Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo
BAREGA Selemon ETH

Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo


Selemon Barega från Etiopien dominerade det sista varvet av 10 000-metersloppet och kunde enkelt säkra sitt första OS-guld i karriären. Barega vann framför världsrekordhållaren Joshua Cheptegei och Jacob Kiplimo från Uganda.

Friidrottstävlingarna på OS inleddes med hinderlöpning med tre svenska inslag. Tyvärr hade varken Vidar Johansson, Emil Blomberg eller Simon Sundström sina bästa dagar i den tryckande hettan.

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 3000 meter hinder

Vidar sprang i det första heatet där farten var mördande redan från start. Vidar tappade kontakten med täten men slet sig i mål på 8:32.86. Det stora utropstecknet i det första heatet var japanen Miura som slog nationsrekord med 8:09.92 som tvåa i heatet. Kanske kan han skrälla i finalen?

Emil Blomberg, Hässelby SK, 3 000 meter hinder.

Emil Blomberg sprang i det andra heatet, som kenyanen Abraham Kibiwot och etiopiern Getnet Wale kontrollerade. Även detta heat höll hög fart från början och Emil tappade kontakten efter några varv. Emil hanterade inte värmen lika bra som han hade hoppats på och fick nöja sig med 8:39.57 för dagen.

Siimon Sundström, IFK Lidingö, 3 000 meter hinder.

Bäst av svenskarna lyckades Simon Sundström i det tredje och sista heatet. Loppet fick en lite annan karaktär än de två föregående med en mer avvaktande inledning. Det dröjde till två varv kvar innan farten skruvades upp ordentligt och alla löpare var fortfarande med. Ut på sista varvet fick Simon släppa kontakten men kunde löpa i mål på 8:29.84, vilket var en bra insats i ett lite långsammare heat och i sin seniormästerskapsdebut.

Vi kommer i alla fall få ett nordiskt inslag i finalen! Finlands Topi Raitanen imponerade stort när han spurtade till sig andraplatsen i heatet bakom favoriten El Bakkali. Topi var klart starkast av de övriga löparna och slog både Kenyas Bett och amerikanska mästaren Bor. Om finalen blir avvaktande så kommer favoriterna få se upp med löparen i den vit-blåa heldräkten.

Det sprangs också försöksheat för damer på 800 meter och 5 000 meter. På 800 meter var de största utropstecknen att två av kenyanerna, Sum och Tuei åkte ut. I övrigt så tog sig favoriterna enkelt vidare. Värt att notera är att Lovisa Lindh har varit stabil på tider bra mycket snabbare än vad som krävdes för att ta sig vidare till semifinal och slagit en stor del av de löparna som avancerade. För nordiskt vidkommande tog sig både Norges Hedda Hynne och Finlands Sara Kuivisto vidare, den senare med ett nytt nationsrekord.

På 5 000 meter tog sig alla de stora favoriterna vidare. Storbritanniens Eilish McColgan var det största namnet att missa finalen. Sifan Hassan kunde lätt springa hem sitt försöksheat på 14:47.89 som ett första steg i hennes trippelsatsning.

Den första dagens tävlingar avslutades med herrarnas 10 000 meter. Inledningen av loppet var avvaktande, förutom för en löpare, Ugandas Stephen Kissa. Efter några snabba varv så hade han en lucka på som mest 60-70 meter. Selemon Barega från Etiopien och Kenyas Rhonex Kipruto var de första att försöka jaga ikapp ugandiern efter dryga 2 km löpning. De var snart ikapp och innan halva loppet var löpt så var hela klungan ifatt. Barega föll igenom klungan och la sig i slutet av fältet.

5 000 meter passerades på 14:08, en relativt beskedlig fart. Med 2 km kvar så ökade Kenyas Rodgers Kwemoi farten något och med 2 varv kvar så var världsrekordhållaren Cheptegei den som ökade farten ordentligt. Kanadas Mo Ahmed tog över med 650 meter kvar men fick se sig omsprungen av Barega, som jobbat sig upp genom fältet igen. Med 250 meter kvar så utmanades Barega av landsmannen Aregawi och svarade med att kasta in sin högsta växel. Det var inget snack om vem som var starkast på upploppet och Barega kunde enkelt vinna med ett slutvarv under 54 sekunder och en sista kilometer på 2:25! Joshua Cheptegei och Jacob Kiplimo var starkast bakom och sprang hem två medaljer till det relativt lilla idrottslandet Uganda.

Natten mot lördag går nästa svenska löpare in i tävlingarna. Andreas Kramer, Ullevi FK, springer i heat två av herrarnas 800 meter, kl. 02:58 svensk tid. De tre bästa i varje heat och de sex snabbaste tiderna utöver det avancerar till final. Andreas springer i ett tufft heat mot bland annat VM-medaljören Amel Tuka och snabba kanadensaren Marco Arop, men Andreas brukar vara en duktig löpare på mästerskap och har en stigande formkurva. Grenen är verkligen oviss där ingen har visat sig vara klart bättre än motståndet. 800 meter är också en gren där rätt upplägg och positionering spelar en stor roll, så räkna med några överraskningar! Några som får leva med ett visst favoritskap dock är Botswanas Nijel Amos, USA:s Clayton Murphy och Kenyas Emmanuel Korir.

Damerna springer under lördag eftermiddag sina semifinaler på 800 meter. Håll ett extra öga på de nordiska löparna Hedda Hynne och Sara Kuivisto!

FOTO: Deca Text & BildLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Almgren fyra – Glans tia

Andreas Almgren gjorde en mycket fin insats på herrarnas 5 000 meter då han blev...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

EM är igång!

Första dagen av Europamästerskapet i München har avgjorts och det med drama. De första svenska...

Läs mer

Millán i Katrineholm och Midnattsloppet

Emil Millán de la Oliva vann i Katrineholm och Emil Danielsson blev tvåa på Midnattsloppet.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Många svenska löpare i Europamästerskapen – här har du EM-guiden!

På måndag 15 augusti inleds Europamästerskapen i friidrott i München. I vår EM-guide får du...

Läs mer
Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för både herrar och damer. Vi...

Läs mer
Svenskarna visar EM-form på SM

Med en vecka kvar till EM i München har Sverigeeliten visat formen på SM i Norrköping. Simon Sundström och Linn...

Läs mer
Glans glänste på GP

Efter ett kort VM-uppehåll är svensk elitlöpning tillbaka. Veckan har bland annat innehållit två GP-tävlingar där Jonas Glans prestationer lyser...

Läs mer