Erik Wickström på 25:e plats i Vasaloppet

Erik Wickström på 25:e plats i Vasaloppet


För ett par veckor sedan vann Erik Wickström Engelbrektsloppet, och delade med sig av sina bästa tips inför Vasan. Och i söndags visade han återigen storform, med sin bästa placering hittills i Vasaloppet.

Hur upplevde du årets lopp och förutsättningar?
– Det var ett väldigt speciellt lopp där nysnön gjorde att det var trögt att ligga först. Det skapade en jätteklunga på cirka 80 man första sex milen. Inte förrän sista milen började det gå lite fortare, men det var fortfarande en ganska stor klunga.

För egen del hade jag prickat formen exakt rätt och kände mig superstark hela vägen. Det var aldrig jobbigt och när det blev körning på slutet kände jag mig fortfarande mycket pigg. Tyvärr var det svårt att komma fram och kanske hade det kunnat gå ännu bättre, men jag är hur som helst otroligt nöjd och fruktansvärt glad över att göra säsongens bästa lopp i den överlägset viktigaste tävlingen. Skidorna gled fint!

Vad hade du för strategi?
– Min plan var att hänga med så länge som möjligt och det lyckades ju bra eftersom jag bara var 33 sekunder efter segraren i mål. Men när det verkliga rycket kom från de tre som blev på pallen låg jag för långt bak i klungan. Jag hade naturligtvis inte hängt med i den farten ändå, men några placeringar hade jag kunnat kapa.

Det var en härlig känsla att åka förbi en massa proffs och OS-deltagare på slutet! Så här dagen efter njuter jag intensivt! Jag körde utan fästvalla och stakade hela loppet, vilket ungefär hälften av elitåkarna gjorde.

Varför gick det så bra just i år tror du?
– Jag ändrade min träning i höstas. Jag har en familj jag vill vara med så mycket som möjligt, samt ett heltidsjobb och två hus. Det gör att jag inte kan träna så mycket. Så istället för att försöka samla in timmar här och där bestämde jag mig för att träna många korta och hårda pass, gärna på stakmaskinen SkiErg. Skejting och cykling tog jag bort från träningen och började staka mer.

Jag bestämde mig också för att köra få långpass. En normal vecka kör jag bara ett pass på mer än 1,5 timme, men då kör ofta tre timmar med tävlingstempo andra halvan. Ett hårt och bra pass som jag ofta laddar mentalt inför i över ett dygn.

I boken ”Längdskidåkning för dig” hittar du alla Eriks bästa tips! Köp den här!


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer