Sverigebästa på 12-timmars och världens bästa tonåring
Louise Kjellson nådde över 230 km på 24 timmar. FOTO: Henrik Roos

Sverigebästa på 12-timmars och världens bästa tonåring


Det blev flera världsresultat när Personliga Rekordens Tävling genomfördes i Växjö Tipshall i helgen. Lina Karlsson noterade Sverigebästa i 12-timmarslöpning. 18-årige Alfons Enell gjorde de bästa resultaten av en tonåring i världen, någonsin. Och totalvinnaren i 24-timmarslöpning, Louise Kjellson, sprang längre än den indikativa VM-kvalgränsen.

Personliga Rekordens Tävling, eller PRT som den också kallas, går på en 375 meter lång bana inne i Växjö Tipshall och anordnas av Växjö Löparklubb. På fredagen ordnades en tävling på 100 km och på lördag och söndag var det 24-timmarslöpning, samt 6- eller 12-timmars.

12-timmarsrekord av Lina Karlsson

Lina Karlsson. FOTO-cred: Daniel Westergren

Framför allt 24-timmarstävlingen blev högklassig. Lina Karlsson, En av tre Running Club, gjorde debut i den här ultradisciplinen. I augusti sprang hon VM på 100 km. Efter 12 timmar noterades hon för 133,012 km, vilket är en dryg kilometer längre än vad Maria Jansson tidigare hade som bästanotering av en svensk kvinna i 12-timmarslöpning.

När det gäller ultralöpning noterar Svenska Friidrottsförbundet enbart officiella svenska rekord på 100 km och 24-timmarslöpning. För andra distanser är det istället Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistanslöpning (KUL) som för så kallade ultramaratonrekord. Samma kriterier, inklusive dopingprov, gäller dock för att godkänna dessa. 

Världens bästa 18-åring

Alfons Enell på väg mot 207,853 km i PRT.

Alfons Enell, SOL Tranås, gjorde debut i 24-timmarslöpning när han i april sprang 188 km på SM, tre månader efter han fyllde 18 år. I sin andra tävling i denna klassiska ultradisciplin startade han det första varvet i ett ursinnigt tempo och behöll ledningen i tävlingen i 18,5 timmar.

Efter 12 timmar noterades han för 130,189 km. Enligt ultrastatistikdatabasen DUV har ingen tonåring i världen tidigare sprungit så långt på 12 timmar. Alfons passerade 100 miles på 15:58:44, vilket också är det bästa resultatet i världen genom tiderna av en 18-åring, i en kontrollmätt, sanktionerad tävling.

Slutresultatet för Alfons Enell i 24-timmarstävlingen blev 207,853 km, vilket gav en tredjeplats i herrtävlingen. Två 19-åringar har sprungit längre, en amerikan 1982 och en ryss 2003, men inte någon 18-åring.

Herrtävlingen vanns av Magnus Högfeldt, Terrible Tuesdays Athletic Club, på 220,326 km.

Louise Kjellson över VM-kvalgränsen

I september sprang Louise Kjellson EM i 24-timmarslöpning, efter att ha kvalat in med 218 km som SM-tvåa i våras. I dagarna kom de indikativa kvalgränserna för att komma med i det svenska landslaget till VM i Taiwan i december 2023, med 229 km som den indikativa gränsen för kvinnor (och 260 km för män).

Den gränsen passerade Louise Kjellson på PRT, där hon slutade som totalvinnare på 230,957 km. Hon förbättrade därmed sitt personbästa med 12,5 km och är fyra i Sverige genom tiderna.

Även tvåan i damtävlingen, Linda Pilerud, kom med sina 215,525 km över den distans som tidigare gällde för att komma med till EM (215 km). 

Matilda och Niklas vann 100 km

100-kilometerstävlingen vanns av Matilda Gend, Ystads IF friidrott, på 8:22:35 och Niklas Henningsson, Sundbybergs IK, på 7:17:04. För Niklas del var det debut som ultralöpare, han har tidigare bland annat 2:26 på maraton.


Antal kommentarer: 1

Ulf Johansson

Jag lyfter på hatten för dessa duktiga löpare. Inte utan att man blir avundsjuk. Deltagare i hittaut.nu.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Finskt världsrekord och 62 backyardvarv av Niklas

62 varv i Backyard Masters av Nilas Sjöblom, och finländskan Satu Lipiäinen blev den första...

Läs mer

Inför SM 100 km 2023

Unik inramning, återkomst av en världsstjärna och debut av en landslagslöpare. SM på 100 km...

Läs mer

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer
Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning. Svenske Emir Halalkic agerade draghjälp...

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer