år senare infördes även det kortare loppet CCC för att kunna välkomna alla som vill springa i bergen runt Mont Blanc. Det året, 2006 vann för övrigt en 58-årig italienare vid namn Marco Olmo, en seger han upprepade året därpå. 

Men 2008 började en ny era. Då gjorde en blott 20-årig katalon vid namn Kilian Jornet ultradebut och tog världen med häpnad. Han vann tävlingen med en hel timme och sedan dess har ultratrail-världen inte varit densamma.

De första svenskarna att springa UTMB var Ulf Andersson och Kenny Wallström som genomförde den andra upplagan. Men det dröjde ända till 2010 innan Laila Öjefelt blev första svenska kvinna att ta sig i mål i Chamonix, i loppet CCC, och 2011 var Sandra Lundqvist och Camilla Ringström de första att fullfölja UTMB.

Med ständigt stigande intresse införde UTMB kvalificeringssystem från 2007 och numera har organisationen skapat en hel serie lopp världen över. För att få springa något av de tre finalloppen, OCC, CCC eller UTMB, måste man först och främst ha fullföljt en tävling i motsvarande kategori i någon av alla de tävlingar som kallas för indexlopp. 

Dessutom måste man ha samlat running stones, lotter, som man får genom att fullfölja något av de 25 tävlingarna i UTMB World Series. Ett 20-tal svenska tävlingar är indexlopp, men bara Kullamannen by UTMB är med i UTMB World Series.

Petters otroliga CCC

Av de tre finalloppen var det i år CCC där det blev störst svenska framgångar. Redan förra året hade Petter Engdahl på allvar visat framfötterna i det kortare OCC (55 km och 3500 höjdmeter). Då fick han till slut ge sig för oslagbare britten Jonathan Albon, som bor i närheten av Petter i Norge, och Petters lagkompis i Adidas Terrex, Robbie Simpson.

Både Albon och Engdahl tog i år steget upp till CCC, 100 km och 6100  höjdmeter. Ingen av dem hade sprungit så långt tidigare. Petter Engdahl hade tillbringat fyra månader i Adidas’ boende i Chamonix och tillsammans med Jon Albon hade de planerat att gå ut lugnt, trötta ut övriga löpare och sedan tävla mot varandra in i mål.

Men detta var Petters dag. Redan vid första tidtagningen efter 9 km var han i ledningen. Italienaren Andreas Reiterer var visserligen ikapp ett tag och när Albon efter en förvånansvärt långsam inledning arbetat sig uppåt i fältet var han som närmast bara någon minut efter sin svenske kompis. Uppför var Petter starkast, närför tog Jon in.

Den här dagen var det dock inte Albon, som inte förlorat en lång trailtävling på tre år, som var ostoppbar, utan den mångsidige Engdahl. 2018 och 2019 deltog han i några tävlingar i världscupen i längdskidor, som bäst var han 23:a i Holmenkollens femmil. Han har många framgångar i skyrunningvärldscupen. Och i vintras gav han sig även in i den kommande OS-grenen skidalpinism.

Segern i CCC är kronan på verket. Med hela världseliten på plats inte bara vann Petter Engdahl med hela 23 minuter före Albon och ytterligare 7 minuter till Andreas Reiterer. Dessutom blev han den förste att ta sig under 10 timmar och det nya banrekordet lyder nu på 9:53:06. Det innebär alltså ett tempo på under 6 minuter per kilometer, med 6100 höjdmeter och bitvis tekniskt underlag.

Lyssna på intervju med Petter Engdahl i podden Ultraaktuellt

Ida Nilsson, som vann Åre Fjällmaraton, gjorde också en intressant start i CCC och var en bit in i loppet på sjätte plats. Men hon är ännu inte tillbaka för en så lång distans och bröt senare tävlingen.

Simen Hjalmar Wästlund blev 46:a, medan Johan Lantz tvingades bryta.

Övriga lopp under UTMB-veckan

Även om Petter Engdahls prestation stod ut var det fler svenskar som också nådde framstående placeringar i något av loppen under UTMB-veckan.

Av de tre finalloppen i UTMB World Series är OCC det kortaste, med 55 km och 3 500 höjdmeter. Lina El Kott Helander gjorde en stark insats och höll undan för en starkt avslutande syster Sanna El Kott Helander. 10:e plats blev det för Lina och 13:e för Sanna.

I huvudloppet UTMB, 170 km och över 10 000 höjdmeter, var förhoppningarna höga på fjolårstrean Mimmi Kotka. Men Mimmi stukade foten och tvingades bryta, liksom Elisabeth Borgersen och på herrsidan Petter Restorp och Jonas Buud.

Det blev därför trean från Mozart100, 48-åriga Jenny Josefsson som placerade sig bäst av svenskarna. Hon förbättrade fjolårstiden med sex timmar och kom 23:a på 32 timmar och 8 minuter, vilket dessutom gave en fjärdeplats i kategorin 45-49 år. Anna Ståhlkloo kom i mål drygt två timmar senare som 30:e kvinna.

I TDS, som inte ingår i UTMB World Series, blev Kajsa Holgersson 11:a.

VM på 100 km

För första gången på fyra år var det åter dags för VM på 100 km. Bernau utanför Berlin var platsen för den vändbana på 7,5 km som skulle löpas 13 gånger efter en inledande prolog på 2,5 km.

Försvunna markeringar gjorde dock att prologvarvet blev drygt 700 meter för kort. Under tävlingens gång mättes därför en sträcka ut som löparna avslutade med för att nå 100 km. Faktum är att det blev 55 meter längre än 100 km.

Även om löpare och support inte kunde veta exakt hur långt de hade sprungit blev det flera fantastiska tider. På damsidan slog fransyskan Floriane Hot europarekord med 6:04:36. 

Finländskan Satu Lipiäinen slog Kajsa Bergs nordiska rekord när hon med 7:15:35 blev femma. Lipiäinen var ett tag bara sekunder från ledningen. Före tävlingen hade hennes tid varit den tredje bästa i Europa någonsin, nu hade hon tre europeiskor före sig i samma tävling.

Lyssna på intervju med Satu Lipiäinen i podden Ultraaktuellt

På herrsidan blev det väntad japansk seger, där Haruki Okayamas tid 6:12:10 är den femte bästa i världen någonsin. Och även här blev Sverige av med det nordiska rekordet. Jonas Buuds VM-guldtid 6:22:44 från 2015 raderades ut ur rekordböckerna när norrmannen Sebastian Conrad Håkansson sprang in som fyra på 6:19:01. Den starkt avslutande norrmannen var till slut bara 14 sekunder från bronsmedaljen.

Lyssna på intervju med Sebastian Conrad Håkansson i podden Ultraaktuellt

För svenskt vidkommande stod Elov Olsson för den största prestationen. På väg mot en sjundeplats på nya personbästat 6:30:14 slog han dessutom svenskt ultramaratonrekord på 6-timmars, då han efter 5:58:07 passerade varvningen som senare visade sig innebära 91,765 km.

Lyssna på intervju med Elov Olsson i podden Ultraaktuellt

Jonas Buud och Elov Olsson har nu tre resultat vardera som är bättre än den tredje svensken genom tiderna, Linus Wirén. Linus slog också personligt rekord, 6:39:24, och blev 15:e i sin VM-debut.

Anton Gustafsson insjuknade i covid före VM fick Sverige inte någon placering i herrarnas lagtävling. Anton hade behövt springa på 6:56:20 för att Sverige skulle kommit hem med en lagmedalj.

Nikita Steiner och Sofia Smedman öppnade mest offensivt av de fyra svenska kvinnorna. Alla fyra tappade placeringar på slutet och Sofia blev främst med en 25:e-plats på 7:58:51. Steiner blev 36:a, Lina Karlsson 39:a och Jessica Svärd 58:a.

I lagtävlingen slutade de svenska damerna sjua, med totalt för de tre löparna över två timmar upp till bronsmedaljen.

TOPP-FOTO: @iancorlessphotography



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sverigebästa på 12-timmars och världens bästa tonåring

Det blev flera världsresultat när Personliga Rekordens Tävling genomfördes i Växjö Tipshall i helgen. Lina...

Läs mer

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer