Extremväder dödar 21 ultralöpare i Kina
Foto Gao Zhan/China News Service via Getty Images

Extremväder dödar 21 ultralöpare i Kina


Under ett 100 kilometer långt ultralopp i nordvästra Kina drabbades löparna av ett plötsligt väderomslag. Kyla, kraftiga vindar, regn och hagel orsakade 21 deltagares död.

När ovädret slog till rapporterades det först att 172 löpare saknades. Tävlingen stoppades och räddningsmanskap skickades ut på banan som gick i ett bergsområde nära Gula floden i Gansu-provinsen i nordvästra delen av Kina.

Av de 172 försvunna löparna återfanns 151 vid liv, varav åtta var skadade och många var svårt nedkylda. De övriga 21 avled.  

De överlevande löparna sa att väderomslaget var väntat, men prognosen hade inte förutsett något värre än vind och regn – och absolut inget extremväder som det som drabbade löparna under lördagens lopp. En del hade startat i shorts och kortärmat.

Tre timmar efter start rapporterades det att delar av banan hade drabbats av kraftigt regn och hagel och snabbt sjunkande temperaturer – så låga som neråt 24 minusgrader. Som ett resultat av de svåra väderförhållandena försämrades också sikten betydligt, vilket gjorde att en del löpare sprang fel.  

Enligt kinesisk media skickades en 1 200 personer stor räddningsstyrka ut för att undsätta löparna. Till sin hjälp hade man värmesökande drönare och radarutrustning.

– Som arrangörer av den här tävlingen känner vi stor skuld och ånger. Vi beklagar djupt de drabbade familjernas förluster av sina nära, sa borgmästaren i provinsen, Zhang Xuchen, under en presskonferens på söndagen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer