Abeba Aregawi – mot nya rekord

Abeba Aregawi – mot nya rekord


Det är torsdagkväll i februari och XL-Galan i Globen börjar lida mot sitt slut. När Abeba Aregawi kliver in på löparbanorna för aftonens sista gren stiger jublet bland de 8 563 åskådarna. Abeba är storfavorit till segern på 1 500 meter, men frågan är: Ska hon kunna hota det fem dagar gamla världsrekordet på 3.55.11 av etiopiskan Genzebe Dibaba?

Startskottet går och med lätta, snabba steg tar Abeba rygg på haren Angelika Cichocka från Polen. Efter tusen meter har polskan gjort sitt, nu är det bara en kamp mot klockan som gäller för Abeba. Under de sista varven reser sig publiken och klappar händerna frenetiskt. Abeba Aregawi spurtar för allt vad tyglarna håller och korsar mållinjen på 3.57.91. Dibabas världsrekord står kvar, men sluttiden innebär ett nytt europeiskt rekord och tillika den näst bästa tiden i världen inomhus.

– Det gick jättebra, jag hade ett fantastiskt publikstöd, säger Abeba Aregawi när vi träffas på Runner’s Worlds redaktion dagen efter galan.

Historien om Abeba Aregawi börjar i norra Etiopien i den lilla byn Adigrat. Familjen försörjde sig på boskapsskötsel och Abeba och hennes fyra syskon fick tidigt hjälpa till i arbetet. När hon började skolan var det inte tal om att sätta sig på en buss för att ta sig till plugget.

Nej, Abeba och hennes kompisar sprang eller promenerade den trettio minuter långa gångvägen till skolan. Egentligen var det inte så mycket renodlad löpträning för Abeba i unga år, utan det handlade om just transportlöpning och springande på idrottslektionerna.

– När jag var 15 år ställde jag upp i mitt första lopp, en skoltävling på 400 meter, och vann. Kärleken till löpningen uppstod i samma stund.

På skoltävlingarna året efter tävlade hon på den dubbla distansen, segrade ännu en gång och blev upptäckt av talangscouter. Deras krav för att ta sig an henne var att hon skulle flytta till Addis Abeba för att studera och tävla för deras klubbar.

– Det var inte lätt att lämna familj och vänner i Adigrat. Men jag tog chansen och flyttade till huvudstaden.

I Addis Abeba avslutade hon grundskolan. Sedan dess – från 17 års ålder – har det varit löpning för hela slanten. Internationell debut gjorde hon 2009 som 800-meterslöpare på mindre tävlingar i Europa. Dessutom knep hon ett guld på samma sträcka vid de etiopiska mästerskapen, och när säsongen var slut låg personbästat på 2.01.98. Men från 2010 och framåt har Abeba framförallt satsat på 1 500 meter.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 3 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer
Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du att hon också är en...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer