Tre långskuttare på startlinjen. En verkar dock vara något mindre fokuserad på starten…
Etapp 8: Eden, New South Wales – Genoa, Victoria, 65 km
Kakaduor, attackerande mördarskator och uppförsbackar. Massor av uppförsbackar.
New South Wales från cykelsadeln har varit en orgie i höjdkurvor, svordomar och enastående naturupplevelser. Och till slut även några kängurur.
Avslutningen på cykelturen genom New South Wales slutade på bästa möjliga sätt. Tre kängurur vinkade/hoppade adjö till mig på en campingplats i Eden.
– De är fredliga, du kan faktiskt hoppa över staketet och gå fram till dem, berättade vaktmästaren i parken.
Det var alltså inga jätte-karate-kängurur som gillar att kickboxas med skandinaviska turister som jag hade framför kameralinsen. Snarare ganska snälla förvånade långskuttare som undrade vad jag pratade om när jag på ren svenska (med viss norrländsk brytning) lugnt försökte övertyga dem om att ”stå stilla för i h-lvete!”
Efter att några timmar senare ha korsat den sista höjdkurvan i New South Wales och rullat in i delstaten Victoria var cykelresan utmed den australiensiska östkusten därmed över. Nu väntar storstadspuls i Melbourne, staden som arrangerade olympiska spel 1956.
På den olympiska huvudarenan, Melbourne Cricket Ground, händer det fortfarande grejer, stora grejer. I morgon lördag avgörs nämligen finalen i AFL (Australian Football League), en galet stor tillställning liknande amerikanska Super Bowl.
Arrangemanget är fullsatt med drygt 100.000 åskådare på läktaren och en majoritet av landets befolkning framför tv-apparaten. På planen får de se Brisbane Lions lira mot Collingwood Magpies.
Återstår att se om lejonen och skatorna, spelarna i Brisbane och Collingwood, är lika fredliga som jämfotahopparna i Eden?
Bara gott med svamp? Kantareller möjligtvis.Pelargoner?Termitstackar, ett vanligt förekommande fenomen utmed vägarna på australiensiska östkusten.Red Wattlebird, kontinentens minst skönsjungande fågel. Tänk er att lyssna på Hemglassbilen. På repeat.Efter en dryg vecka i cykelsadeln dök de äntligen upp framför kameralinsen.Eden, New South Wales.Gränsen mellan New South Wales och Victoria.Genoa, en by obetydligt större än en brödrost, men med en fin campingplats. Området blev svårt drabbat av skogsbränder för några år sedan och har precis börjat återhämta sig.Väckarklockorna. Punktligt halv fyra på morgonen ansåg ”hackspettarna” att alla borde vakna…Nya vänner på campingplatsen i Genoa. Middag, frukost och spännande samtal. All inclusive!Nya goda vänner på campingplatsen i Genoa, Victoria. Steve Roper till höger har arbetat som stuntman i yngre dagar för den klassiska tv-serien ”The Flying Doctors” (Doktorn kan komma).
Många varningsskyltar, men ingen känguru. Fram tills i dag…
Etapp 6: Ulladulla – Moruya, 77 km
Etapp 7: Moruya – Bermagui, 61 km
Etapp 8: Bermagui – Eden, 94 km
Extremt många höjdkurvor, men ingen känguru. Så har den bistra verkligheten varit när jag varje kväll sammanfattat min dag i cykelsadeln.
Enligt experterna så har det magra resultatet framförallt handlat om dåligt synkade arbetstider. Kängurudjuren gillar tydligen mest att hänga under eucalyptusträden och kika på Netflix (?) under dagarna för att därefter bli lite mer aktiva framåt kvällarna.
Enligt Simone, min nederländska värd i Bermagui, fanns det däremot hopp när jag inkvarterade mig i hennes gästrum på måndagskvällen.
– Lyssna efter stamp i natt, de brukar hoppa hit och lägga sig i min trädgård.
Spänt låg jag och lyssnade efter dessa ljud, men… somnade fem minuter senare. Det var bara att acceptera att vi ”jobbade” på olika tider.
Genombrottet kom påföljande dag. Någonting som rasslade inne i buskarna visade sig nämligen vara en vallaby. En stund senare dök även två kängurur upp i olika delar av spenaten. Allt kändes genast bättre och jag var genast beredd att förlåta alla Aussies för de uppförsbackar de planterat rakt framför mina cykelhjul.
Ett djur jag däremot gärna undviker är skatorna. Eftersom ”swooing season” pågår för fullt blir jag dagligen attackerad bakifrån av skator. De har tydligen ett revir på ungefär hundra meter och därmed hinner man oftast bli attackerad tre gånger av samma skata innan man cyklat i säkerhet.
På lördag kommer det för övrigt att vara extremt många skator på Melbournes gamla olympiastadion från 1956, Melbourne Cricket Ground. Det är nämligen dags för den stora finalen i AFL (Australien Football Leauge), en match som spelas mellan Brisbane Lions och Collingwood Magpies.
Med tanke på hur ettriga skatorna har varit den senaste veckan bör det alltså vara klar fördel Magpies…
Bergen i bakgrunden är högst närvarande mest överallt. Den australiensiska östkusten är extremt kuperad.Familjen Saines med Indy i mitten, min värdfamilj i Moruya. Jag har haft stor lycka med australiensiska värdar utmed vägen och har redan bott hos fem familjer.Wallace Lake Road över till Paynes Island, New South Wales.Bermagui, New South Wales. Många träd, men ingen känguru.Tathra-Bermagui Road, New South Wales.Cuttagee Beach, New South Wales.Var håller de hus..?Där!Kängurudjuren har tydligen en ovana att hänga under Eukalyptusträden och titta på Discovery på dagarna. Vi har därför haft dåligt synkade scheman. I alla fall fram till i dag då jag äntligen fick se tre stycken.Nu återstår bara att pricka av denna lirare, men i värsta fall får jag svänga förbi Kolmården på vägen hem.Den här ”hackspetten” har jag däremot fått nog av. Illbattingen på bilden attackerade mig tre gånger. Men eftersom jag fick honom på bild tänker jag vidta rättsliga åtgärder mot honom. Skatorna är alltså helgalna under de sex veckorna då familjen får tillökning.Gulstjärtad sotkakadua (Zanda funerea), en betydligt trevligare bekantskap än skatorna. I alla fall under ”swooping season”.Besök hos cykeldoktorn i Narooma. Hojen återhämtade sig emellertid fort efter att fått vård av Dr Bike Man. Det är en ganska påfrestande miljö för cyklarna utmed östkusten eftersom vägarna har en profil som en dåligt hyvlad grevéost.Oväntade dagar i cykelsadeln. I den lilla byn East Lynne blev jag intervjuad av ägaren till ett kombinerat konditori och motorcykelmuseum.
Kiama blowhole, populär turistattraktion i staden med samma namn.
Etapp 3: Wollongong – Shellharbour, 33 km
Etapp 4: Shellharbour – Bomaderry, 58 km
Etapp 5: Bomaderry – Ulladulla, 76 km
Det var på hemvägen från det lilla microbryggeriet som Shannon Gernyi, min australiensiske värd i staden Bomaderry, förklarade att det faktiskt finns tre graders berusning i Australien. (I Sverige är det väl två; salongsberusad och sketfull?)
Vi hade testat varsitt glas av en av de brygder som erbjöds i bryggeriet och Shannon förklarade att de australiensiska microbryggerierna attraherar en annan publik än de som går på vanliga barer.
– Priserna är ofta dyrare och hit går man för att njuta och småprata och inte för att bli shitfaced.
När Shannon såg min förundrade min så förklarade han lite mer ingående över hur de tre berusningsgraderna ser ut i Australien.
– Den lindrigaste graden är pissed, sedan kommer nästa fas då man blir shitfaced. Längst ner på skalan är om man blir fuckeyed, förklarade Shannon.
Man får lära sig något nytt varje dag när man bor hemma hos lokalbefolkningen. I snart tio år har jag varit medlem i organisationen ”Warmshowers”, något som kan jämföras med couchsurfing för långfärdscyklister.
Tanken från början är alltså att medlemmarna i det ständigt växande nätverket ska kunna hitta en värd någonstans på världskartan som kan erbjuda en varm dusch på kvällen. Men naturligtvis har det blivit mer än så och nu blir man nästan utesluten erbjuden middag, husrum, tvättmöjligheter, Internet, frukost och kanske även en kall öl på kvällen.
Eftersom det oftast är erfarna värdfamiljer som själva är ute och cyklar och tar del av gästfriheten från andra medlemmar så vet de exakt vad en trött cyklist önskar när de tar hand om sina gäster. Det blir dessutom alltid roliga diskussioner på kvällarna och allmänt nätverkande.
Att själv ta emot gäster på hemmaplan blir alltså en form av substitut till att resa. Man får färdas genom gästernas ögon och drömma sig bort från vardagen.
Under resan i Australien har jag redan hunnit avverka tre australiensiska värdfamiljer. Förutom Jamie och Nicola McMahon i Yarrawarrah och nyss nämnda Shannon & Sara i Bomaderry så har jag även fått förstklassig support av Ken Bernhard i Shellharbour.
Eftersom regnet helt apropå började vräka ner under den tredje dagsetappen tvingades jag redan efter en dryg timme i cykelsadeln söka husrum för natten. Ett snabbt meddelande till Ken på Warmshowers app gav genast resultat. Jag var välkommen.
Ken är numera pensionär sedan företaget såldes för några år sedan. Ledig tid han fyller med cykling, segling, simning och barnbarn. Och att ta hand om förbipasserande långfärdscyklister förstås.
Som den perfekte värden han är så erbjöd han sig även att guida mig de knappa två milen till grannstaden Kiama påföljande morgon. Av den anledningen kunde jag avnjuta en superfin sightseeing utmed cykelbanor som jag aldrig själv hade hittat igen om jag navigerat för egen maskin.
Som långfärdscyklist är alltså hemlängtan sedan många år ett minne blott, man hittar nya familjer varje dag…
Högst varierande väder under cykelturen. Dagarna med extremhetta byttes under den tredje cykeletappen till en orgie av skyfall.Wonwin eller Shellhabour, två häftiga namn på samma stad.Ken Barnard, min värd i Shellharbour, har bråda dagar sedan han sålde firman och blev pensionär. Han cyklar flera dagar i veckan, seglar åtminstone ett par gånger under samma period och dessutom har han jetski, motorcykel och barnbarn som vill ha sin beskärda del av tiden. Så fort han får en förfrågan så servar han även långfärdscyklister som kommer på besök från all världens hörn.Kvällsrutinen för långfärdscyklister. På mina första cykelresor genom Europa, Sydamerika och USA hade jag inte en enda pryl som skulle laddas upp. Tiderna förändras…Killalea beach, New South WalesRangoon Island, New South WalesBombo beach, KiamaUtmed den här cykelleden, typ en träfemma söder om Shellharbour, är det inte ovanligt att man cyklar förbi en vallaby, den något mindre varianten av känguru. De höll sig emellertid undan just denna dag.Gerringong beach, New South WalesPrinces Hwy (A1) bjuder på fina vyer och bra cykelbanor.Kiama LighthouseKiama blowhole före……och efter en våg!Ken Bernard, min husbonde i Shellharbour, kan varenda cykelled i sin region och bjöd på utmärkt sightseeing utmed den vackra kusten strax norr om Kiama.Shannon Gernyi, min australiensiske värd i Bomaderry, brukar få ungefär ett tiotal gäster årligen som stannar till hos honom och frun Sara. Med rätt timing får man även en tur på microbryggeriet i staden av honom.I Australien är det ganska vanligt att de startar microbryggerier i avlägsna industrilokaler. Med gott resultat dessutom.Malacai, ny polare i Boamderry som till vardags har Shannon och Sara Gernyi som värdfamilj.Australiensiska vägverket bara lovar och lovar. Var håller de hus???Guldhamstrar på vägen..?Tio månader som kavallerist på ett regemente i Lappland kom till slut till användning. Tältresning!
Etapp 2: Yarrawarrah – Wollongong, New South Wales, 56 km
Det var i samband med middagen som min värdfamilj i Yarrawarrah gav mig dåliga odds för de kommande dagarna i cykelsadeln genom Australien.
– Du kommer att bli attackerad av Australiens farligaste djur, berättade Nicola McMahon.
Maken Jamie McMahon hade dessförinnan gått igenom de farligaste reptilerna i landet och berättat att fyra av de sex farligaste ormarna i världen hör hemma i Australien. Men det var varken brunormen, tigerormen eller taipanerna som de varnade mig för, det var något helt annat som kändes ganska oskyldigt med svenska ögon.
– Det är swooping season, du kommer att bli attackerad av skator!
Under sex veckor i augusti – oktober ska alltså nyblivna skatföräldrar skydda sina nyfödda kottar och då ses bland andra cyklister som ett stort hot. Skatorna blir som galna om cyklister inkräktar på deras revir och attackerar blixtsnabbt bakifrån. De skickar alltså inte ens ett litet mess med en förvarning innan attacken.
När jag lämnade familjen McMahon tidigt nästa morgon trodde jag nog ändå att det här var ett skämt. Jag var fortfarande främst uppmärksam på ringlande reptiler när jag rullade iväg i sydlig riktning.
Men naturligtvis visste makarna McMahon vad de talade om. Senare samma eftermiddag blev jag nämligen attackerad av en skata tre gånger. Den försökte ta en tugga av både hjälm och glasögon innan jag lyckats pedala ut ur skatreviret.
Det här var för övrigt enda gången på hela dagen som jag lyckades få fart på cykeln eftersom det går trögt i den tryckande värmen. Jag behöver nog fler närkontakter med Australiens argaste djur för att få upp genomsnittstempot.
Sea Cliff Bridge, ikonisk bro typ en toppad järnsjua söder om Coalcliff i New South Wales.Skatan på bilden har inget med attacken att göra, den är helt oskyldig. Vad jag vet.Tagetes..? Eller pelargonia av något slag.Stanwell Park Beach sedd från utsiktsplatsen Bald Hill lookout Hill End strax söder om Helensburgh. Namnet Bald Hill har för övrigt inget att göra med undertecknads frisyr.Min polare på färden, Merida Silex 400. Jag har testat den några svängar tidigare, bland annat i Storbritannien, Sydeuropa och Sydamerika. Så här långt en angenäm upplevelse.”Vintern” är definitivt över i Australien.Wollongong, New South Wales.Wollongong, charmerande stad söder om Sydney som arrangerade cykel-VM förra året.Australiens farligaste djur!?!
Olympiastadion i Sydney, en plats som bjudit på många oförglömliga minnen. Inte minst finalen på 400 meter med hemmahoppet Cathy Freeman.
Etapp 1: Sydney Olympic Park – Yarrawarrah, New South Wales, 41 km
Sommarolympiaden i OS 2000, de perfekta spelen.
Vem minns väl inte den överraskande invigningen där superstjärnan Cathy Freeman smög iväg från den australiensiska truppen på innerplanen för att en kort stund senare tända den olympiska elden? Magiskt.
Innan Cathy Freeman fick facklan så levererades den av några tjejer med skapliga olympiska meriter. Betty Cuthbert och Dawn Frazer, bara för att nämna några. Den senare tog bland annat tre raka OS-guld i frisim 100 meter: Melbourne 1956, Rom 1960 och Tokyo 1964.
Samma dag som mitt flyg landade i Sydney så befann sig nyss nämnda Cathy Freeman på OS-stadion av en speciell anledning. På dagen 23 år sedan invigningsceremonin hedrades hon nämligen med en läktarsektion; Cathy Freeman Stand.
Den forna friidrottsstjärnan lever numera ett ganska tillbakadraget liv utanför rampljuset, men av förklarliga skäl är hon naturligtivs inte glömd. Hennes finalvinst på 400 meter i Sydney är åtminstone för mig det största olympiska ögonblicket och många australiensare jag pratat med är inne på samma linje.
Lika het som Cathy Freeman var under dessa fantastisk spel, var även vädret i Sydney när jag lämnade olympiastadion. Högtrycket har fortsatt att punktmarkera den här delen av Australien. Den speed Cathy Freeman hade på löparbanan infann sig därmed inte under dagens inledande cykeltur.
Cathy Freeman Stand, den läktarsektion på OS-arenan i Sydney som är tillägnad segraren på 400 meter.Sydney Olympic Park. Bakom mig syns den arena där det arrangerades gymnastik och basketfinaler.Härnäst ska det spelas semifinal i rugby på arenan. Av den anledningen är löparbanorna täckta med gräs. Totalt rymmer arenan drygt 80 000 personer och rekordet är från OS-avslutningen med över 114 000 åskådare. Kvällen då Cathy Freeman tog guld var det 112 524 personer på läktaren!Med hjälp av 43 000 volontärer blev sommarolympiaden i Sydney en stor succé. Dessa funktionärer har hedrats med att få sina namn ingraverade på pålar framför OS-arenan.Cathy Freeman Park ligger precis bredvid OS-arenan och det är där man hittar den olympiska facklan.Den olympiska facklan från Sydney är numera en vattenfontän utanför huvudarenan.Sydney Olympic Park Athletic Centre, en av alla arenor som används flitigt än i dag av invånarna i Sydney.Simmarprofilen Dawn Fraser som vann tre raka OS-guld på frisim 100 meter, har självklart en gata uppkallad efter sig.Under den vackra båtturen från Operahuset till Sydney Olympic Park passerade jag även denna anläggning, Dawn Fraser Baths, i stadsdelen Balmain i Sydney. Dawn Fraser bodde ganska nära denna plats.Granny Smith, skaparen av den berömda äppelsorten ligger inte begravd i The Big Apple (Manhattan) som man kanske kan tro, hon ligger faktiskt begravd bara några få kilometer norr om Sydney Olympic Park.Tasmansk fjällripa?Under cykelresan från Olympiska parken i Sydney och söderut dök dessa bekanta lirare upp lite varstans. Kakaduor. Fågellivet är fascinerande, men det finns faktiskt en fågel man ska passa sig lite extra för och som attackerade undertecknad. Återkommer till denna…Kakaduor, bedårande fåglar men med ett fruktansvärt oljud till språk. Ungefär som att lyssna på Hemglassbilen på repeat. Typ.Blytung värme första dagen i cykelsadeln. I slutet av etappen knackade jag på dörren på ett ställe för att tigga vatten och blev väl omhändertagen med kalla drycker, skön fåtölj och AC. De erbjöd sig till och med att husera mig där resten av dygnet. Med tanke på vad det var för typ av inrättning så hade jag nog dessutom passat mycket väl in där. Ålderdomshem…Första dagen slutade hemma hos en australiensisk värdfamilj. Jamie och Nicola McMahon erbjud husrum i Yarrawarrah. Middag, skön säng och två kalla öl. All inclusive!
Med ett kvicksilver som med marginal hade passerat 30 grader på termometern så handlade det mer om överlevnad än njutning när Sydney Marathon avgjordes i söndags. Istället för att fokusera på alla vackra miljöer runt banan var ögonen istället upptagna med att spana efter någonting helt annat. Nästa vätskestation.
Det är vår i Australien och det ska normalt sett inte vara så förbenat varmt i mitten av september. De långa tights och löparvantar jag hade packat ner i bagaget kom därmed av förklarliga skäl inte alls till användning. Lyckligtvis var en stor del av banan förlagd mitt i centrum eller i parkområden med många träd (skugga), det gick därmed att parera en del av de värsta soltrålarna.
Sydney Marathon kommer med all säkerhet att bli en ny World Marathon Major inom mycket snar framtid. För att bli antagen som ny medlem i det fina sällskapet tillsammans med New York, Chicago, Boston, London, Berlin och Tokyo, så krävs att en lång checklista prickas av för att bli godkänd. Loppet ska bland annat ha en publik på minst 100 000 åskådare och dessutom ska det vara ett startfält på 15 000 deltagare.
Deltagarantalet ökade rejält inför detta år och av förklarliga skäl finns det en viss växtverk i maratonloppet. När arrangören har finslipat detaljerna så blir det ändå en häftig upplevelse för alla maratonlöpare att lägga till Sydney på att-göra-listan. Staden i sig är som en bal på slottet. I alla fall när temperaturen visar normala nivåer.
Nästa år arrangerar Springtime Travel en resa till Sydney Marathon. Missa inte chansen att springa i en av världens coolaste städer! Förlåt, jag menade i ett av världens hetaste resmål…
En längre rapport om Sydney Marathon, inklusive intervju med tävlingsledaren Wayne Larden, kommer i ett senare nummer av Runner’s World Sweden.
Race Director Wayne Larden ska försöka lotsa in Sydney Marathon i det fina sällskapet av World Marathon Majors. För att bli godkänd finns en lista med 104 punkter som ska prickas av.Adel Erdaty, klubbkamrat i Marathon Globetrotters. Adel är ursprungligen från Saudiarabien och arbetar nu inom bankväsendet i Cincinnati efter att under många år ha arbetat som hjärtläkare. Helt apropå hamnade vi på samma rum på vandrarhemmet i Sydney. Världen är inte bara liten, den krymper.Bästa munderingen i Sydney Marathon, utan konkurrens. Det fanns även en anledning till dessa löparkläder…..det ska sättas världsrekord!Färjan över till starten av tävlingen. Sydney har en fantastisk logistik med tåg och färjor åt alla håll. Det är lätt att ta sig runt i staden.Sydney Harbour Bridge, bron som snart ska svälja nästan 17 000 maratonlöpare.Aaron Braunstein från Chicago, klubbkamrat i Marathon Maniacs som helt apropå dök upp i startfållan i Sydney. Aaron var en av de kompisar som jag sprang tillsammans med när jag avverkade Des Moines Marathon i Iowa, min femtionde och sista amerikanska delstat.Starten har gått av Sydney Marathon.Sydney Harbour Bridge avklarad och härifrån väntar ett antal kilometer fin sightseeing genom centrum av Sydney.Fredrika Hållén från Linköping är utbytesstudent i Australien och sprang sin första mara någonsin. När hon bestämde sig för att springa? För fyra dagar sedan!Jane Sturzaker från Melbourne, klubbkamrat i Marathon Globetrotters. Alltid trevligt när det dyker upp kända ansikten i startfållan. Springer ni internationella maror och vill ha lite klubbgemenskap så rekommenderas ett medlemskap i www.marathonglobbetrotters.org.Vattenslangar, välkomna produkter när temperaturen visar 35 graders värme.Operahuset dyker upp några gånger under Sydney Marathon och framförallt i målgången.Åskådarna i Sydney är inte riktigt lika morgonpigga som i New York, Chicago eller Boston, det fanns dock några sektioner med bra publikstöd.Det fanns en och annan skylt även i Sydney, men dessa var till stor del förtryckta ganska tråkiga meddelanden. Även här finns det en del att jobba på i Sydney. Halva nöjet med att springa maror är att spana in alla roliga skyltar. Barbie var ett av undantagen i Sydney.Extrem temperatur, svart på vitt.Running with pride, temat i denna sektion av Sydney Marathon.Upploppet…Norskt i målfållan. Svein-Matti föredrar nog precis som undertecknad något svalare skandinaviska temperaturer.Målområdet med Recovery Village.Robert Carl Lilja, en av alla internationella maratonlöpare på startlinjen. Robert Carl Lilja är en svensk/kanadensisk pensionerad lärare ute på en jorden-runt-resa. Och maratonturné.Belöningen för 42 kilometer genom den vackra australiensiska metropolen.
Enligt min nästintill urladdade klocka stod det femtonde september i almanackan när jag landade i den australiska metropolen Sydney. Det var därmed exakt på dagen 23 år sedan nationalikonen Cathy Freeman tände den olympiska elden i de tjugofjärde moderna olympiska spelen år 2000.
Någon eld lyste det därmed inte i mina ögon efter den maratonlånga resan från Hälsingland till Australien. Tvärtom. Jag hade det värsta kvar, att sömndrucken ta mig till vandrarhemmet tillsammans med alla de prylar som låg nedmonterade i en brun kartong i vagnen framför mig. Cykeln.
Resan hade det på det hela ändå gott utmärkt förutom debaclet med övervikten på cykelkartongen. Min egen dåligt kalibrerade våg visade 26 kilo, det vill säga en vikt som med marginal underskred tillåtna 30 kilo. Enligt Thai Airways incheckningsvåg visade den däremot siffran 33.
Den här gången var det alltså för stor differens för att göra den klassiska fulingen att oskyldigt stoppa en fot under kartongen i samband med invägningen.
Genom att fördela om alla tunga prylar till handbagaget (och gömma några saker i jackan) hamnade till slut både kartongen och handbagaget med minst möjliga marginal på rätt sida av viktgränsen. Därefter var det bara att luta sig tillbaka och låta piloten göra resten av jobbet. Och förbereda sig mentalt inför Sydney Marathon, en tävling som med stor sannolikhet snart blir nummer sju i World Marathon Majors.
Immigrationen i Australien hade dessutom inga synpunkter på min cykelkartong efter att jag sanningsenligt förklarat att den kommer direkt från service med nya rena däck. Ni slipper därmed se mig i ett framtida avsnitt av ”Gränsbevakarna Australien”…
30 kg, på grammet. Det är alltid en kamp för att hamna på rätt sida av viktgränsen när man reser med cykel.Framme vid slutmålet återstod bara den jobbigaste persen: Frakta kartongen till boendet. Eftersom cyklar är tillåtna på tågen i Sydney så gick det ändå smidigt att plocka ihop hojen och ta den ombord.Slutresultatet!Operahuset, en pigg femtioåring. Byggnaden invigdes 20 oktober 1973.Min killgissning på östafrikansk partåad träsksparv visade sig vara helt fel. En klubbkompis i Ljusdal Running Club (vi kan kalla honom Tony Persson) berättade att det naturligtvis är en Australisk ibis.Sydney by night.Sydney Harbour Bridge, Sydney Marathons ”Verrazzanobron”. Det är alltså här som startfältet i Sydney Marathon sprintar över på lätta ben (?) i början av tävlingen.Waltzing Matilda..?