Fredagstipset! Spring vilse och hitta hem i din löpning

Fredagstipset! Spring vilse och hitta hem i din löpning


”LUNKA RUNT, KOM VILSE OCH FIKA”-PASSET

UPPLÄGG
– Jag spanar in en sträcka på kartan där jag inte varit förut och som ser rolig ut att springa. Jag ger mig av (oftast med Stockholms lokaltrafik) till startpunkten, med kartan i högsta hugg. Ibland springer jag bara i skogen, längs led eller stigar, då har jag med mig något att äta. Andra gånger springer jag på mer civiliserade ställen och har tagit span på något fik där jag kan äta. Ibland springer jag själv, ibland med kompisar. Är jag på okänd mark kommer jag osvikligen vilse (det händer på känd mark också). Träffar jag någon är det roligt att fråga om vägen, då uppstår ett möte som inte hade hänt annars. Är jag totalt vilse och ensam får jag reda ut saken själv.

Ofta hamnar jag på oväntade ställen och det gillar jag. Lite lagom vilse är bäst, helt vilse han vara skrämmande. Jag springer i den takt som känns bekväm, pratar, filosoferar och stannar och äter blåbär om jag blir sugen. Passet får gärna ligga på 4-5 mil.

PASSETS SYFTE
– Syftet med passet är framförallt att må bra. Jag gör det för att jag gillar det. Ser jag passet i ett löparsammanhang tror jag att det bygger upp en robusthet, rent fysiskt i kroppen, och uthållighet. Mentalt gör det mig redo att inte tänka på sträckan – jag kommer fram när jag kommer fram. Jag vet inte hur långt passet blir. Det gör att jag lär mig klara att springa även om jag är hungrig, less, blöt, iskall och slut. I Sverige finns det inte så mycket orörd natur att jag kan vara vilse allt för länge. 

VARFÖR GILLAR DU DET?
– Jag gillar passet för att det innebär meditation, nyfikenhet, frihet, skönhet och frid. Ett varande i nuet som bara går ut på att sätta den ena foten framför den andra och upptäcka och se vad som sker. 

NÄR OCH HUR OFTA TRÄNAR DU DET?
– Om jag kan så vill jag springa ett sånt pass varje helg. En kortvariant en vardagkväll kan vara att springa från en känd punkt till en annan, till exempel från jobbet och hem, men ta en annan väg. För min del går det bra att komma vilse även då! 

Vi på Runner’s World önskar Kristina varmt lycka till på sitt äventyr i Iran!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer