Från flykting till elit: RW möter Ebba Tulu Chala

Från flykting till elit: RW möter Ebba Tulu Chala


Ebba Tulu Chala är ett namn att lägga på minnet. Det handlar om hans resa hit som ensamkommande flyktingbarn från Etiopien, om hans sensationella utveckling som löpare, om hans framtid -och om alla andra ensamkommande flyktingbarns framtid.

Den givna frågan är hur många talanger som finns därute och som är på samma nivå som Ebba. Svaret är förmodligen: en uppsjö. Man kan hoppas att de får chansen att upptäcka löpningen, precis som Ebba gjorde när han kom till Sverige, för löpning är ett fantastiskt sätt att integreras i det svenska samhället.

När Ebba kom till Sverige från Etiopien för drygt tre år sedan hade han aldrig hållit på med löpning. I dag tillhör han den svenska eliten och drömmer om att dra på sig landslagslinnet för att springa för Sverige i ett mästerskap. Runner’s World träffar honom en solig dag på Lidingö, några dagar innan han ska ställa sig på startlinjen i det klassiska Lidingöloppet

– Jag sprang faktiskt aldrig hemma i Etiopien. Därmot gick jag väldigt mycket. Jag hade ungefär en och en halv timmes promenadväg till skolan varje morgon. Och efter skolan gick jag samma väg hem igen, säger Ebba.

– Hur såg livet ut under din uppväxt?

– Vi bodde ganska nära Bekoji (staden som är omtalad för sina enastående långsdisanslöpare. Reds anm.), som ligger på mellan 2 500 och 3 000 meters höjd. Vi jobbade hårt. Vi var bönder och odlade vår mark, och jag fick förstås alltid hjälpa till med det arbetet. Det var tungt jobb varje dag. Jag plöjde till exempel marken för hand med en oxe som drog. 

Ebba och hans familj tillhör den förföljda folkgruppen Oromo i Etiopien, ett land som styrs av folkgruppen Tigre och som enligt Ebba mördade hans pappa. Själv blev han fängslad och torterad, och hur det har gått med hans mamma och hans syskon vet han inte. Själv lyckades han fly från landet.

– Kan du beskriva rädslan?

– Jag var jätterädd, många gånger. Jag blev tillfångatagen och satt i fängelse för att Tigre ville få information om min pappa.

– Hur var det i fängelset?

– Det var svårt. Både jag och min mamma satt i fängelset. Det var hemska saker som hände där. Jag fick sitta helt ensam i totalt mörker, fick bara iskallt vatten och jag blev slagen många gånger.

Efter tre månaders helvete släpptes Ebba plötsligt ut ur fängelset och flykten mot ett tryggare liv någon annanstans tog sin början. 

– Jag var tvungen att fly. Min pappa hade precis blivit mördad. Jag var rädd och kunde inte göra något annat än att fly. Min farbror ordnade så att en smugglare kunde ta mig i bil från Etiopien till Nairobi i Kenya. Det var en lång bilresa. Därifrån flög jag till en plats nära Sverige, men jag minns inte riktigt var vi landade. Kanske var det Köpenhamn, efteråt fick jag i alla fall åka tåg till Stockholm.

Vad tyckte du om att komma till Sverige?

– Till en början var det tungt. Men sakta, sakta blev allt bättre. Nu trivs jag jättebra med livet. Förutom vädret på vintern…

Ebba är alltså en av alla de tiotusentals ensamkommande flyktingbarn som har kommit till Sverige under de senaste åren. För Ebba Tulu Chala började livet här i ett flyktingboende för ensamkommande barn i Salem utanför Stockholm. Där stannade han i ett år innan han kunde stå på egna ben.

Många ensamkommande flyktingbarn har svårt att acklimatisera sig; de är ofta väldigt ensamma. För Ebba utvecklade sig allt till det positiva, han har hittat ett liv här som han trivs med. Han har permanent uppehållstillstånd och kommer att bli svensk medborgare 2018. Han bor i egen lägenhet, går på idrottsfolkhögskolan på Bosön, jobbar i restaurangbranschen och – inte minst – tillhör nu den svenska löpareliten. 


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 11 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Är du vår nästa löparprofil?

Är du prenumerant? Då har du nu chansen att få berätta din historia för RW:s...

Läs mer

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer