Totalseger av Johanna & 50-pluskamp i Älvdalen

Totalseger av Johanna & 50-pluskamp i Älvdalen


Johanna Gelfgren trivs på Roslagsleden. För första gången såg hon till att en kvinna totalvann Jättelångt. Imponerade gjorde även Sofia Byhlinder i hennes SM-genrep Öland Ultra. I ett annorlunda Älvdalen Backyard Ultra kämpade 50-plussarna Tomas Stöt och Pernilla Otto om att bli den sist kvarvarande löparen.

Johanna Gelfgren totalvann Jättelångt

Jättelångt sträcker sig knappt 70 km längs den norra delen av Roslagsleden, mellan Grisslehamn och Norrtälje. Den första upplagan anordnades redan 2010. Åren 2014-2018 stod Daniel Nilsson som herrvinnare fem år i rad och i de två senaste upplagorna, 2018 och 2019, vann Johanna Gelfgren damklassen (toppbild i artikeln).

När nu 23-åriga Johanna i år till och med totalvann hela tävlingen gjorde hon det på en tid som var 74 minuter snabbare än hennes tidigare bästatid. Bara Daniel Nilsson och amerikanen Andrew Maier har någonsin sprungit snabbare.

– Killen före mig blev diskad, så för mig känns det som att jag blev tvåa. Men det är alltid kul när man kan tävla mot både tjejer och killar, säger Johanna Gelfgren, som är från Täby men nu är bosatt i Göteborg.

Ultradebutanten Markus Vall, som har gjort under 2:30 på marathon, var först över mållinjen. Men då han sprungit fel vid flera tillfällen och missat ett par passerkontroller blev han diskvalificerad. Herrklassen vann istället av Patrik Hillerström, Gudö SK, som var tre minuter efter Johanna Gelfgren i mål.

50-pluskamp i Älvdalen

Älvdalen Backyard Ultra skedde i år i ett lite annorlunda format, för att följa coronariktlinjerna. På plats i Älvdalen ordnades två olika lopp. Kl. 7:30 på lördagsmorgonen gick starten för de 40 löpare som hade ambitionen att hålla på länge. Kl. 10:00 startade 95 löpare som inte trodde att de skulle springa genom natten. Dessutom gick en virtuell version samtidigt, Rivervalley Backyard Ultra.

I det andra loppet vann Emma Grenestam efter 18 varv. I det första loppet nådde nio löpare 24 varv (100 miles), däribland återigen 61-åriga Lisa Amundsson. Men till slut kom segerduellen att stå mellan två andra backyardveteraner, Pernilla Otto och Tomas Stöt, som båda tävlar för arrangerande Sweden Runners.

– Målet var vinst eller att köra tills jag typ kollapsar av trötthet. Så jag lyckades kan man säga, skrev snart 52-åriga Pernilla Otto i sociala medier efteråt.

Det blev till slut 34 varv och 228 km för Pernilla, längre än hon någonsin gjort tidigare i det formatet. Men ännu starkare denna helg var ändå ett år äldre Morasonen Tomas Stöt. 2018 var Tomas näst bäste man i Älvdalen Backyard Ultra, efter självaste Jonas Buud. Men det året var det fortfarande uppdelade herr- och damklasser och tre kvinnor, däribland Pernilla Otto, sprang då ännu längre.

– Nu funkade precis allting. Energiintag, det var bra väder och ja, allt stämde den här dagen, säger Tomas Stöt.

Bra väder för Tomas innebar regn och betydligt svalare väder än den hetta som de som tävlade längre söderut denna helg fick uppleva.

I den virtuella varianten, där man alltså sprang 6,7 km varje heltimme varhelst man befann sig, nådde Susann Berg, Finland, längst med 16 varv.

Imponerande SM-genrep för Sofia i Öland Ultra

2019 vann Sofia Byhlinder från Falun Ultravasan 45 km. I augusti dubblar hon den distansen, som en av dem som tävlar i Ultravasans elitupplaga. Dessförinnan kommer hon ge sig på distansrekord i SM på 100 km i Halmstad 4 juli.

Sofia Byhlinder

I helgen testade hon formen i den  hälften så långa Öland Ultra. 3:55:02 gav inte bara en övertygande damseger, utan även en total tredjeplats.

– Ja, det var ett skönt kvitto, eftersom det var 1,5 år sedan jag tävlade i Tjörnarparen. Så det var kul, gläds Sofia Byhlinder.

Öland bjöd på höga temperaturer och hög luftfuktighet i den sjätte upplagan av tävlingen, med Ida Nilssons moderklubb Högby IF som arrangör och hennes far Carl-Gustaf Nilsson som tävlingsledare. Bara Ida och maratonesset Hanna Lindholm, som pressade Ida till det gällande banrekordet 2017, har för övrigt sprungit snabbare än Sofia.

– Jag hade ganska hög målsättning, men värmen gjorde nog att jag inte kom ner på de tiderna som jag faktiskt hade hoppats på. Men jag får vara nöjd med den prestationen som blev ändå, säger Sofia.

Damklassen i SM på 100 km blir för övrigt mer intressant än någonsin tidigare. På startlinjen tillsammans med Sofia Byhlinder kommer bland annat att stå Lisa Ring, comebackande Petra Skiöld, Jessica Svärd som är uttagen till VM i 24-timmars, Lina Karlsson och Sofia Smedman.

På herrsidan gick segern i Öland Ultra till Rasmus Gustafsson, som med tiden 3:30:16 var sju minuter före fjolårstvåan Pétur Sturla Bjarnason.

Frontyard i Stävie och Grums

2019 uppfann Patrik Hernwall och Rickard Hillebrink från Stockholm Gerillalöpare ett backyardliknande koncept som de kallade för frontyard. Varvlängden är 3 kilometer och man har 30 minuter på sig att klara det första varvet. Men sedan minskar tiden med en minut per varv, så att man alltså behöver springa snabbare och snabbare för att klara varvtiden.

Den gångna helgen arrangerades två frontyardtävlingar, dels i Stävie nordost om Lund och dels i värmländska Grums. Av de 83 som startade i Stävie Trail Frontyard nådde Magnus Linde med 19 varv (57 km) längst på herrsidan och på damsidan gick segern till Erica Nilsson, som sprang lika många varv som tvåan Hanna Kronberg, nämligen 16 under tidsgränsen och ytterligare ett varv inom 30 minuter.

Lika många startade inte i Grums, men segerresultaten imponerade likväl. André Rangelind, tidigare svensk rekordhållare på 6-timmars, fortsatte efter att segern var klar och nådde 20 varv (60 km), där sista varvet gick i ett tempo på 3:40 min/km. Anna Nyström var snabbast av damerna, med 17 varv (51 km) under tidsgränsen och ytterligare ett inom 30 minuter.

André Rangelind verkar för övrigt ha hittat sina gamla elitlöparskor och har hög målsättning på SM i 24-timmars i Skövde 24-25 juli.

– Jag har hittat löpglädjen igen och formen verkar vara bättre än på många år, säger André.

Tredje raka för Filip i Vinkbo

Ytterligare en backyard ultra-tävling gick av stapeln på Moa Montañalagos egen bakgård utanför Karlskoga, den tredje upplagan av Vinkbo Backyard Ultra. Unikt med denna tävling är, förutom anmälningsavgiften i form av 1 kg solrosfrön, att man kan välja mellan fyra olika banor.

Filip Andersson vann de två första åren och inte blev det sämre i år. När Nina Eibring, Luigi Belcastro och Niklas Holmström nöjde sig med ett dygn fick Filip Andersson springa det 25:e varvet själv.

Hyllning till ljuset och den fria löpning i Sydkusten Ultra

På årets längsta dag ordnas Sydkusten Ultra, med start i Falsterbo vid soluppgången och mål vid Ale stenar före solnedgången. Det är ingen tävling i egentlig mening och alla som tar sig i mål belönas med medalj och en plats i Hall of Fame. I år kom 9 av de 13 startande hela vägen under dygnets ljusa timmar.

Lyssna på podden Ultraaktuellt, med fyra intervjuer och backyardsnack med gästande bisittaren Janne Svärdhagen


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer
Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde resultat av yppersta världsklass.

Läs mer
Det omöjliga 24-timmarsrekordet är slaget

När ultravärldens blickar var riktade mot Chamonix och UTMB-veckan skedde en av ultrahistoriens största prestationer i skymundan i Polen. Greken...

Läs mer