Därför är Sverige ultrabäst!

Därför är Sverige ultrabäst!


Efter VM på 100 kilometer i september kan vi konstatera att Sverige har världens bästa ultralandslag. Friidrottsförbundets ultraansvarige, Peter Fredricson, hade visserligen stora förhoppningar inför mästerskapet, men kunde aldrig ana att landslaget skulle briljera så som det gjorde. Sveriges herrlag tog guld och damlaget tog silver, dessutom gjordes två helt makalösa prestationer individuellt: Jonas Buud, som varit skadad under vintern, och Kajsa Berg som födde tvillingar nio månader före VM, kammade hem guldet respektive silvret.

– Jonas Buud och Kajsa Berg är två enastående löpare med en vilja och drivkraft som är helt unik. Förutom att de tillhör världseliten på ultradistans ingår de nu även i den yttersta maratoneliten i Sverige. På Stockholm Ultra 50 kilometer i somras sprang Kajsa förbi 42-kilometerssträcket på 2.48, säger Peter Fredricson.

Han menar att det är en vanlig missuppfattning att det räcker att springa ”halvfort och långt” om man vill lyckas på ultradistans. För att vara en del av eliten på 100 kilometer och kunna tillhöra topp tio på ett mästerskap, så räcker det inte att vara seg och uthållig. Man behöver även, precis som nyss nämnda löpare, kunna hålla hög fart på kortare distanser. Som kvinna bör man klara maran under 2.50 och som man under 2.30 om man ska ingå i världseliten på 100 kilometer, säger Peter Fredricson.

Jonas Buuds och Kajsa Bergs pallplaceringar de senaste åren, och i synnerhet Jonas Buuds internationella framgångar, har inspirerat många maratonlöpare att testa längre distanser, enligt Fredricson. Redan för nio år sedan väckte Buud stor uppmärksamhet när han vann det anrika ultraloppet Swiss Alpine K78 för första gången. Efter att ha vunnit loppet åtta år i rad har han nu närmast blivit ikonförklarad i ultravärlden.

– Förutom att vi har en svensk fixstjärna att se upp till och vars framgångar smittar, spelar den svenska breddelitverksamheten stor roll för ultrasuccén, säger Fredricson. Lovande ultralöpare fångas upp av kommittén för ultradistanslöpning och kallar dem till två gemensamma träningshelger per år. Den här verksamheten går under namnet KUL:s landslagsgrupp.

– På de här träningarna utbyts erfarenheter och löparna motiverar varandra. Det gör att de utvecklas snabbare och att steget till landslaget och mästerskapsdeltagande blir kortare. Peter Fredricsson är också övertygad om att den svenska idrottsrörelsen spelar en avgörande roll för ultrasuccén. Det faktum att barn och ungdomar får chans att pröva på ett vitt utbud av idrotter med den kvalitet som föreningsstrukturen erbjuder, gör att många får en bred idrottsbakgrund och skaffar sig genomtränade kroppar innan de specialiserar sig inom en viss gren.


Vill du läsa hela den här artikeln där vi möter

Jonas Buud och Kajsa Berg?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 10 2015.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Jan Stensson

Helt enligt rätt träningstänk!………allt är relativt och hänger ihop matematiskt och i praktiken gällande farter.Framtidens bästa ultralöpare kommer löpa Marathon under 2.20 respektive under 2.30. 🙂


Johan Renström

Ibland är Sverige bäst på pingis, tennis, skidor, slalom eller ultralöpning. Oftast någon bra som dyker upp som Stenmark, Borg eller Buud och drar med flera som drar ännu fler och det motiverar och det är motivation som driver fram topprestationer. Sen finns det fler faktorer som idrottsrörelsen och att alla får en grund och får chansen. Kul att se vad som händer framöver:)


Stefan

Sverige är möjligtvis bäst på sträckor runt 100 km på plan mark, men de bästa ultralöparna i världen ägnar sig inte åt VM på 100 km. De springer 100 miles lopp i bergen. Dvs lopp som Hard Rock 100, Western States 100, Leadville Trail 100, osv.
Sverige är tuffast i stan när alla gått hem…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer