Buud redo för Comrades Marathon 2013

Buud redo för Comrades Marathon 2013


För många löparfrälsta är första helgen i juni synonymt med Stockholm Marathon, men för Moralöparen Jonas Buud är det en start i Comrades Marathon som väntar. 

Comrades Marathon är loppet som går mellan städerna Durban och Pietermaritzburg i delstaten KwaZulu-Natal. Vartannat år går loppet ned från Pietermaritzburg på 600 meters höjd till Durban vid Indiska Oceanen och vartannat år går loppet uppför. I år är loppet ett så kallat ”Up-hill run” med start i Durban.

– Att få stå på startlinjen 05.30 på första söndagmorgonen i juni och springa iväg i mörkret och möta soluppgången tillsammans med 18.000 andra ultralöpare och veta att det är 87 fantastiska kilometrar som vi tillsammans skall genomföra är en härlig känsla. En känsla och upplevelse som till stora delar är lik en Vasaloppsstart i Berga By, säger Jonas.

Eftersom loppet växlar riktning vartannat år innebär det att löparna ställs inför en sträckning med väldigt olika karaktärer.

– 2012 när det var ett ”Downhill-run” blev jag 65:a i startfältet och självklart var jag inte nöjd med varken placering eller prestation. Tyvärr hade jag en riktigt dålig dag, mycket beroende på att jag hade sprungit VM på 100 km 5 veckor innan i Italien men även för att jag sprang mig rejält stum redan efter 25 km i de första tuffa utförsbackarna.

Comrades Marathon arrangerades för första gången 1921 till minne av de sydafrikanska soldater som stupade i Första Världskriget. Efter att den internationella idrottsbojkotten av Sydafrika hävdes 1990 fick loppet en kraftig deltagarökning och deltagare från mer 60 länder deltar i årets lopp. 

Loppet stöds av flera av Sydafrikas större företag och är ett av få ultradistanslopp i världen med betydande prispengar. Segraren kan räkna med mellan 500 000 kr och 1 miljon kr i prispengar och bonusar från loppets sponsorer vilket attraherar ett riktigt starkt startfält. Loppet direktsänds även i Syafrikansk TV och är det största årligen återkommande idrottsarrangemanget i landet.

– När jag gjorde min debut i Comrades Marathon 2011 visste jag att det skulle bli en tuff utmaning och trots mina internationella framgångar med VM-medaljer och segrar i Swiss Alpine Marathon hade jag inga större förväntningar om en riktig topp-placering så därför är min fjärdeplats från detta år en framgång jag rankar som ”Topp 3” i karriären hittillls.

Vad är din målsättning i år?

– Det är ingen idé att sikta på placeringar utan när det gäller att kunna prestera på topp så är det full fokus på bra förberedelser, vilket jag har haft hela vintern och våren. Därför valde jag bland annat att hoppa över EM på 100 km som avgjordes i Frankrike i slutet av april för att kunna min träning helt och hållet till Comrades.

– När man väl står där på startlinjen gäller det att optimera loppet utifrån sina egna förutsättningar och styrkor så får vi se hur långt det räcker.

Tidigare har du sprungit i en grön dress på Comrades, varför?

– Comrades är det enda loppet under säsongen då jag formellt sett inte representerar IFK Mora FIK, utan jag är inbjuden att springa för en sydafrikansk löparklubb som heter Nedbank Running Club. Jag är en av löparna i deras elitlag och satsningen på teamet liknar väldigt mycket satsningarna som görs i Ski Classics med lag som Team Coop, United Bakeries och Xtra Personnell. 

Söndagen den 2 juni vid lunchtid vet vi har det har gått för Jonas i årets upplaga av Comrades Marathon. Det går att följa loppet att följas via en streamad livesändning på loppets hemsida och olika sociala medier:

Livesändning på Comrade Marathons hemsida

Comrades Marathons Twitter (det går också att följa Jonas via #buudcomrades)

Jonas Buuds FacebooksidaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer
Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du att hon också är en...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer