Följ Ottos väg mot ultraheta Badwater

Följ Ottos väg mot ultraheta Badwater


Vad är Badwater Ultramarathon för lopp och hur kommer det sig att du ska springa det?
Badwater är känt som ”the world’s toughest footrace”. Loppet är 135 miles (217 km) långt och har 4000 höjdmeter. Men det är som är speciellt med Badwater är att loppet går genom världens hetaste öken, Death Valley.

Jag har haft funderingar på att springa Badwater många år, men började planera seriöst för drygt år sedan. Förra våren såg jag till att uppfylla kvalifikationerna för att bli antagen. I februari i år ansökte jag och blev antagen.

Vad krävs för att bli antagen?
Lite förenklat kan man säga att det krävs att man har genomfört tre 100-miles lopp, varav ett under det senaste året. Men även om man uppfyller de formella kraven så är man inte garanterad en av de 100 startplatserna.

Organisatörerna väljer fritt vem som ska få vara med. En för kort ultrakarriär eller alltför gamla meriter är en belastning. Hälften av platserna går till löpare som redan genomfört Badwater minst en gång och hälften går till övriga. 

Jag sprang mitt första ultra för drygt femton år sedan. Det var ett  100 kilometerslopp och jag har senare satsat mer på 24-timmarslopp och motsvarande.

Spartathlon är troligtvis det lopp som har förberett mig mest inför Badwater. Jag ställde upp i Spartathlon första gången 2004 men fick bryta efter 202 kilometer på grund av problem med saltbrist i hettan. Men jag fick revansch, först 2006 och sedan igen 2010, och genomförde Spartathlon då på ungefär 32 timmar. Badwater är aningen kortare  kortare än Spartathlon (246 km) och har inte lika tuffa cut-offer, men loppet är å andra sidan hetare och har fler höjdmetrar.

Vad har du för bakgrund som löpare för att klara det?
Jag sprang mitt första ultra för drygt femton år sedan. Det var ett  100 kilometerslopp och jag har senare satsat mer på 24-timmarslopp och motsvarande.

Spartathlon är troligtvis det lopp som har förberett mig mest inför Badwater. Jag ställde upp i Spartathlon första gången 2004 men fick bryta efter 202 kilometer på grund av problem med saltbrist i hettan. Men jag fick revansch, först 2006 och sedan igen 2010, och genomförde Spartathlon då på ungefär 32 timmar.

Badwater är aningen kortare  kortare än Spartathlon (246 km) och har inte lika tuffa cut-offer, men loppet är å andra sidan hetare och har fler höjdmetrar.

Hur kommer din uppladdning inför loppet att se ut?
Det handlar naturligtvis om att få många mil i benen inför den långa distansen. Jag får de mesta av min träning genom att springa till och från jobbet, vilket är en mil enkel resa. Långpassen får vänta till helgen. Då kan det bli utflykter på 4-7 timmar, med mat och gångpauser som en naturlig ingrediens.

Men jag kommer också att behöva acklimatisera mig för hettan i Death Valley. För det syftet har jag precis i dagarna satt in ett löpband i min bastu. Det blir en annorlunda träning.

Vad är dina största utmaningar inför det här kraftprovet?
Under förberedelserna är utmaningen att hinna träna och få vara frisk och skadefri. Med jobb och familj är det faktiskt en utmaning i sig. 

Under genomförandet blir utmaningen att hantera hetta, distans och höjdmetrar. I ett långt ultra är den mentala dimensionen lika viktigt som den fysiska. Jag kommer att få stora problem under loppet, det vet jag redan nu. Jag vet bara inte vilka problemen kommer att vara. Jag vet också att jag har förmågan att hantera problem som dyker upp. Det har erfarenheten visat.

Följ Ottos fortsatta resa mot målet i Badwater på hans Runner’s World-blogg

Kolla in hur det går för Otto och alla andra som springer TEC lördag 13 april


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer