Johan och Elov satsar mot toppen

Johan och Elov satsar mot toppen


Hej killar! Hur och varför började ni med löpning? 

Elov: Under en Slopestyle-tävling 2008 flög jag för långt i andra hoppet, kunde inte stoppa snurren och landade snett med foten. Knät knakade till och jag fick avbryta finalen. Läkarna sa att det skulle läka på två veckor, men i januari 2009 vred jag sönder knät igen då jag åkte skidor. Därefter väntade ett år med tre operationer, ett år med rehab och efter att sedan ha åkt Öppet spår 2011 behövde jag något nytt för att hålla igång träningen. Det blev löpning, trots min ortopeds varningar. Tji fick han brukar jag tänka.

Johan: Jag sprang Gävle halvmarathon 2011 mest som en kul grej. Sen anmälde jag mig till Axa Fjällmarathon och efter det var jag fast.

Varför bergs- och ultralöpning? 

Johan: Jag älskar berg och jag älskar att springa långt – så det är en perfekt kombination haha! Jag kan inte träna någon fart efter en skada under 2013, och då är det inte lika roligt att springa korta sträckor. Men jag ska försöka att få till några kortare och plattare lopp i år också.

Elov: Bergslöpning är lite mer spännande än asfaltslöpning, då tempot varierar mycket under ett och samma lopp, plus att man får se fin natur och mäktiga vyer. När det gäller ultralöpning tycker jag att det är häftigt att kroppen klarar av att hålla igång så länge. Slå ihop de båda och du får en otroligt mäktig känsla vid målgång.

Elov, du debuterade på 24 timmar i Växjö i december (Personliga Rekordens Tävling) – och slog nordiskt inomhusrekord med 253 041 meter. Hur är känslorna så här efteråt?

Elov: Det var otroligt mäktigt och en väldigt lärorik resa. Min mage bubblade nästan hela loppet, men jag lyckades ändå prestera vilket känns otroligt bra. Jag har fått mycket goda ord över min prestation, däremot har mina fötter inte fått lika mycket beröm… Men trots att jag är nöjd över resultatet, så känner jag att det finns mer att ge på ett 24-timmarslopp.

Här är Elovs rapport efter loppet

Bästa tränings- och tävlingsminnena?

Johan: Mitt bästa träningsminne är när jag sprang Sweden Skyrace-banan (i Björkliden) på 57 km och 3 000 höjdmeter helt ensam, i perfekt väder. Jag stack iväg innan frukost med bara en snickers som energi och vatten som jag drack ur bäckar. Det var mitt roligaste träningspass någonsin. Bästa tävlingsminnet är Grand Trail des Templiers på 75 km och 3 600 höjdmeter. Sjukt bra stämning både före och efter loppet. 

Elov: En träningsvecka i Åre juli 2013 då vi hade riktigt bra väder hela veckan och avslutade med Jämtlandstriangeln Unplugged 47 km. Tävlingar jag minns särskilt är TEC100 2014, mitt ordentliga steg in i ultrornas värld, och Sweden Skyrace 24, 2014, underbar tävling i midnattssolens land. Jag måste också nämna Personliga Rekordens Tävling nu i december. Det var min debut i ett tidslopp och en lärorik resa med häftig avslutning.

Sämsta minnena då?

Elov: Jag vann Fäbodlunkens 8 km 2011. Priset var en weekend i Åsengården då vi bland annar var ute på ett långpass när min energi tog slut efter 18 kilometer. Jag fick gå cirka 12 kilometer för att ta mig tillbaka, i kyla och snöblandat regn… Tänkte bara på mat hela tiden. Sprang också totalt in i väggen på Salomon Trail Tour i Stockholm 2013. Fick jogga sakta in i mål. Inte det roligaste loppet, men det var en bra lärdom. 

Johan: Mitt sämsta träningsminne är när vi (jag, Elov och Henrik Willman) testsprang banan i Marathon du Mont Blanc och jag stukar foten rejält fem dagar innan loppet. Springer loppet med en stor svullen fot. Åker sedan till Norge veckan efter Mont Blanc och försöker springa Hornindal Runt. Kommer 8 kilometer innan jag stukar foten igen. Sjukt onödigt! Blir hämtad på fjället av sjukvårdare.

Vad har ni för träningsmål framöver?

Elov: Mitt nästa mål är att vara i form för Trans Gran Canaria 6 mars (125 km och 8 500 höjdmeter).

Johan: Att kunna springa så mycket som jag vill. Förra året snittade jag 70 kilometer i veckan, vilket är alldeles för lite. Jag skulle gärna snitta cirka 150 kilometer. Mitt nästa mål är också Trans Gran Canaria. Vi åker dit redan den 7 februari för att träna massor innan loppet. 

Vad gör ni när ni inte springer?

Johan: Jag jobbar som betonghåltagare, cyklar och rehabbar (!).

Elov: Jag är produktionsansvarig på In Situ Instrument AB. Ett företag där vi bygger miljömätningssytem till forskare på universitet och högskolor, och till företag inom bland annat vindkraft och vattenkraft.

Har ni några förebilder?

Elov: Jag inspireras av många atleter. Förra året såg jag en hel del elitidrottare ”in action” och imponeras stort av de som springer ultror i bergen som om de vore ett plant millopp. Zach Miller höll inte hela vägen på Templiers, men den killen kan springa! Man måste våga satsa för att vinna, även om det inte alltid håller.

Johan: Svårt – men jag gillar Therese Johaug, Zach Miller och Göran Kropp. Jag gillar folk som går sin egen väg.

I bloggen kommer ni att få läsa om allt möjligt som rör deras träning och tävlingar där fokus är att bli så bra som möjligt inom bergs- och ultralöpning. 

HÄR HITTAR NI JOHANS OCH ELOVS BLOGG

Milstolpar sedan löpsatsningen började 2011

Johan
2011
Gävle Halvmarathon, 1:23:52 (mitt första lopp)
Axa Fjällmarathon, 10:e plats 
Åland Halvmarathon, 1:15:47

2012
Vinst i Gävle Halvmarathon där jag förbättrade min tid med mer än 10 minuter (1:13:47). 
Var därefter skadad hela sommaren och missade Axa fjällmarathon. 

2013
Springer inte så mycket under vintern och upptäcker i början av april att det är jobbigt att springa en mil under 40 minuter och att det bara är en månad kvar till Gävle Halvmarathon där jag måste springa sub72 minuter för att få springa SM på Stockholm Marathon. Jag klarar det och fortsätter träna på för att vara snabb i Stockholm. Men träningsmängden blir för stor och jag får mer och mer ont i benhinnorna. Jag kan nästan inte gå veckan innan, men bestämmer mig för att äta lite ipren och alvedon och sedan starta. 

Det var det sämsta beslut jag tagit. Jag är besviken över tiden (2:36:07), jag hade ont och fick därefter gå på kryckor i 1,5 månad. Har inte kunnat springa någon regelbunden fartträning efter den skadan, men jag hoppas på bättring under 2015. 

2014
Spinger mitt första ultralopp Trans Gran Canaria Advanced 84km och 4 500 höjdmeter 
Vinner Kullamannen 56 km
Springer Ultravasan, 6:e plats.
Axa Fjällmarathon, 3e plats på 
Grand Trail des Templiers, 15:e plats (mitt bästa resultat hittills) 

Elov
2011
Fäbodlunken 8 km, seger på tiden 32:49
Premiären av Skutan runt 24 km, 2:17:22

2012
Det här året tog jag några kliv framåt, genom att delta i mitt första maraton. Axa Fjällmarathon (4:27:31), ett lopp som också fick mig att gilla trail ännu mer. Under hösten deltog jag även i mitt första Stockholm Halvmarathon (1:19:36) och Lidingöloppet (2:02:45).

2013
Startade denna vår med att delta i mitt första Ultralopp, TEC50 (06:46:10) som jag även vann med känslan att jag kunde ha fortsatt ett tag till. Två månader senare sprang jag min första och hittills enda asfaltsmara, Stockholm Marathon (2:45:28). Jag gjorde också ett bra resultat på Axa Fjällmarathon med en 6:e plats (3:50:40).

2014
Ultrornas år för min del. Startade med Trans Gran Canaria Advanced (9:44:07) 84 km. Kom sedan tvåa på TEC100 (13:38:11). Nästa höjdpunkt är vinsten på Sweden Skyrace 24 (15:23:46) 114 km och 6 000 höjdmeter. Därefter spurten och 8:e plats på Ultravasan90 (6:46:16). Hann även med Templiers Endurance Trail (12:47:14) 103 km och 4 900 höjdmeter.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer