Bloggarnas bästa träningstips! Anders Forselius

Bloggarnas bästa träningstips! Anders Forselius


Vilka är dina bästa tips till de som vill komma igång och börja springa 2016?
– Skaffa ett mål med träningen. Ett marathon, halvmarathon eller 10 km, någonting att kämpa för även fast det snöar utomhus. Jag är själv totalt odisciplinerad vad gäller träning och utan ett marathon att träna för skulle jag tillbringa all tid på golfbanan eller i en stol framför kylskåpet.

Hur tränar du i december?
– Jag tränar nästan ingenting i december utan försöker istället förlänga maratonsäsongen så länge det går. Det finns alltid några roliga maror att avsluta året med. I år ska jag springa Singapore Marathon och i fjol sprang jag The Reggae Marathon i Jamaica i kombination med Costa Rica Marathon i december. Men det finns många tävlingar även på närmare håll. Har ni aldrig sprungit Pisa Marathon så rekommenderar jag varmt denna tävling vars start och mål är precis framför det lutande tornet.

Var springer du långpass i jul?
– Jag har varit medlem sedan starten för trettio år sedan i Ljusdal Running Club i Hälsingland och vi tränar varje lördag oavsett om det är julafton eller midsommarafton. Eller rättare sagt; mina klubbkamrater tränar punktligt klockan 8.00 varje lördag medan jag lyckas komma på bra anledningar att missa träningen men precis komma i tid lagom till lördagsfikat som traditionellt avslutar våra lördagsträningar.

Jag brukar alltid springa Sylvesterloppet (15 km) i Brasilien på nyårsafton så jag ska väl försöka peta in något varv runt Kyrksjön i Ljusdal (4 km) under mellandagarna för att hålla benen i gång.

Vilka är dina favoriter på julbordet?
1) Janssons frestelse 2) Janssons frestelse 3) Jag kom inte på någon rätt på punkt tre… 4) Janssons frestelse!

Hur ser ditt absoluta favoritpass ut?
– Nummerlapp på bröstet! Jag står hellre på startlinjen i en tävling än ger mig ut på en träningsrunda. Undantaget är om det är en väldigt stimulerande miljö. Jag älskar att springa i exempelvis Central Park i New York eller någon park i en storstad där det finns många andra löpare. Att ge mig ut ensam på en träningsrunda i ett öde elljusspår är något jag endast gör under pistolhot.

Vilken är din bästa styrkeövning?
– Jag har alltid med mig ett elastiskt rep under mina resor så att jag kan lägga ner några få minuter varje morgon och kväll på att träna överkroppen. Eftersom jag ofta cyklar mellan mina marathonlopp så tycker jag själv att jag får ut den maximala kombinationen av träning och återhämtning vad gäller benen. Överkroppen blir däremot alltid lidande och av den anledningen försöker jag även ge den några minuter varje dag med det elastiska styrketräningsbandet.

Hur ser dina mål ut för 2016?
– Jag befinner mig på en längre cykeltur som startades vid Olympiastadion i Aten och som ska avslutas med OS i Rio de Janeiro. Det blir alltså fullt fokus på cyklingen, men jag räknar med att även springa en och annan mara under turnén.

Tidsmässigt har jag som mål att återigen ta mig tillbaka till tider under fyra timmar på marathonloppen. Ett annat mål är att i slutet av 2016 ha sprungit marathon i 70 länder. I skrivande stund har jag hunnit avverka marathon i 55 länder.

MER TRÄNINGSINSPIRATION FRÅN ANDERS HITTAR DU HÄR!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer