Finalen i Stockholms Bästa – fler startplatser och Hill Trophy

Finalen i Stockholms Bästa – fler startplatser och Hill Trophy


Efter lättnaderna i restriktionerna för motionslopp finns det nu fler startplatser till sista loppet i Stockholms Bästa – 8,7 km i Nackareservatet med avslutning till toppen på Hammarbybacken. Vill du springa ett kontrollmätt lopp med härlig tävlingskänsla så bjuder Nackareservatets bana in till tävling från fredag 4 juni till och med söndag 13 juni.

Loppserien Stockholms Bästa har blivit en succé, där deltagarna har kunnat springa lopp på ett säkert sätt under de restriktioner som funnits under hela vintern och våren. Totalt har över 1 200 löpare registrerat sig för hela seriens åtta olika banor eller för något enskilt lopp.

Sju lopp är nu avverkade och det är dags för det sista loppet – en 8,7 kilometer lång sträcka i Nackareservatet. Det är en relativt lättlöpt bana med en riktigt tuff avslutning – en ”Hill Sprint Trophy” upp till toppen på Hammarbybacken.

Eftersom restriktionerna lättat för motionslopp kan sista loppet bjuda in fler löpare på alla starttider. De utspridda starttiderna gör att det ändå aldrig ska bli trångt, varken i starten eller ute på banan. Så vill man springa tillsammans med sina kompisar går det nu att boka in sig på nästan alla starttider som erbjuds under hela perioden 4–13 juni.

Vill du tävla och inte har sprungit något lopp tidigare i serien går det även bra att springa detta avslutande lopp. Ange koden TILLTOPPEN när du anmäler dig och få sista loppet för 195 kr (225 kr ordinarie pris). Vill du belöna dig med den fina medaljen finns den så klart som tillval.

TILL ANMÄLAN HÄR

Nackareservatet 8,7 km

Deltagarna i det sista loppet i serien följer snitslarna i form av “mäklarskyltar” från Hammarbyhöjdens T-bana, genom Nackareservatet, ner till Sickla kanal och sedan vidare mot Hammarbybacken.
Det är en lättsprungen och omväxlande bana i 8,5 kilometer, men de sista 200 meterna kommer en riktig utmaning – här ska alla löpare ta sig upp till toppen på Hammarbybacken via liftspåret. Väl uppe väntar en fantastisk utsikt över Stockholms södra nejder.

Hammarby Hill Trophy

Förbundsmätaren och i loppsammanhang en riktig eldsjäl, Micke Hill, står bakom alla fina och utmanande bansträckningar som avverkats i Stockholms Bästa – och det gäller även detta sista lopp i serien. För att hylla både Micke Hill och Hammarby blir det alltså en liten extra utmaning, en tävling i tävlingen, i sista loppet.

Stockholms Bästa kallar utmaningen för Hammarby Hill Trophy. Den innebär att en mellantid tas i ”backspurten” mellan starten på backen upp till målet på toppen av Hammarby backen. För de snabbaste löparna på denna mellantidssträcka finns det sex presentkort från Stadium att tävla om, där de snabbaste tre männen respektive kvinnorna kommer att premieras. Självklart måste de även ha passerat samtliga tidtagningspunkter ute på banan för att kunna vinna Hammarby Hill Trophy.

Sandra Eriksson i topp på damsidan i totalen

I Stockholms Bästa kan man tävla mot sig själv, men också jämföra sig med andra i varje enskilt lopp eller i den så kallade ”totalen”. I totalen räknas de fem bästa loppen för varje deltagare, där prestationen på respektive lopp graderas i förhållande till den snabbaste tiden någon presterat på loppet. Alla löpares tider omvandlas till decimaltal där loppets segrartid delas med löparens tid. Så från vinnartidens 100 % blir det sedan en fallande procentsats utifrån hur långt efter man är. Procenten ändras sedan till poäng, som alla löpare alltså får på varje lopp.

Nu när endast ett lopp återstår är det riktigt tight i toppen. Det kan fortfarande hända en del genom att man med en bra prestation i sista loppet kanske kan peta bort något av sina mindre bra lopp, som alltså räknas in i ens personliga total annars. Man kan även förbättra sin placering totalt om det finns någon löpare som inte fullföljt 5 lopp, utan har 4 resultat. Med ett 5:e lopp kan man då inkassera många poäng till sin totalplacering.

Sandra Eriksson verkar ha en ointaglig ledning i totalen inför sista loppet.

På damsidan är det dock avgjort vem som vinner. Sandra Eriksson, i landslagssammanhang tävlande för Finland, vann senaste loppet och har därmed varit snabbast av alla tjejer i tre lopp. Sandra har alltså tagit maximal poäng i dessa. Dessutom har hon höga poäng även i sina två övriga lopp.

Däremot är det riktigt tight om placeringarna bakom Sandra, där medaljstriden står mellan Malin Gibrand, Flippa Ramberg och Sara Trané.

Tight på herrsidan i ”totalen”

David Nilsson ligger tvåa – kan han utmana om ”totalen” i sista loppet?

I herrarnas total ligger Niklas Jonsson från Hammarby Runners i topp. Han jagas framför allt av David Nilsson som var snabbast i det senaste loppet, 10,0 km runt Norra Djurgården. Båda dessa löpare har 5 lopp i sin total, men kan med ett bra sista lopp ersätta det sämsta loppet hittills med en ännu bättre poäng.

KOLLA IN RESULTATEN I TOTALEN OCH ENSKILDA LOPPEN

I rullmenyn under ”Lopp” väljer du ”Totalt ” om du vill se totalen och sedan kan du under ”Klass” filtrera på både damer och herrar, liksom efter alla olika branscher som man kunnat ange vid anmälan.

LÄS MER OCH ANMÄLAN STOCKHOLMS BÄSTA


Antal kommentarer: 2

Peter Lamming

Jätteroliga lopp med Stockholms bästa. Det ger inspiration att fortsätta träna regelbundet. Och samtidigt något att prata om med andra, hitta nya banor och se sig om i stan. Toppenkul.


Peter Lamming

Hej. Jag tycker att det är märkligt att man hyllar ”den snabbaste” i ett motionslopp. Snabbast kan vara en vara, men att ha roligt och träna och komma ut i naturen, kan alla göra. Låt SM och OS bedöma ”den snabbaste” och låt andra lopp hylla motionären.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Stockholms Bästa – nya Grimsta-banan med start 25 mars

Vårens andra lopp i Stockholms Bästa är helt nya Grimsta. En härligt omväxlande och utmanande...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Stockholms Bästa – Karlbergskanalen först ut

Fredag 11 mars startade Stockholms Bästa med en ny vårupplaga med sex lopp. Först ut...

Läs mer

Stockholms Bästa tillbaka i vår

Succén Stockholms Bästa är Sveriges mest flexibla serie med löplopp. Nu är det dags för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Finalen i Stockholms Bästa – Södra Djurgården

Stockholms Bästa är nu framme vid höstens sista lopp – Södra Djurgården. Den mycket uppskattade...

Läs mer
Rålambshov med fyra broar – nästa i Stockholms Bästa

Höstupplagan av Stockholms Bästa är nu framme vid näst sista loppet. Rålambshov är en 7,36 kilometer lång och ganska utmanade...

Läs mer
Deltagarfavoriten Magelungen runt – nästa lopp i Stockholms Bästa!

Med start 7 oktober rullar Stockholms Bästa-serien vidare – nu med det längsta loppet: Magelungen runt.

Läs mer
Lättare Norra Djurgården – nästa lopp i Stockholms Bästa

Norra Djurgården är klassisk mark för Stockholms löpare. Här har många olika lopp genomförts genom åren – bland annat den...

Läs mer