Fridas största äventyr

Fridas största äventyr


Frida Södermark är inte bara en av världens bästa ultralöpare – hon älskar dessutom att springa på äventyr. Sedan hon sprang sin första mil vid 28 års ålder 2006 har löpningen blivit hennes stora passion i livet. Frida, som är ambassadör för Salmings löparprodukter, berättar här om favoritskorna, målbilden framöver och om nästa stora äventyr – barnet i hennes mage.

I sin första ultratävling någonsin, 2012, vann Frida Södermark SM-guld på 100 kilometer. Sedan dess har det blivit fler SM-titlar, landslagsuppdrag med bland annat ett VM-silver i lag (12:a individuellt) och meriterande insatser som en 8:e plats i den tuffa konkurrensen i världens största ultralopp: Comrades Marathon i Sydafrika. 
Nu befinner sig Frida i starten av ett helt nytt äventyr, något som hon och hennes partner kämpat för länge: en graviditet. Trots ”fripassageraren” håller Frida sin lust till äventyr och löpning igång. Hon har tagit fasta på rådet att fortsätta göra som man brukar så länge man kan och kroppen mår bra.

Hur har din träning sett ut under graviditeten?
– Innan jag blev gravid hade jag tänkt att jag skulle ta det lite lugnare med löpningen för att verkligen ta väl hand om det som finns i kroppen. Men jag gillar att ha mål och tänkte att jag ändå kan klara 100 kilometer i veckan så länge det känns bra. Skulle det göra ont där det inte brukar göra ont, eller om något annat inte känns bra anpassar jag mig självklart efter det.

Hur har det gått?
– Jag har en lätt graviditet vilket jag är oerhört tacksam för. Jag har ju läst om hur man kan ha det under en graviditet. Jag har haft tur och mått väldigt bra, så mitt mål på 100 kilometer i veckan har fått stå kvar. Det har även blivit klart mer än så många veckor.

Hur reagerar omgivningen?
– Man ska träna för att må bra och rekommendationen är att man ska göra det man brukar göra under en graviditet. Men många har fått för sig att man inte ska träna. Jag vet inte riktigt var det kommer ifrån. Av de som jag har varit i kontakt med och som kan det här med graviditet avråder ingen från att man rör på sig.

Tio mil i veckan är ganska mycket – även för oss som inte är gravida?
– Ja, men en del av min motivation handlar om att visa att man kan träna så länge det känns bra och man mår bra. Jag tycker det är så himla kul att det funkar. Självklart vet jag att alla inte har den graviditet jag har, men jag vill ändå visa att det här alternativet finns. Från januari till mitten av maj har jag snittat 14 mil i veckan, och är nu i graviditetsvecka 33.

Kan du träna precis som vanligt?
– Jag har inte behövt ändra så mycket, men självklart springer jag inte lika snabbt på korta intervaller som innan graviditeten. I stort sett kan jag genomföra all träning, både lång, lugn löpning och pass med lite mer tempo. Det som är så positivt är att all träning på något vis är en bonus. Det känns jättebra. Jag märker inte ens att magen skumpar, utan det känns som att det som är där inne mår bra av löpningen.

Gäller det även dig?
– Jag tror att ett väldigt viktigt rättesnöre man ska ha med sig i träning är hur man mår, både mentalt och fysiskt – och det gäller ju oavsett om man är gravid eller inte. Jag mår bra av löpning och utgår från det, och kan inte tänka på saker som kan hända om jag tränar eller inte tränar.

Hur kommer det sig att du valde just 100 kilometer i veckan som mål?
– Dels utgick jag från vad jag tränar normalt och det är ju ofta klart mer än 100 kilometer i veckan, dels hade Salming en virtuell runstreak-utmaning i januari som jag hoppade på. Där triggades jag lite av en marinkårssoldat från USA som började lassa på en massa mil. Jag kände att nu när kroppen mår så bra kan jag ju faktiskt utmana honom. Så det blev starten, även om det förstås gjordes helt utan press och med anpassning efter känslan i kroppen.

Men det var inte den enda utmaningen du tog dig an?
– Det dök upp en virtuell landslagsutmaning som gick ut på att springa så långt man kunde på sex timmar. Det kändes riktigt bra, även om jag förstås var beredd att stanna om det inte hade gjort det. Det blev 70 kilometer på sex timmar, vilket är helt okej – och då var jag i vecka 24.

Det är inte så långt kvar nu. Hur ser du på löpningen framöver?
– Min förhoppning är att kunna springa ända in i kaklet, men det får min kropp avgöra. Så länge det känns bra försöker jag sätta upp lite mål även för tiden som är kvar, även om målen kanske inte går att genomföra.

Hur ser dina framtida ambitioner som löpare ut?
– Jag är helt inställd på att komma tillbaks på elitnivå inom ultra, samtidigt som jag vill fortsätta blanda upp tävlandet med utmanande löparäventyr. Men jag har stor respekt för att kroppen behöver tid efter förlossningen, så det gäller att vara lyhörd – precis som nu. En dröm är att springa Comrades Marathon 2022 och kunna konkurrera om placeringarna där. Och jag vill absolut tillbaks till ett VM på 100 kilometer.

Har du förberett dig på något särskilt sätt för det?
–  Det är förstås svårt att förutspå hur kroppen kommer att kännas efter förlossningen, men en springvagn är införskaffad och jag hoppas att fripassageraren kommer att gilla att hänga med även utanför magen. Det känns ju roligare att planera för att det kommer kännas bra även efter förlossningen än tvärtom.

Det finns ju många exempel på starka löpare som har kommit tillbaka efter graviditet.
– Ja, jag är väldigt nyfiken på om det kommer några hormoner som kanske gynnar min löpning, men det får vi se. Två stora förebilder där är Kajsa Berg som gjorde fantastiska resultat efter att ha fått tvillingar. Även Mikaela Larsson (numera Arfwedson) höll igång sin löpning länge under graviditeten och kom sedan tillbaks snabbt. Det inspirerar.

Du är ambassadör för Salming, kan du berätta om vad det betyder för dig?
– Jag kom med av en slump när jag fick frågan om att ta hand om en morgonjogg en mörk vintermorgon med en representant för Salming. Då fick jag testa deras skor, som var helt nya då. Det är jättekul att ha fått vara med ända från början, att ha fått följa och vara en liten del i utvecklingen av löparskorna och vad varumärket står för.

Vad skulle du säga är utmärkande för Salming?
– Jag tycker att det är kul att det är ett svenskt företag. Deras skor har alltid täckt in alla mina behov, och de gör funktionella kläder med färger som man blir glad av. Att det är ett lite mindre skomärke gör också att man känner sig som en i gänget, att man är en del av konceptet. Deras slogan ”No nonsens” passar in perfekt på mig.

Vilka är dina favoritskor?
– Jag gillar många av Salmings modeller, inte minst gillar jag att de är neutrala. Jag har bytt inställning med åren. Förr tyckte jag att allt måste vara lätt och tunt, men nu uppskattar jag dämpning och komfort också. Nu springer jag mest i Salming Greyhound. Den tycker jag verkligen ger mig den support jag behöver nu när jag och mina leder är äldre, och särskilt nu när jag dessutom har en fripassagerare. Samtidigt tycker jag att den har en bra känsla, och den volymfyllda mellansulan ger fin dämpning.

Om du ska springa ett snabbare pass då?
– Då blir förstavalet Salming Speed. Den har varit min favoritsko genom åren, även om den också har förändrats. Speed har en suverän känsla, den gör att jag vill springa fortare.

Och om du springer trail?
– Då blir det Salming Trail 6 som jag väljer när jag springer på stig och i skogen eller ska tävla i Salming Idre Fjällmaraton. Greppet är riktigt bra men man kan ändå springa på asfalt med dem utan att det känns konstigt eller klumpigt. Det tycker jag är en viktig aspekt. Många pass i skogen går ju ofta även delvis på asfalt. Trail 6 är en skön trailsko som passar för alla underlag, och den har ett grymt bra grepp när man behöver det.

Fridas favoritskor från Salming:

Salming Greyhound

Greyhound är utvecklad speciellt för hårda underlag och de belastningar på kroppen som följer med detta. Mellansulan Recoil PLUS har 23 procent bättre energiåtergivning jämfört med tidigare mellansulematerial, vilket ger en skön och mjuk stötdämpning med bra kick i frånskjutet. Överdelen är tillverkad i en 3-lagerskonstruktion som ger dig en skönt omslutande passform. Yttersulan har Vibrams slitstarka XS Trek-material som är 25 procent mer slitstarkt än något material Salming tidigare använt, och ger mycket bra grepp på asfalt och betong även under våta förhållanden.

Stabilitet: Neutral
Häldropp: 6 mm
Vikt: Herr 278 g (US 9) Dam 230 g (US 7,5)
Pris: 1 800 kronor

Salming Speed 8

Speed är utvecklad för snabba träningspass och tävlingar. Den har blivit många löpares favorit och fick redan under lanseringssäsongen flera utmärkelser. Mellansulans material Recoil PLUS ger imponerande 20 procent högre energiåtergivning än vad föregångaren gjorde. För att förbättra dämpningen är mellansulan förstärkt med ett material i hälen som har 70 procent bättre stötupptagningsförmåga än standardmaterialet EVA. Yttersulan innehåller ett slitstarkt men lätt gummi och överdelen har ett mönster som lyser upp i regnbågens färger när den möts av ljus – så att du kan springa säkert och snabbt!

Stabilitet: Neutral
Häldropp: 6 mm
Vikt: Herr 220 g (US 9) Dam 175 g (US 7,5)
Pris: 1 500 kronor (just nu på kampanj för 900 kronor)

Salming Trail 6

Trail 6 är en sko som erbjuder allt du behöver för att kunna njuta av varje steg i terrängen. Den ger dig maximalt grepp och har riktigt bra komfort tack vare Recoil-mellansulan och ett SoftFoam-inlägg i häldelen. Trail 6 är också lättare och har bättre andningsegenskaper än sin föregångare. Den klibbiga Vibram Megagrip-yttersulan garanterar bra grepp oavsett om det handlar om teknisk trail, obanad terräng eller blöta, steniga partier. Skon har också en skön passform tack vare ovandelens lätta tvålagerskonstruktion och praktiska snörning.

Stabilitet: Neutral
Häldropp: 5 mm
Vikt: Herr 290 g (US 10) dam 229 g (US 7.5)
Pris: 1 700 kronor

Här hittar du Salming Running

Frida Södermarks personbästan:
10 000 m: 37:46
Halvmaraton: 01:20:52
Maraton: 02:51:32
100 km: 07:51:22
12h: 125,6 km
24h: 214,2 km

Frida Södermark – Löparäventyret

Frida Södermarks Instagram

Tempopass på bana för Frida


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar