Ultratrail-genombrott av Anna Carlsson

Ultratrail-genombrott av Anna Carlsson


Anna Carlsson fick till slut sitt internationella genombrott i ultratrail, då hon i helgen tog en förkrossande seger i Val D’Aran by UTMB. I Trelleborg blev det svensk-dansk kamp i Backyard Ultra Sydkusten.

Val D’Aran by UTMB

35-åriga Anna Carlsson förknippas av många med sina fantastiska framgångar i backyard ultra. Men det är på långa distanser i ultratrail hon känner sig som mest hemma. I Val D’aran by UTMB fick hon till slut visa sin internationella kapacitet genom att vinna den tuffa tävlingen med nästan tre timmar.

– Jag har nog inte riktigt smält det hela. Det känns ganska precis som vanligt. Men det känns väldigt kul, det är den här typen av lopp som är anledningen till att jag började med ultra. Men sen har jag fortfarande svårt att förstå att det är stort, kommenterar Anna sin insats.

“Som vanligt” för Anna Carlsson innebär alltså att leda damklassen från start till mål. Till slut blev hon nia totalt av de närmare 1 400 startande. Att springa i 29 timmar och 25 minuter på den vackra, men tekniskt krävande banan, med 162 km och 10 700 branta höjdmeter, tyckte Anna var enklare än att stå i rampljuset.

Anna Carlsson!! Bild tagen av Ellen Westfelt

– På de här loppen är det tydligen så stort på nåt sätt. Man ska veta vad man ska göra både innan och efter, att det ska komma naturligt med segergester och så. Men jag har ingen aning om vad jag ska göra. Jag har ju aldrig vunnit nåt sånt här stort tidigare, säger Anna.

Val D’Aran är en av ett trettiotal tävlingar som UTMB har tagit över. Den ingår i det som ännu är Ultra-Trail World Tour och som nästa år blir UTMB World Series. Till och med den ödmjuke Anna har med den här insatsen nu höjt sina ambitioner på UTMB i slutet av augusti, den ultratrailtävling som samlar flest av världens bästa ultratraillöpare.

– Jag är kanske topp 30 på rankingen och det känns som att det är ett getingbo i år. En väldigt optimistisk förhoppning, jag skulle bli väldigt glad för en topp tio, säger Anna.

18 svenskar startade på den långa distansen under Val D’Aran, av dessa tog sig elva herrar och två damer i mål. På herrsidan placerade sig Henrik Smeds, som var trea i Kullamannen 2017, på en utmärkt 14:e-plats en dryg timme efter Anna Carlsson, med tiden 30:27.

Lyssna på en längre intervju med Anna Carlsson i Ultraaktuellt

Backyard Ultra Sydkusten

Ungefär lika många timmar som Anna, men på en betydligt plattare bana, sprang de två som kämpade om segern i Backyard Ultra Sydkusten (BUS) i Trelleborg. När Niklas Yfjord gav sig efter det 27:e varvet stod kampen mellan Sara Lindström och Kenneth Rosfort-Nees från Köpenhamn.

Sara Lindström gjorde backyarddebut, som ett led i satsningen inför Viadal sexdagars i september. Kenneth, som har sommarboende i Trelleborg, var fyra i BUS 2018. Kenneth vann till slut på 31 varv och Sara passerade alltså 200 km med sina 30 varv.

– Näst sista varvet kraschade magen totalt. Det var liksom ingenting kvar, huvudet var yrt och snurrigt. Smärta kan jag hantera, men när det kommer till huvudet och det bara snurrar så är det lite svårare, säger Sara Lindström.

Tävlingen lockade 142 startande och 101 sprang minst sju varv, vilket innebär knappt 47 km och därmed ultradistans. Men bara fyra av dem sprang fler än 17 varv, kanske påverkade av det oväder som inledde tävlingen.

Sara Lindström sprang sin första tävling längre än 50 km i december 2019, då hon gjorde debut på 24-timmars. I sin andra 24-timmars blev hon tvåa i riksmästerskapet 2020. I september gör hon alltså en mycket intressant start i sexdagarstävlingen Viadal Ultra.

– Där får man ta i från tårna och plocka fram alla envisa bitar man har i hela kroppen. Det kommer bli hemskt, men det kommer nog bli en riktigt skön känsla när de blåser i visselpipan och det är slut. Det är väl dit man vill, den känslan, säger Sara.

Helgens övriga ultratävlingar

21 av de 29 som startade i Trainyard Ultra, en backyard ultra-tävling längs gamla järnvägsspår i Söderhamn med maximalt 24 varv, sprang ultradistans, minst sju varv. Henrik Lowemark vann på 20 varv, assisterad av Håkan Lenneby och Mikael Malmberg.

I ett starkt startfält i Kolmården Trail Marathon vann Ville Johansson en klar seger på herrsidan, med tiden 3:08:34, före välmeriterade Robbin Kantarp och Fredrik Eriksson. Lika klar seger blev det för Johanna Engström på damsidan, som med tiden 4:06:24 var 24 minuter före Stephanie Magnenat, med Saga Eriksson som trea.

Swedish Alpine Ultra går i år virtuellt. Man kan springa de 106 kilometerna på Kungsleden mellan Nikkaluokta och Abisko när som helst under juli månad. Jonas Brännmyr har för närvarande snabbast tid på herrsidan, 14:39:52 och Anna Winther på damsidan, 17:53:20.

I VM i skyrunning var systrarna Lina och Sanna El Kott Helander inte helt på topp, men slutade likväl 7:a respektive 10:e på 42-kilometersdistansen och 4:a respektive 6:a på Vertical K.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen

20-årsjubileum för Sörmland Ultra Marathon, Tommy Carlsson vann TEC 200 miles en månad efter Viadal...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail....

Läs mer
Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer
Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde resultat av yppersta världsklass.

Läs mer