Löparprofilen: Charlotte Karlsson

Löparprofilen: Charlotte Karlsson


Namn Charlotte Karlsson
Ålder 27
Klubb Runday IF och Hammarby IF (nyligen bytt från IFK Tumba)
Tränare Oscar Gidewall

Personliga rekord

 • Marathon 2:57
 • Lidingöloppet 30 km 2:02
 • Halvmarathon 1:18
 • 10 km bana 36:02

Hemsida www.runday.seBeskriv dig själv som löpare? Styrkor/svagheter?
Mina styrkor är att jag är uthållig, disciplinerad och målfokuserad.
En av mina svagheter är att jag har svårt att köra slut på mig på träningspass och ibland även på tävlingar. Jag sparar helt enkelt för mycket på krafterna vilket inte alltid är så bra. Måste även jobba med att bli snabbare.

Vilka är dina största meriter som löpare?
Segern i Lidingöloppet 30 km 2011 och SM-bronset på 10 000m bana 2011.

Vilket är ditt favoritlopp och vilken är din favoritdistans? Varför?
Jag gillar distanser mellan 10 km och marathon. Marathon är kanske favoritdistansen. Favoritloppet är Stockholm Marathon som jag ska springa för femte gången i år. Det bästa med loppet är publiken och konkurrenterna som skapar den härliga stämningen.

Vilket/vilka är dina huvudmål för säsongen?
Stockholm Marathon, Friidrotts SM 10 000 m och förhoppningsvis även New York City Marathon (om jag får en startplats).

Hur lägger du upp träningen över året?
Ärligt talat så har jag inte funderat så mycket över det. Jag har alltid kört mest på känsla och lyssnat på kroppen. Vill jag springa intervaller så gör jag det, vill jag springa långpass så gör jag det. Nu när jag har Oscar (min nya tränare) så kommer det säkert bli mer strukturerat, men jag vet fortfarande inte hur det kommer att se ut. Vad jag vet är att jag kommer fortsätta att lyssna på kroppens signaler.

Hur många mil eller timmar springer du per vecka i genomsnitt?
Tror att jag har snittat på ca 6-7 mil per vecka och maximalt 10 mil. Vill öka träningsdosen till 10 mil i snitt i år.

Hur stor del av den träningen räknar du som kvalitetsträning?
Nu under vintern försöker jag köra ett banpass per vecka och 1-2 intervallpass på löpband eller utomhus.

Hur ser en träningsvecka ut för dig under uppbyggnadsperioden?
En bra vecka kan se ut så här:

 • Måndag Fm 10 km snabbdistans på löpband/Kv Rundayträning 8 km lätt jogg.
 • Tisdag Morgonjogg 12 km
 • Onsdag Gruppträning/Styrka
 • Torsdag Banpass
 • Fredag Morgonjogg 12 km
 • Lördag Intervaller på löpband
 • Söndag Långpass 20-30km

Hur ser en träningsvecka ut för dig under tävlingsperioden?
Inför ett marathon så tar jag det lugnt veckan innan och lägger bara in ett par lättare distanspass med några längre fartökningar. Om det är tävlingar som jag inte ser som högprioriterade så kör jag på ungefär som vanligt.

Tränar du mest ensam eller i grupp?
Jag och Lisa, min vän och Rundaykollega, tränar en hel del tillsammans. Vi är jämna och kompletterar varandra väldigt bra då hennes styrka är snabbhetsuthållighet och min uthållighet. Tränar även med familj och vänner. Blir dock även en hel del ensamlöpning.

Vilket är ditt favoritpass och varför?
Egentligen har jag inget riktigt favoritpass. 30 km distans eller sprintpass på bana kan båda vara lika härligt så länge kroppen är med på noterna. Lika tungt kan det vara om kroppen strejkar. Lisa och jag har visserligen ett intervallpass som vi har kört sedan gymnasietiden som vi verkligen gillar. Det kanske kan klassas som en favorit(?): 10-15 min uppvärmning, 5min-2-4-1-3-45sek-45-30-30-20-20-15, vila 30 sek, nerjogg 5-10 min. Passet är varierande, relativt kort och roligt. Kan köras såväl i terräng som på löpband.

Vilka är dina favoritskor och varför?
Adidas Adizero Adios (unisex). Lätta, snabba och med bra passform.

Vilken ”löparprodukt” kan du inte leva utan?
Skorna.

Hur tänker du kring styrka och alternativ träning?
Jag tänker att det är välbehövligt för att hålla kroppen skadefri men jag måste erkänna att jag slarvar. Målet är att köra minst en gång i veckan men det händer att jag bortprioriterar till förmån för löpningen. Något som jag har börjat med regelbundet är att yoga tre morgnar i veckan, 20 min per gång, hemma på köksgolvet.

Hur tänker du kring kost och hälsa?
Jag älskar mat! Äter i princip allt och följer absolut ingen diet eller liknande. Har haft problem med låga järnvärden så jag försöker få i mig tillräckligt med järnrik kost. Var en gång i tiden en riktig godisråtta men nu blir det inte mycket sånt, suget har liksom försvunnit ju mer mat jag börjat äta. Tar dock gärna en bit mörk choklad efter maten.

Vad är dina tre bästa tips till andra löpare?

 1. Träna tillsammans med andra: kollegor, vänner eller gå med i en löpargrupp (exempelvis Runday). 
 2. Sätt ett rimligt och konkret mål givet din utgångspunkt, exempelvis att springa en tävling eller nå en viss tid. 
 3. Skriv träningsdagbok för att lättare bibehålla motivation och kontinuitet.

Läs fler frågor och svar från Runner’s Worlds Löparprofiler 

Lämna ditt eget bidrag och bli vår nästa Läsarprofil


Antal kommentarer: 2

Monica MONET

Jag ar imponerad av Charlottes insatser! Grattis!
Far man fraga om hon jobbar med nagot annat an sin egna personliga traning?
Sjalv ar jag 41-arig arbetslos, 3 barnsmamma o lyckas fa in 100 motionskm per MANAD (20-30km per vecka uppdelat pa 3-4 pass) och funderar pa att gora mitt forsta halvmara.. men vagar inte riktigt da jag aldrig sprungit mer an 15km i ett strack (Lidingoloppet 2011 pa 1.49) samt att farten ar ca 6.30min per km (alla fall i borjan…) Maste man vara ung o pa topp for att vara med i de ’stora’ loppen??
Mvh,
Monica


Charlotte Karlsson

Tack Monica!
Jag jobbar 70% och tränar samt driver löpargruppen Runday på 30%.
Kul att höra att du har satt upp ett mål för året som du siktar mot. Det är alltid lättare att bibehålla kontinuiteten och motivationen när man har ett mål. Jag tror inte att det kommer vara några problem för dig att greja en halvmara om du fortsätter träna på som du gör nu.
Självklart behöver man inte vara ”ung och på topp” för att vara med i de stora loppen. Alla tävlar efter sina egna förutsättningar och på sin egen nivå – det är det som är det fina med motionslopp! Om man känner för att ställa upp i en stor tävling så ska man göra det, men personligen tycker jag att de mindre loppen, med färre deltagare, kan vara minst lika roliga!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Den joggande rökaren möter statsminister Ulf Kristersson

I nya numret av Runner's World, ute 11 augusti, skriver Karl Fredrik Mattson om löpningens...

Läs mer

Jag är löpare: Ulf Kristersson

Inför valet 2018 intervjuade Kenneth Gysing Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som numera är Sveriges statsminister,...

Läs mer

Är du vår nästa löparprofil?

Är du prenumerant? Då har du nu chansen att få berätta din historia för RW:s...

Läs mer

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer
Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om den här starka trions träning...

Läs mer
Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer