Jerry Williams har kutat vidare!

Jerry Williams har kutat vidare!


Lirade hockey och cyklade när jag var ung. Men la ner det där när jag började lira (musik). Det gick inte att kombinera.

När jag lumpade hängde jag på en lirare som hette Benke Danell, en boxare. Jag drog med honom till Narva bara för att träna. Men det var mest kuta och gymnastik för min del. Har faktiskt sprungit milen under 40 min. Det var länge sedan, när jag åkte runt med Lukas (rockband). Då blev det mycket kuta. Jag gjorde 39 någonting på tian. Det var på en sådan där två och en halvkilometersslinga. Har inte blivit så mycket kuta i vinter. Har skaffat en ny hund, den var för liten i början för att följa med, och då blev det att jag också stannade hemma rätt mycket. Och fy f-n, har ju varit så mycket snö också.

Hunden? En Malnois, en belgisk vallhund, Lei-anns Assan, heter den. Assan efter en gammal jycke.

Rullband? Fy f-n vad tråkigt. Kan springa max tio minuter som uppvärmning, innan jag kör skivstång. Men annars, nä, jag vill springa ute i naturen. Försöker kuta 5-10 km åt gången. Skiter i klockan, fast klart man slänger ett öga på den ibland. Men då blir man bara besviken, numera. Det är smutt när man har bra kondis. Så det inte är jobbigt att kuta. När man bara liksom flyter fram.

Jag skiter aldrig i att kuta. Då blir det så j-la jobbigt när man börjar igen. Jag känner ju skillnad om jag bara kutar två pass i veckan mot tre pass. Ett tag var jag uppe i fyra fem kutpass i veckan. Efter tre kilometer så där, då känner man det. Antingen så fortsätter man att lufsa, eller också får man för sig att jävlar idag ska det gå undan.

Hade tänkt kuta Göteborgsvarvet förra året, fick ett schema av en kompis, men pallade inte. Jobbade för mycket. Och det är ju ingen idé att ställa upp i ett lopp om det blir grisjobbigt. Då vill man ju vara i så pass schyst form att man tar sig runt utan att kuta livet ur sig.

Springer på både asfalt, grusvägar och i skogen. Gillar bäst att springa i skogen. Ibland springer jag med någon polare, fast oftast med hunden. Kutandet är bra för allting. För huvudet, för kroppen. Man kanske inte lirar bättre av det, tror inte Ray Charles sprang en meter, men det gick ju bra för honom ändå. Det som passar den ena, passar inte nödvändigtvis den andra. Men kan få bra bilder i skallen när jag är ute och springer. Man kan plocka ihop låtordningar, när man känner att man har lite flyt.

Löparkarriär? Nä det är bara bonntjyvar som gör karriär, he he. Inte i så jättebra form just nu. Lite ryckigt med träningen i vinter. Har spelat fem gig i veckan sedan september på Scala i Stockholm. Med showen Ringside. Men har ändå försökt att inte släppa löpningen helt. Och nu är det smutt igen, nu när snön är borta. Har lirat lite vethockey också (veteranhockey). Inga tacklingar, inga slagskott. Det är kul. Men man är ingen stjärna där heller.

Vad jag har för dojor? Bra dojor är viktigt. Ett par blå, och ett par gula. Nike. Kanonbra. Inte så tunga, har bra löpkänsla. Vet inte vad dom heter. Inte Pegasus i alla fall. Ett par sådana har jag haft förut. Dom var schysta. Men de här är ännu bättre.

Bästa löpminnet? Har inget, he he. Minns inget speciellt så där.

Värsta? Det var när jag och Janne Lukas (musikerkollega) kutade vilse i Helsingfors … eller var det Tammerfors? Vi skulle ut och kuta ett par kilometer, men snurrade bort oss helt. Vi sprang säkert över två mil, innan vi hittade hem igen. Gick ju inte fråga folk om vägen heller, alla pratade finska.

Springer aldrig till musik. Tycker det är värdelöst. Tror Sonny Liston hoppade rep till Night Train (James Brown). Fast det är ju en annan grej. Nä, jag vill helst lyssna till joglarna när jag kutar. Vädret spelar ingen större roll. Ja, om det inte är fullt med snö ute. Eller slagregnar. Jag har ett schysst regnställ, duggar det lite är det lugnt.

Fick jag bara göra en grej, skulle det bli löpning. Samtidigt vill jag inte bara kuta. Man vill ju vara lite krallig också. Lite stark så där, det är bara bra. Anmälde mig till Stockholm Marathon en gång. Men då bröt jag benet. Det var nog inte meningen att jag skulle springa. Har kutat Två Sjöar Runt, och en del andra mindre lopp. Fast lopp är inte viktiga för mig. Jag bara kutar för att må bra.

Kenneth Gysings intervju ”Jag är löpare” med Jerry Williams om hans löparliv fanns med i RW maj 2005


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer