Ida Nilsson – vår nya bergsdrottning

Ida Nilsson – vår nya bergsdrottning


Luften är ljum och det grönskar ännu i Sälen. Det är i slutet av augusti förra året och Ida Nilsson har anlänt med sin gamla Nissan. Imorgon ska hon springa Ultravasan, 45 kilometer. Hennes vän Linus presenterar henne för den tävlingsansvarige och säger: ”Det här är Ida Nilsson, hon ska springa 90 kilometer imorgon.” ”Jaha vad kul, det finns en plats över”, får de som svar. Så var det bestämt.

Morgonen därpå kastas Ida in på Ultravasans längsta distans – den klassiska skidsträckan som går mellan Sälen och Mora – och slutar som tvåa. Några veckor senare kommer hon tvåa på Lidingöloppets 30 kilometer. Och nu i våras kammade hon hem vinsten på ultratrailloppet Transvulcania, på Kanarieön La Palma.

Det är enorma prestationer av en tjej som har ett förflutet som löpare på distanser mellan 3 000 och 10 000 meter, utan erfarenhet av att springa trail. Hon var under flera år en av Sveriges bästa långdistanslöpare, inte minst på 3 000 meter hinder, men tvingades lägga ner sin elitsatsning 2010 på grund av en stressfraktur. Sedan dess har hon alternativtränat på motionsnivå. I juni förra året, ett par månader före Ultravasan, hade hon faktiskt aldrig sprungit längre än 10 kilometer.

Vi träffar Ida när hon mellanlandar i Stockholm, på väg hem från Transvulcania. Vi stämmer möte i Hammarbybacken, många backtränande Stockholmares ögonsten, som dagen till ära är indränkt i sol. Efter intervjun ska hon ta sig vidare hem till föräldrahemmet i Kalmar.

Ida har dragits med skador till och från sedan 2009, och det var egentligen först våren 2015 som hon kände att kroppen klarade av att börja springa igen.

– Såväl jag som andra blev nog lite förvånade över att jag placerade mig så bra på Ultravasan. Det var ju inte meningen att jag skulle springa 90 kilometer, jag visste inte ens att Ultravasan erbjöd så långa sträckor, säger hon.

När vår fotograf Luca Mara har fotograferat henne färdigt slår hon sig ner i backen och lägger armarna om sina brunbrända ben – 73 kilometer löpning på hög höjd i La Palma i gassande sol har gjort sitt.

Hon tittar ner i gräset ett slag när hon får frågan om hur hon kunde lyckas så bra, först på Ultravasan, och sedan bara några veckor efteråt på Lidingöloppet. Men så tittar hon upp med kisande blick:

– En anledning till att det gick så bra på Ultravasan var nog att jag inte hade planerat att springa så långt. Om jag hade tränat för 90 kilometer så hade jag kanske velat för mycket och dragit på mig någon skada igen. Nu körde jag bara på och gav allt på tävlingen, utan att ha slitit för mycket på kroppen under träning.

Kolla in Idas blogg här


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 7 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer

Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer