Claes Åkeson om att springa Xperiathon

Claes Åkeson om att springa Xperiathon


Xperiathon är ett hel- eller halvmaratonlopp som bygger på att du deltar med hjälp av en träningsapp i din mobiltelefon. Alla löpare startar dock samtidigt lördag 26 november klockan 12.00 och vinnaren får startplatser till New York respektive Göteborgsvarvet. För att delta måste man registrera sig på tävlingens hemsida

En av de som kommer att vara med och springa är vår tidigare chefredaktör Claes Åkeson. Här följer urvalda delar av en intervju med honom som arrangörerna till Xperiathon gjort. För att läsa hela intervjun får du besöka loggen på deras Facebooksida.

HUR ÄR LÄGET, CLAES ÅKESON, JOURNALIST, FÖRE DETTA CHEFREDAKTÖR FÖR RUNNERS WORLD OCH XPERIATHONLÖPARE?
Jag skulle vilja säga att läget är bra. Min omtalade hälsena börjar fungera allt bättre. Och framförallt – den sitter kvar.

VILKEN STRÄCKA SKA DU SPRINGA I XPERIATHON?

Det lutar åt halvmaran. Jag är inte riktigt tränad för maran eftersom jag inte har kunnat köra några långpass på länge.

VAD BETYDER LÖPNINGEN FÖR DIG?

Jag har ju alltid idrottat, så löpningen har varit central i hela mitt liv. Men det är väl först under de senaste 15 åren som jag bara har fokuserat på löpning.

VILKET ÄR DITT BÄSTA LÖPARMINNE?

När man har laddat mentalt inför ett hårt intervallpass och sedan genomför det på absolut max – då mår man riktigt bra. I alla fall efteråt. 

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL EN TOTAL NYBÖRJARE SOM SKA GE SIG PÅ HALVMARAN?

För en total nybörjare är en halvmara ganska långt. Det viktigaste är förstås att man hittar en bra kontinuitet i träningen inför själva loppet. Nu så här inför Xperiathon är det kanske lite sent att börja träna, så nu handlar det nog mest om att gå ut lugnt och att inte överskatta sin kapacitet.

HAR DU NÅGRA LÖPRELATERADE FILMTIPS?

Det finns ett klipp på YouTube med Josh Cox som springer ett långpass. Det gillar jag.

DU HAR HAFT PROBLEM MED HÄLSENAN. HUR KOM DU TILLBAKA?

Hälsenor är lite luriga. Ena dagen gör det skitont. Andra dagen känner man ingenting. Men nu har jag gått igenom ett antal laserbehandlingar som hälsenan har svarat bra på. Inflammationen har gått ner och känslan är mycket bättre. Men det kommer nog ta lite tid innan den är helt bra.

PATRIK SJÖBERG VERKAR TYCKA ATT DET INTE KRÄVS NÅGON TALANG FÖR LÖPNING – ATT DET MER HANDLAR OM ”ATT SÄTTA DEN ENA FOTEN FRAMFÖR DEN ANDRA”. VAD SÄGER DU?

Man kan ju börja med att konstatera att Sjöberg inte är så sugen på långdistanslöpning… Men visst är löpning ganska enkelt. Fast för att klara av att springa långt och snabbt, krävs det jävligt mycket talang – och mental styrka. Det är ju väldigt tufft att genomföra all den träning som krävs för att bli bra. Jag tror nog att Patrik håller med om det egentligen, men vi gillar att käfta med varandra.

HUR SER DIN LÖPARRUTIN UT?

Jag springer i princip varje dag, typ 8-10 mil i veckan. Som mest har jag legat på 15 mil i veckan. Det senaste året har varit lite annorlunda och jag har mest kört lugna distanspass. Så formen är inte vad den borde vara, tyvärr.

OK, SÅ NU NÄR DET ÄR MINDRE ÄN TVÅ VECKOR KVAR TILL XPERIATHON, VAD ÄR DINA BÄSTA TIPS FÖR DEN ÅTERSTÅENDE TIDEN?

Ja, så här nära tävlingsdagen borde den riktiga träningen vara avklarad. Men håll igång benen med lätt löpning. Kör ett långpass ungefär tio dagar före loppet. Kanske ska man också lägga in ett snabbare pass tre-fyra dagar före tävlingsdagen.
Är man mindre förberedd ska man nog bara försöka göra det bästa av situationen. Ta det lugnt från start och tänk på hur jävla skönt det kommer kännas när du har klarat det.

Ska du springa loppet? Vad tycker du om den här idén? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet.


Antal kommentarer: 1

Catrine

Lycka till på lördag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer