Therese vann backyard & Anna sprang Roslagsleden

Therese vann backyard & Anna sprang Roslagsleden


Med sommarvärme och mildare restriktioner exploderar antalet ultratävlingar igen. Men många ger sig också ut på egna långäventyr. I Floda vann Therese Eriksson Jernbrukets Backyard Ultra och Anna Odebrant sprang Roslagsleden utan support. Dessutom har de fyra första tagits ut till VM i 24-timmarslöpning och fler tävlingar och äventyr har genomförts.

Det var inte så särskilt många år sedan när nästan alla svenska ultralöpare kände varandra. I förra veckans avsnitt av Ultraaktuellt berättade Kurt Gustavsson om när han arrangerade Sveriges enda ultratävling på 1990-talet! Och antalet kvinnliga ultralöpare kunde man räkna upp på sina fingrar. Idag är det vardagsmat när någon springer i ett dygn eller mer och något som för med sig respekt snarare än betraktas som galenskap.

Therese vann Jernbrukets Backyard Ultra

I den andra upplagan av Jernbrukets Backyard Ultra i Floda klarade 68 av 82 startande ultradistans, alltså sju varv. Fyra av dem passerade 100 miles, 24 varv på lika många timmar. När Andreas Bredows lår sa ifrån stod finalen mellan kalmariten Rasmus Stenemo från Varberg och vänersborgaren Therese Eriksson. Rasmus sade sitt efter 28 varv och i sin åttonde backyard ultra-tävling fick Therese ensam springa det sista segervarvet.

Therese Eriksson – foto Peter Mattsson

– Det var verkligen en fantastisk upplevelse, jag ryser när jag tänker på det. Självklart fantastiskt roligt att som kvinna vinna. Men jag tänker att man kan släppa det här med kön, i det här konceptet, säger Therese Eriksson.

Hon ser inte sig själv som en etablerad ultralöpare, men gillar att nöta och tugga på.

– Jag är en simpel, vimsig veganlufsare som tycker om att snurra runt ute i spenaten och upptäcka nya stigar. Trillar jämt och ständigt och alltid lite vilse. Fast ibland bänker jag till. Uppenbarligen.

Lyssna på intervju med Therese i podden Ultraaktuellt

Anna sprang Roslagsleden helt på egen hand

Ödmjuk inställning till sitt ultralöpande har även Anna Odebrant, som i helgen sprang hela den led som hon lärt sig att älska, Roslagsledens dryga 180 km. Hon gjorde det dessutom helt utan support och satte därmed ett nytt FKT, Fastest Known Time, med 34 timmar och 8 minuter.

– Jag känner mig fortfarande som en nybörjare inom ultralöpning och att springa 100 miles har varit en stor dröm för mig. Äventyret gick väl inte så som jag hoppats. Värmen tog ut sin rätt och tidigt kände jag mig illamående trots att jag följt min energiplan noga, säger Anna Odebrant.

Men efter en magisk natt i ensamhet tog hon sig ändå hela vägen till målet.

– Det är delvis därför jag fastnat för just ultra, man behöver inte ha bråttom och man hinner se och uppleva mycket. Och att kroppen orkar vara i rörelse under så lång tid är riktigt häftigt, säger Anna som redan funderar på ett nytt försök.

Tatuerade Roslagsleden på Anna Odebrant

Just Roslagsleden har nämligen en speciell plats i hennes hjärta – och på hennes arm, där sträckningen har omvandlats till en tatuering.

Pers efterlängtade seger i Trosa

Den allra första backyard ultra-tävlingen i Sverige avgjordes i Lur 2015, även om det var först året därpå som den hade den officiella distansen 6,7 km per varv. 2017 började det ta fart och Trosa Ultra Backyard (TUB) var en av det årets sex svenska backyardtävlingar. Med sin platta bansträckningen gjordes snabbt några av de längsta distanserna där.

I helgen gick TUB för fjärde gången och efter många försök fick 59-årige Per Hedberg, tävlandes för Scania Road Runners, till slut stå som segrare i en ultratävling.

– Jag har verkligen sett fram emot den här vinsten. Väldigt nöjd med resultat och placering, även om jag innerst inne hoppades att loppet skulle pågå betydligt längre. Jag hade en hel del ”kvar i tanken”, berättar Per Hedberg.

Av 94 startande klarade 84 deltagare ultradistans, minst sju varv. John Skogman assisterade överraskande Per till segern och Ingela Jonsson nådde med 25 varv längst av damerna. Då TUB av tradition fortfarande har separat damklass utropades även Ingela därmed som vinnare.

– Att jag vann damklassen var bara en bonus, hade aldrig en tanke på att kliva av då. Jag hade som mål innan att klara 24 varv och om jag väl klarade det hade jag en tanke på att ta ett varv till för att slå distansrekord, berättar Ingela Jonsson.

Många höjdmeter i tuffa Alpaca Race

2017 skapade Anders Sandegård en bana i Hisingsparken i utkanten av Göteborg för att träna inför UTMB med samma stigningsfaktor (stifa, antal höjdmeter per kilometer) som UTMB. Ett krävande 10,6-kilometersvarv blev resultatet och året efter ordnades den första tävlingen, the Alpaca Race. I år kunde man välja att springa 10 varv (106 km med 6 200 höjdmeter), 5 varv (53 varv, 3 100 höjdmeter) eller de kortare distanserna 1 eller 3 varv.

Fredrik Larsson var ensam om att genomföra 10 varv, på 23 timmar och 18 minuter. På halva distansen var Johan Isaksson snabbast av herrarna med 7:20:41 och Mervi Heiskanen av damerna med 9:52:55 (totaltrea).

Lyssna på intervju med Fredrik i podden Ultraaktuellt

Runt Möckeln och Hofors

Runt sjön Möckeln norr om Älmhult ordnade Elmhults Sport Club det första Möckeln Runt Ultra, 52 km. I ett coronaanpassat lopp med flexibel starttid var Niklas Hansson snabbast av herrarna med 4:42 och Antonia Lingmalm av damerna med 6:09.

I Hofors i Gästrikland var varvet istället av backyardlängd, men begränsat till 10 varv där snabbast på sista varvet var vinnare. Det var alltså inte en backyard ultra i egentlig mening. Per Andersson var namnet för dagen. Per Andersson från Leksand var snabbast på det 10:e varvet med 29 minuter, före sin namne från Uppsala. Malin Holmgren var snabbaste dam på 10:e varvet i Hofors varv efter varv.

Fyra uttagna till VM i 24-timmarslöpning

I veckan tog landslagsledare Andreas Falk ut tre herrar och en dam i den första uttagningen till VM i 24-timmarslöpning. De uttagna är:

Herrar:

  • Elov Olsson (263,746 km i Tärnsjö i maj 2020)
  • Magnus Rabe (253 km i Göteborg i april 2021)
  • Martin Scharp (som bäst 247,9 km i Växjö i december 2019, men även 246 km på RM i Skövde i juli)

Damer:

  • Jessica Svärd (223,8 km på RM i Skövde i juli 2020)

Landslagsledningens indikativa kvalgränser är 245 km för herrar och 220 km för damer. Dessa gränser har de senaste två åren utöver de uttagna även passerats av Torbjörn Gyllebring (246,2 km i Oslo i november 2019) och Therese Fredriksson (222,558 km i Espoo i februari 2020).

Det första svenska mästerskapet i 24-timmarslöpning, i Skövde 24-25 juli, blir den sista möjligheten att visa sin kapacitet inför den andra uttagningen 2 augusti. Flera framstående ultralöpare har aviserat höga ambitioner på den tävlingen!

För att vara med i respektive lagtävling krävs minst tre löpare. Högst sex herrar respektive damer får delta. På herrsidan har Sverige goda medaljchanser i lagtävlingen.

TOPP BILD: Anna OdebrantLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer