Abeba Aregawi – med sikte på EM-guld

Abeba Aregawi – med sikte på EM-guld


Historien om Abeba Aregawi börjar i norra Etiopien i den lilla byn Adigrat. Familjen försörjde sig på boskapsskötsel och Abeba och hennes fyra syskon fick tidigt hjälpa till i arbetet. När hon började skolan var det inte tal om att sätta sig på en buss för att ta sig till plugget. Nej, Abeba och hennes kompisar sprang eller promenerade den trettio minuter långa gångvägen till skolan. Egentligen var det inte så mycket renodlad löpträning för Abeba i unga år, utan det handlade om just transportlöpning och springande på idrottslektionerna.
– När jag var 15 år ställde jag upp i mitt första lopp, en skoltävling på 400 meter, och vann. Kärleken till löpningen uppstod i samma stund.

På skoltävlingarna året efter tävlade hon på den dubbla distansen, segrade ännu en gång och blev upptäckt av talangscouter. Deras krav för att ta sig an henne var att hon skulle flytta till Addis Abeba för att studera och tävla för deras klubbar.
– Det var inte lätt att lämna familj och vänner i Adigrat. Men jag tog chansen och flyttade till huvudstaden.

I Addis Abeba avslutade hon grundskolan. Sedan dess – från 17 års ålder – har det varit löpning för hela slanten. Internationell debut gjorde hon 2009 som 800-meterslöpare på mindre tävlingar i Europa. Dessutom knep hon ett guld på samma sträcka vid de etiopiska mästerskapen, och när säsongen var slut låg personbästat på 2.01,98. Men från 2010 och framåt har Abeba framförallt satsat på 1 500 meter.

Första gången hon gick under fyra minuter var 2012 på Diamond League i Shanghai. Då tog hon andraplatsen efter dåvarande landsmaninnan Genzebe Dibaba med tiden 3.59,23. Några veckor senare var förhållandet det motsatta: på Diamond League i Rom vann Abeba på 3.56,54; tre sekunder före Dibaba, vilket innebar nytt etiopiskt rekord. Och under förra året dominerade Abeba totalt på 1 500 meter som nybliven svensk medborgare. Hon vann allt: EM-guld inomhus i Göteborg, VM-guld i Moskva, Diamond League och Finnkampen.

Abeba bor och tränar utanför Addis Abeba. Hon säger att Sverige inte har de bästa förutsättningarna för löpträning.
– Det är för kallt. Vill man vinna måste man träna på rätt ställe och en fördel med Etiopien är den höga höjden. Jag prövade att träna i Sverige 2010, men då skadade jag mig.

Tränar gör hon klockan sex på morgonen och vid fem på eftermiddagen, måndag till lördag. På söndagar är det vila.
– Det kan vara sjutton kilometer på morgonen och tio kilometer på kvällen. Fartträning kör jag tre gånger i veckan och totalt springer jag minst tio mil i veckan.

Framöver är det fortsatt satsning på 1 500 meter som gäller, men också en del lopp på 800. Abeba tror att hon kan springa ännu snabbare än hon gjort hittills.
– Nu har jag sprungit 1 500 meter på 3.56 två gånger, så mitt mål är att förbättra den tiden. Möjligen jag kan komma ner mot 3.53 – med Guds hjälp.

Abeba nämner Gud då tron har stor betydelse för henne. På söndagar och under religiösa högtider går hon i kyrkan, och när hon är i Stockholm brukar hon besöka de koptisk-ortodoxa kyrkorna i Hagsätra och på Hötorget. Abeba ler innan hon berättar om sin gudstro.
– Allt som jag gör föregås av bön, till exempel innan jag springer. För människan vill och kämpar, sen hjälper Gud till att förverkliga drömmarna. Min tro är viktig för mig.

Abeba ger ett vänligt intryck, lite blygt och hon skrattar ofta. På frågan om hon kan ge tre tips till den som vill bli lika duktig som hon är kommer Gud in i bilden igen.
– Träna, träna, träna – det finns inga genvägar. Och be till Gud!

Som sagt, Genzebe Dibaba har det nya världsrekordet på 1 500 meter inomhus. Världsrekordet på 1 500 meter utomhus är på 3.50,46 och sattes 1993 av kinesiskan Yunxia Qu. Ett till synes oslagbart rekord. Om det säger Abeba:
– Jag ska göra ett försök att ta det!


HÅLLTIDER FÖR ATT FÖLJA AREGAWI UNDER EM

 • TISDAG 12 AUGUSTI kl. 10.34
  K 1500m / försök
 • FREDAG 15 AUGUSTI kl. 19.25
  K 1500m /Final

Abeba Aregawi
Ålder: 24
Längd/vikt: 169 cm/48 kg.
Gren: 1 500 meter, 800 meter.
Klubb: Hammarby Friidrott

Främsta meriter:
Guld på 1 500 m, VM i Moskva, 2013.
Guld på 1 500 m, inomhus-EM, 2013
Guld på 1 500 m, inomhus-VM, 2014.
Vinnare av Diamond League 2013

Personbästa:
1 500 meter utomhus:
3.56.54 (etiopiskt rekord)
3.56.60 (svenskt rekord)
1 500 meter inomhus:
3.57.91 (europeiskt rekord)
800 meter utomhus:
1.59.20 (svenskt rekord)


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
 • Tänk dig snabb med mental träning
 • 15 enkla knep för bättre prestation
 • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
 • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer