Historiskt lopp av Andreas Almgren

Historiskt lopp av Andreas Almgren


Förra vintern överraskade Andreas stort med att slå svenskt inomhusrekord på 3000m direkt i sitt första seriösa försök på sträckan. De nya skoreglerna har dock gjort det osäkert huruvida han ska få behålla det rekordet. Den frågan blev i lördags i högsta grad inaktuell.

FK Studenterna har under lång tid arrangerat Vinthundsvintern, en tävling som i första hand har lockat bredden. Med Coronapandemin som en fortsatt stoppkloss för idrottsrörelsen har dock dessa tävlingar blivit en chans för de allra bästa svenskarna att pröva tävlingsformen. 3000m loppet i Sollentunahallen hade lockat flera av de bästa herrarna: Johan Rogestedt, Mohammad Reza, Emil Danielsson, och så Sollentunabördiga Andreas Almgren, tävlandes för Turebergs FK.
Fart var beställd för att möjliggöra kval till inomhus-EM i Polen i mars, 8:00. Andreas passerade halvvägs bakom haren på ca 3:57 men var därefter ensam. Varven började tickas av ner mot 30 sekunder blankt och ingen annan hade skuggan av en chans när Andreas malde på i täten. I mål stannade klockan på makalösa 7:41,6, efter en andra halva på ca 3:44! Inte nog med att Andreas var drygt 18 sekunder under kvalgränsen på 3000m, hans andra halva underskred kvalgränsen på 1500m!
Hans tid krossade sitt eget svenska inomhusrekord (7:48.34), underskred Dan Glans snart 41-åriga svenska utomhusrekord (7:42.42) och innebar nytt nordiskt rekord inomhus!

Undertecknad får tag på Andreas under en pluggpaus: ”Jag har en väldigt intensiv period i skolan nu, så det blir bara att äta, sova, träna och plugga”, säger Andreas.

Hur förklarar du att du presterar så bra den här tiden på året?
– Träningen har flutit på bra. Jag kör två dubbeltrösklar i veckan och ett backpass. 3000m kräver inte lika mycket toppning som 1500m och det går uppenbart att springa snabbt på grundträningen. Jag har också kört några snabbare pass och två lite hårdare banpass bara för att vänja kroppen vid tuffare ansträngning.

Du fick göra en stor del av loppet helt själv. Finns det tid att hämta i ett lopp med motstånd hela vägen in?
– Ja! Jag ser mig egentligen inte som en stark ”front runner”. Det är svårt att gå ut snabbt när man måste göra sista halvan själv, då måste man ha hjälp och motstånd hela vägen. Så det går att slipa bort en del på den tiden i rätt lopp.

Tröskelträning med laktatmätning är något som du verkligen anammat. Hur har det hjälpt dig?
– Jag kan pressa mig själv väldigt hårt! Troligen har jag dock tidigare gått för hårt på träning utan att märka det. Med laktatmätning så hittar jag rätt nivå på mina tröskelpass. Det gör att jag klarar av mängden.

Vad kommer härnäst?
– Om två veckor ska jag springa ett 5 km gatlopp i Monaco, mot bland annat Joshua Cheptegei (nybliven världsrekordhållare på 5000m & 10 000m). Sedan blir det inomhus-SM och EM, där jag satsar på 3000m.

Enda smolket i bägaren var att eltiden la ner under loppet och alla tider togs manuellt. Det är dock inget problem i sig, då manuella tider räknas både för rekord och kval på sträckor över 400m. Andreas visade också att förra årets rekordlopp varken var en isolerad lyckoträff eller en effekt av ”tjocka” skor. Andreas sitter just nu som 5:a i världen och 4:a i Europa på sträckan. Hur man än vrider och vänder på det så var Andreas prestation i högsta grad sensationell och historisk!

Flera högklassiga prestationer i helgen
Bakom Andreas gick inte mindre än 4 ytterligare löpare under EM-kvalgränsen! Sävedalens AIK hade två löpare under 8 minuter i Vidar Johansson (7:56,4) och Jonathan Fridolfsson (7:59,3). Johan Rogestedt, Stengungsund FI, sänkte även han sitt ”pers” rejält till 7:58,9. Mohammad Reza, Spårvägens FK, får ännu inte representera Sverige, men gick under 8 minuter med sina 7:57,0 och slog därmed iranskt nationsrekord. Hans klubbkamrat John Foitzik var första man över 8 minuter med 8:01,0, även det stort personligt rekord.

I Sollentuna kunde också Spårvägens Joakim Andersson kvala in till EM på 800m med 1:48,71. Trots det var han bara andre snabbaste svensk i helgen, då Andreas Kramer sprang på 1:46,8 i Karlsruhe mot världsklassigt motstånd.

Tre göteborgare var också ytterst nära att kvala in till EM under tävlingar i Friidrottens Hus. Ullevis Alexander Lundskog slog personligt rekord med 1:49.52, dryga halvsekunden från EM-kval. Leo Magnusson, Sävedalens AIK, var ännu närmare, enbart 12 hundradelar från EM-kval på 1500m (3:45,12). Hälle IF:s Samrawit Mengsteab var förvisso under EM-kvalgränsen på 3000m för damer, men eftersom loppet var mixat (både damer och herrar) så räknas inte tiden mot kvalificering.

TEXT: Elmar Engholm
BILD: Deca Text & BildLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar