Världsklass i Pace on Earth Invitational 24h
Elov Olssons målgång i Project Carbon X 2 - 100 km.

Världsklass i Pace on Earth Invitational 24h


Elov Olsson sprang längre än Jonas Buuds 11 år gamla rekord på 100 miles. Magnus Rabe levererade landslagsklass i sin 24-timmarsdebut och Elin Hartelius visade att hon också snart kan vara redo för landslaget. Detta skedde samma helg som Svenska Friidrottsförbundet beslutade att ge SM-status till 24-timmarslöpning och traillöpning.

Pace on Earth Invitational 24h i Göteborg var från början inte alls tänkt som en tävling. Ja, ser man till rekord var den inte ens sanktionerad av Svenska Friidrottsförbundet.

Det började med att Johnny Hällneby ville ha ett längre träningspass inför sitt världsrekordförsök på sexdagars i Viadal i september och träna lagarbete tillsammans med sin support Emmy Karnerud och Martin Lundström.

– Sedan coachar jag Elin Hartelius och vi letade efter en möjlighet att hon skulle få testa på 24h. Så då var det givet att slå två flugor i en smäll, berättar Johnny.

– Sedan eskalerade det lite….Vi kom på att det blir mycket mer skarpt läge om vi har riktig tidtagning och visste om några till som var intresserade av antingen landslaget, sexdagars eller bara en stor utmaning. Och helt plötsligt hade vi ett event med live-rapportering, sponsorer och några av Sveriges bästa ultralöpare.

Under rådande omständigheter kan enbart elittävlingar få sanktion av Svenska Friidrottsförbundet. Varje löpare behöver då söka elitdispens. Men vad elit innebär på ultradistanser är inte helt klart. Därför valde arrangören att inte med kort varsel söka sanktion. Det var ju från början ändå inte tänkt som en elittävling.

Träningspass inför världsrekordförsök av Elov

Trots ett par sena avhopp och att Martin Scharp, som hade covid för ett par månader sedan, fick bryta relativt tidigt, fick vi se några resultat av riktigt hög klass. Blåst och regn och några för många höjdmeter hindrade inte Elov Olsson att springa som en klocka. Han hade en genomsnittlig kilometertid på 4:38 och bara tre varv långsammare än 5:01. Tiden 12:24:00 på 100 miles är åtta minuter snabbare än Jonas Buuds svenska ultramaratonrekord från Täby Extreme Challenge (TEC) 2010.

– Jag ville göra sub-12, men det kände jag tidigt var för svårt. Jag kände att krafterna drogs ur på grund av regn och vind, så jag var trött väldigt tidigt. Men jag höll koll på Jonas tid, så den var aldrig något problem, säger Elov.

Elov Olsson efter målgång. FOTO Ellen Westfelt

Då tävlingen inte var sanktionerad blir rekordet alltså inte officiellt. Det blir inte heller Elovs passering på 12-timmars, 156,037 km, trots att även den var längre än Jonas Buuds rekord. Men målet för Elov är betydligt högre än så och om rätt tillfälle ges tror sig han sig vara kapabel att ge sig på världsrekordet på 100 miles (11:19:13).

– Det skulle vara väldigt roligt att få göra nåt sånt. Jag åkte hit för att få mer erfarenhet av att springa fortare på 100 miles och jag har fått mycket bra lärdomar. Jag tror att jag har väldigt hög kapacitet och tror att jag kan springa mycket snabbare på 100 miles.

Rakt in i landslaget för Rabe?

Magnus Rabe gjorde en av historiens bästa debuter på 24-timmars. Om han inte hade valt att stanna vid startlinjen och noteras för 253,000 km hade han passerat Elov Olssons 41 meter längre debuttid och bara haft Rune Larssons klassiska 24-timmarsrekord från 1986 före sig i debutstatistiken. Med dunder och brak – fast ett lugnt och ödmjukt sådant i Magnus fall – visade han att den svenska landslagsledningen behöver beställa en landslagströja i hans storlek.

– Ett VM skulle absolut locka så klart. Det hade varit fantastiskt kul att dra på sig landslagsdräkten och springa, säger Magnus.

Magnus Rabe efter sin imponerande 24-timmarsdebut. Foto: Ellen Westfelt

VM har flyttats fram i två omgångar och planeras nu till 2 oktober, med uttagningar 2 juni och 2 augusti. Indikativa kvalgränser är 245 km för män och 220 km för kvinnor.

Annars är det här med att springa runt runt på en asfaltsbana i ett dygn egentligen inte alls Magnus Rabes grej. Han trivs som allra bäst ensam på stigarna i skogen och har med vinster bland annat i Kullamannen 100 miles och kross av banrekordet i Gax 100 miles visat att han lika gärna skulle kunna göra sig bra bland världseliten i ultra-trail. I helgens tävling var det pannbenet som omsatte kapaciteten till ett lysande resultat även på 24-timmars.

– Jag la upp en tydlig plan från början, både energiplan och hur jag skulle röra mig. Och jag följde den till punkt och pricka, då blir det så, skrattar han.

– Men jag kände att jag hade detta i mig.

För fem veckor sedan punkterade Magnus en lunga och när han för tre veckor sedan sprang 28 timmar och vann en virtuell backyard fick han skadekänningar i knävecken som även gäckade honom de tolv första timmarna den gångna helgen. Det finns säkerligen mycket kvar att ta ut av Magnus Rabes ben och pannben även på 24-timmars.

Rörande debut av Elin

Näst längst av alla de åtta som startade kom Elin Hartelius. Efter en riktig kämpainsats pressade hon ut allt som hennes kropp hade detta dygn och efter 116 km halvvägs slutade hon till slut på 207,724 km, en distans som bara fyra svenska tjejer har överträffat de senaste två åren.

Elin sprang näst längst av alla på 24 timmars. FOTO: Emmy Karnerud

– Jag är väldigt rörd faktiskt, säger Elin strax efter målgång.

– Jag har aldrig tagit ut mig så mycket på ett lopp. Kombinationen av att allt släpper när man stannar och att vara väldigt, väldigt stolt… Jag har aldrig hulkat okontrollerat i en kvart efter målgång.

24-timmarslöpning och traillöpning får SM-status

Svensk 24-timmarslöpning håller väldigt hög klass för närvarande och toppbredden har aldrig varit bättre, framför allt på herrsidan. På 100 km och ultra-trail finns det löpare av världsklass på både herr- och damsidan.

Beskedet att Svenska Friidrottsförbundet i lördags gav SM-status till 24-timmarslöpning och traillöpning på ultradistans redan i år är ett resultat av den snabba utveckling som har skett inom ultralöpning som sport. 24-timmars och ultra-trail har tidigare haft status som riksmästerskap, medan svenskt mästerskap endast funnits på 100 km.

– Det är bland det största som har hänt svensk ultralöpning i modern tid. Det här med att få SM-status är jätteviktigt för vår sport, säger Johnny Hällneby i podden Ultraaktuellt.

Det första svenska mästerskapet och veteran-SM i 24-timmarslöpning planeras till 24–25 juli i samband med Skövde Ultrafestival. Beslut om var och när SM i ultra-trail går av stapeln är ännu inte taget. SM på 100 km går 4 juli, under SM-veckan i Halmstad.

Resultat från Pace on Earth Invitational 24h

Lyssna på  längre intervjuer med Elov Olsson, Magnus Rabe och Elin Hartlius i podden Ultraaktuellt

TOPPBILD: Elov Olssons målgång i ”Project Carbon X 2 – 100 km”



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Det här måste löparna bära med sig på UTMB

Här är listan över den obligatoriska utrustning som Runner's Worlds chefredaktör bär med sig på...

Läs mer

Så följer du UTMB live!

UTMB-veckan i franska Chamonix är igång. Så här följer du de spännande tävlingarna från soffan!

Läs mer

Pernilla Otto slog världsrekord i sexdagarslöpning – på löpband

Sex dygn – 144 timmar – är lång tid att hålla sig i rörelse. Att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Olle Meijer och Ida Nilsson vann Ultravasan 90

Två Högby IF-löpare vann Ultravasan 90. Fjolårstrean Olle Meijer vann herrklassen medan Ida Nilsson vann...

Läs mer
Inför Ultravasan 90 - här är herrfavoriterna

Herrtävlingen på Ultravasan90 blir även den rafflande, även om två avhopp gör att en löpare står som solklar favorit.  Och...

Läs mer
Här är damfavoriterna inför Ultravasan 90

Lördag 19 augusti är det dags för den nionde upplagan av Ultravasan. Damtävlingen på 90-kilometersdistansen ser ut att bli något...

Läs mer