Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail
FOTO: Fredrik Andreasson // Aktivitus SC

Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail


Johanna Gelfgren och Patrik Lindegårdh kommer för alltid ha sina namn i historieböckerna. De vann i helgen den första SM-tävlingen i lång traillöpning, ultratrail.

Förra året arrangerade Hälle IF SM i traillöpning, men då på distansen 45 km. Från i år hålls två SM-tävlingar i traillöpning, en kortare på cirka 40 kilometer i Genarp i juni och en längre som ska vara runt 80 kilometer. Den senare hölls som en del av Aktivitus Trailrace och distansen blev 73 kilometer med 2 200 höjdmeter.

I herrklassen var det fjolårsvinnaren Anders Kleist, IK Akele, som tog kommandot direkt efter start. Han hade inte sprungit längre än 50 km på tävling tidigare, men hade heller aldrig förlorat en lång trailtävling. Kleists klubbkompis Fredrik Eriksson, som egentligen har Stockholm Marathon som nästa stora mål, följde strax bakom och ytterligare en liten bit efter tassade Patrik Lindegårdh, göteborgare som tävlar för Hälle IF.

Trots ambitiös banmarkering med vimplar hade dessa på flera ställen plockats ner. Kleist fick vid ett par tillfällen vänta in bakomvarande för att veta var han skulle springa. När Fredrik Eriksson fick bryta efter två fall i kombination med trötthet, var Kleist och Lindegårdh ensamma i täten. Någonstans vid 45-50 km tog det stopp för Kleist som satte sig på en stubbe i förhoppning att få transport därifrån.

Till tidtagningskontrollen vid 52 km kom Patrik in först, men Kleist som till slut ändå valde att fortsätta var nu 11:20 efter och hade ytterligare tio minuter till tredjeplacerade Jakob Åberg.

SM Guld till Patrik Lindegårdh. FOTO: Fredrik Andreasson // Aktivitus SC

Patrik Lindegårdh fortsatte att dryga ut marginalen något och sprang in till Skatås motionscenter som vinnare efter 5 timmar och 45 minuter, med Kleist 16:26 efter.

Kampen om bronsen kom att bli jämnare. Med 13 kilometer kvar passerades den tredje och sista vätskestationen. Jakob Åberg kom dit som trea, men Simon Bloss gjorde ett snabbare stopp och gick ut före. Bara en dryg minut efter hade dessutom Magnus Rabe nu avancerat upp till femte plats. 

Rabe har haft problem med höften och var osäker på start in i det sista. När han ändå kom till start skulle han bara ta det som ett träningspass. Men när han först passerade Bloss och sedan Åberg och fick veta att han låg på bronsplats växte tävlingsinstinkten. Med 6,5 km kvar var han 1:14 före Åberg och 4 minuter före Bloss.

Men Jakob Åberg kom tillbaka och närmade sig Rabe, som la in ytterligare en växel och var 43 sekunder före i mål och knep därmed en bronspeng.

Lyssna på intervju med Patrik Lindegårdh i podden Ultraaktuellt

I damklassen följdes fjolårsvinnaren Johanna Gelfgren och fjolårstvåan Karin Nilsson åt ett par mil in i tävlingen. Johanna bestämde sig för att starta så sent som dagen före tävling, då hon haft problem med ryggen. Dessutom hade hon inte hunnit träna mycket löpning med en vintersäsong främst på skidor.

SM guld till Johanna Gelfgren. FOTO: Fredrik Andreasson // Aktivitus SC

Efter ungefär två mil drog Gelfgren ifrån och avståndet växte stadigt. När de passerade 52 km hade Karin Nilsson slagit distansrekord och låg hela 21:44 efter Johanna. Istället hade Lisa Ring som ett tag låg nästan tio minuter efter Karin närmat sig och var nu mindre än två minuter bakom.

Vid nästa tidkontroll var Lisa ikapp, men med några kilometer kvar fick Karin förnyade krafter och drog åter ifrån. De båda höll jämn fart med Johanna de sista 13 kilometerna, men var distanserade med 26 respektive 27 minuter i mål.

De fem första platserna i damklassen blev därmed helt enligt förhandstipset.

Lyssna på intervju med Johanna Gelfgren i podden Ultraaktuellt

SM-medaljer delades även ut i veteranklasser från 35 år och uppåt. Veteranvinnare blev Zara Lundgren, Karin Nilsson, Eva Öhlund, Petra Klevmar, Magnus Rabe, Patrik Lindegårdh, Jimmy Voxek, Patrik Hillerström och Mikael Svalstrand.

Övriga ultratävlingar i Sverige

Ytterligare fyra ultratävlingar gick av stapeln förra helgen. Med start och mål i Magnus Lindes trädgård startade 24 löpare Vinninge Ultratrail. Efter 128 km längs Skåneleden stod Magnus själv som vinnare och med tiden 11:31 slog han sin coach Christian Malmströms banrekord från förra året med 11 minuter. Carolina Höij var snabbast a damerna med tiden 16:09.

I en annan trädgård, tillhörande Marcus och Petra Ekenstierna, sprang åtta inbjudna löpare 300 varv upp och nerför en backe med 11 höjdmeter per 150-metersvarv. Tävlingen kallades följdaktligen Backen i trädgården och dominerades av damerna. Malin Barrulf slog sin egen tid från förra året med över en halvtimme och var snabbast med 5:47, 22 minuter före tidigare elitskidåkaren Maja Falk.

I Trosa hölls den femte upplagan av Trosa Ultra Backyard (TUB). Även här blev det damseger genom Jessica Ström som var ensam om att genomföra det 25:e varvet. Hon assisterades av Jon Brunk. Av de totalt 134 startande nådde 101 stycken minst sju varv och därmed ultradistans.

Och slutligen ännu en backyard ultra, Granbäcken Backyard i Borås. Den tävlingen tog slut efter det 14:e varvet, som både Mattias Kristensson och Niklas Thulin genomförde. Mattias dömdes dock som vinnare på grund av snabbare tid på det sista varvet.

Utländska äventyr

Thames Ring är ett 250 miles (drygt 400 km) långt äventyr i en ring runt floden Thames i England. Henrik Roos blev tvåa för andra gången och Pernilla Otto, som sprang tillsammans med Joakim Jakobsson, blev första svenska kvinna att genomföra den tävlingen.

I Mexiko var Johan Steene en av 15 inbjudna internationella deltagare som utmanade 15 lokala löpare tillhörande den i boken Born to run omskrivna lokalbefolkningen Rarámuri. För första gången av de fyra genomförda upplagorna vann en internationell deltagare, fransmannen Julien Chorier (med lokala löpare på platserna två till sex). Johan Steene blev elva.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer