Abeba Aregawi: Historien om svensk idrotts mest dyrköpta guld

Abeba Aregawi: Historien om svensk idrotts mest dyrköpta guld


Skenäktenskap, skattebrott och doping. Turerna kring forna friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har varit många. Trots tydliga varningssignaler och besvärande fakta har Idrottssverige sett mellan fingrarna och låtit bli att ta sitt moraliska ansvar, då stora pengar och framtida OS- medaljer stått på spel. För att den här historien inte ska upprepas, försöker vi här berätta om Abeba Aregawis tid som världslöpare under svensk friidrotts vingar. Här är historien om svensk idrotts mest dyrköpta guld.

Det var många höjdare inom svensk idrott som solade sig i glansen när Abeba Aregawi sprang hem guldmedaljer till Sverige. Det var många som till varje pris ville suga åt sig av segerns sötma när en tjej från Etiopien som plötsligt blivit svensk krossade allt motstånd i Diamond League. Det var många som älskade att svensk friidrott äntligen hade fått en världsstjärna i en av sportens tuffaste löpgrenar.

Men till vilket pris nådde vi denna nivå och vad tänker alla pampar och potentater egentligen i dag när alla kritikers farhågor har besannats? Det är som om alla de som nyss stod bakom Abeba Aregawi nu har sopat allt under mattan och bara gått vidare. 

Frågan är om det ska vara så enkelt? Är det inte istället bättre att låta såret blöda en stund till så att alla inser konsekvenserna av snabba och mindre genomtänkta beslut för guldmedaljers skull. Det är nämligen svårt att se att någon skulle vilja stå till svars för en liknande historia igen. 

– Det är en märklig historia. En historia där tydliga varningssignaler och besvärande fakta tycks ha fått hela Idrottssverige att hålla för öronen och stoppa huvudet i sanden. Det säger före detta agenten och nuvarande strategen och sponsringsexperten Lars Kristiansson när han börjar prata om hur fallet Abeba Aregawi har skötts.

– Det är ytterst anmärkningsvärt att det här fallet har kunnat hanteras så oetiskt under så många år. Jag förstår inte att det har kunnat ske när samtliga parter – Hammarby friidrott, Friidrottsförbundet, Riksidrottsförbundet och Svenska olympiska kommittén – har haft vetskap om alla frågetecken. De har sett alla varningssignaler, ändå har ingen agerat? 

Lars Kristiansson var en av de personer som fanns med i ett tidigt skede när det gällde att få Abeba att bli svensk medborgare och bli startklar för att springa i blågult tävlingslinne. Han kontaktades av Hammarby friidrotts ordförande Ingvar Åström för att allt skulle skötas enligt regelboken när Abeba Aregawi skulle bli en svensk löpare.

Lars Kristiansson hade den juridiska kompetens och det internationella kontaktnät som krävdes för att genomföra hela denna komplicerade process från start till mål. Men det blev inte riktigt som Lars Kristiansson hade tänkt sig. Han klev tidigt av Abeba-tåget, som hela tiden fortsatte att rulla vidare med ljusets hastighet, eftersom han såg att allt inte stod rätt till.

– Jag har ingen förståelse för Hammarbys drivkraft i den här historien. Den är osund och märklig. Det faktum att ansvariga personer får sitta kvar på sina poster är obegripligt. Hade det här inträffat inom näringslivet så skulle hela Hammarbys styrelse ha varit utbytt nu och även förbundet skulle ha fått ta stora konsekvenser. Jag förundras över att Abeba Aregawi-historien är så oprofessionellt skött, det går i strid med sunda idrottsliga värderingar.

Nu står alltså svensk friidrott med ytterligare ett dopingfall på sitt samvete, trots så kallad nolltolerans mot förbjudna preparat. Det är för övrigt det fjärde fallet på bara ett par år. Tre av fallen (Niklas Lindstedt, Adil Boaufif och Andreas Gustafsson) kom under Björn Erikssons tid som ordförande i Friidrottsförbundet. Idag är han ordförande i Riksidrottsförbundet, men även om Abeba Aregawis positiva dopingprov kom efter Björn Erikssons tid i Friidrottsförbundet så var han med under Abebaresans gång.   

Men fallet Abeba Aregawi handlar inte bara om den numera förbjudna substansen Meldonium. Den handlar om så mycket mer. 


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 5 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer