Löparprofilen: David Nilsson

Löparprofilen: David Nilsson


Namn David Nilsson
Ålder 24
Klubb Högby IF
Tränare Anders Szalkai

Personliga rekord

  • Marathon: 2.21.25
  • Halvmarathon: 1:05.56 

Blogg www.marathon.se/bloggar/david-nilssonBeskriv dig själv som löpare? Styrkor/svagheter?
Jag har kallats periodare. Tyvärr får jag instämma i detta, även om det periodvis kan komma till ens fördel.

Vilka är dina största meriter som löpare?
Att jag fortfarande älskar den här sporten!

Vilket är ditt favoritlopp och vilken är din favoritdistans? Varför?
Lidingöloppet och då gärna 30 km.

Vilket/vilka är dina huvudmål för säsongen?
ÅFukuoka marathon den 2:a december 2012.

Hur lägger du upp träningen över året?
Det beror på vad som inspirerar mig för tillfället. Under januari var jag väldigt mån om att kunna börja springa igen så då gjorde jag saker som jag trodde skulle hjälpa mig med det.

Nu i februari har jag tappat både en del hopp och en del träningsvilja, jag funderar mest på om det är möjligt att komma tillbaka igen. Det ska sägas att jag har en knäskada som uppstod på julafton då jag överansträngde knät i brist på självförtroende.

Jag skulle bara ha tagit det lugnt under julen och haft bättre tillförsikt på min kapacitet för det kommande året. Istället försökte jag, i ett tidigt stadium efter min genomförda decembermara, eftersträva mekanisk perfektion vilket lett till ett riktigt antiklimax.

Hur många mil eller timmar springer du per vecka i genomsnitt?
Jag har slutat räkna träningstimmar och mil.

Hur stor del av den träningen räknar du som kvalitetsträning?
Jag har också slutat tänka i termer som kvalitetsträning. Att bli bättre handlar om att anpassa kroppen, och om man med kvalitet menar en intensifierad anpassningsperiod kan även en hög dos av lågintensiv träning ses som detta.

Om man med kvalitetsträning istället menar att man utsätter kroppen för löpning med otillräcklig vila emellan, så kallade intervaller, kan det stundtals vara svårt att ha särskilt hög fart på passen. Åtminstone om du är inne i en uppbyggnadsperiod. Och är det något vi förknippar med kvalitet så är det fartträning!

Om man då ökar vilan tillräckligt mycket mellan intervallerna för att hög fart ska kunna uppnås skulle jag inte kalla kvaliteten för intervaller utan för upprepningar. Upprepningar kan alltså köras snabbare än intervaller i och med att vilan då gränsar mot fullkomlig, men resultatet lär trots det bli att du återhämtar dig snabbare efter upprepningarna eftersom effekten av dessa adderas i motsats till intervallerna som multipliceras (med föregående intervalls utmattningsgrad!).

Återigen handlar det om anpassning som först blir möjlig efter återhämtning, så om det är något jag tänker desto mera på idag så är det vilken anpassningsgrad som är möjlig att hålla, det vill säga nedbrytning kontra återhämtning, om det så handlar om minuter, dagar eller månader.

Hur ser en träningsvecka ut för dig under uppbyggnadsperioden?
Det beror på i vilket skede av uppbyggnadsperioden jag verkar inom. Är det väldigt tidigt fokuserar jag bara på funktionsträning, såsom rörlighet och styrka. Efter det bryr jag mig bara om pulsträning och då spelar det ingen roll om hjärtat får jobba av löpning eller annan träning. Ju längre in i uppbyggnadsperioden jag kommer blir sedan ren distansträning en hög prioritet för att stärka kroppen och ”göra den ett med löpning igen”.

Hur ser en träningsvecka ut för dig under tävlingsperioden?
Under 2011 körde jag bara ett enda specifikt kvalitetspass inför viktiga lopp. Men då har passet varit så renodlat att jag aldrig skulle få för mig att köra det i andra fall. Annars skiljer sig inte träningen så mycket utöver att fokus flyttas från att prestera på träning till att prestera på tävling, och det kan få både positiva och negativa konsekvenser beroende på hur förberedd man är för att gå in i en sådan period.

Tränar du mest ensam eller i grupp?
Är två personer en grupp? Tvåsamhet är fantastiskt!

Vilket är ditt favoritpass och varför?
Det får bli något som Szalkai kommer med. Varför vet jag inte än, eftersom jag inte har kört något i skrivande stund.

Vilka är dina favoritskor och varför?
Skor är viktigt, men att ha favoritskor? Nä, inget jag har.

Vilken ”löparprodukt” kan du inte leva utan?
Internet. Det vore tråkigt att aldrig kunna kolla upp saker som faller en in, typ som att åka iväg för att springa en tävling.

Hur tänker du kring styrka och alternativ träning?
All träning utöver just löpning är så oerhört fascinerande, eftersom löpares tankar drar åt olika håll här. Själv är jag inte svart eller vit, men eftersom jag själv inte är skapad som en robot gjord enbart för att springa tror jag att relationen 1/1/1/1 fungerar fint.

Med det menar jag att 1h löpning, 1h alternativ pulsträning, 1h styrketräning och 1h rörlighet per dag är en pålitlig formel för att utvecklas långsiktigt. Det är som människors livssituationer i stort, har man olika arbetsuppgifter på jobbet är det troligare att man blir kvar och fortsätter att utvecklas.

Hur tänker du kring kost och hälsa?
Att jag ska bättra mig, annars kommer det leda till en för tidig död.

Vad är dina tre bästa tips till andra löpare?
Let’s do this workout, let’s do this core, then let’s chill.


Läs fler frågor och svar från Runner’s Worlds Löparprofiler 

Lämna ditt eget bidrag och bli vår nästa Läsarprofil


Antal kommentarer: 11

Anders

Härliga ord och tänka tips. Inspirarande nytänkare eller är det bara att de passar mitt tänk?
Lycka till David.


Andreas

Tråkiga svar, man vill ju gärna veta svaret på frågorna, tex hur många mil i veckan du tränar även om du slutat räkna så kan du säga ungefär. samma sak med skorna, du kan säga vilka du använder för tillfället iaf.
Lycka till Nilsson!


David Nilsson

Tack för att du vill veta ännu mer om mig Andreas. Jag räknade ihop mina mil förra veckan just nu, de slutade på 2. Oftast springer jag dock fler. Kanske mellan 5-10 mil, 11-15 mil eller 16-20 mil. Några enstaka veckor mellan 21-25 mil. Jag skulle kunna bli ännu mer exakt, som att säga mellan 1-25 mil, med ett snitt på 10.
Båda milen förra veckan sprang jag i ett par blåa Adidasskor som jag köpt på rea. Om jag ska säga något ungefär, som jag egentligen inte tycker att man ska, så har jag sprungt mest i Nike, Saucony, Puma, Adidas, Asics, New Balance, Mizuno (i den ordningen). Det har känts roligt att springa i alla dessa skomärken, och jag vill inte påstå att Mizuno är sämst bara för att jag sprungit minst i dem, eller Rebook och Brooks för den delen. Modeller vågar jag inte gå in på, då dessa ändras år från år.


Niklas Månspers

Sjukt härlig artikel!! Precis vad som behövs tycker jag, istället för just det sterotypa ”antal mil i veckan” vilket mer eller mindre,kanske bara i mitt fall, skapar dåligt samvete för att inte JAG också springer 30 mil i veckan!!
Tycket att det visar att det går att nå långt och högt med ett annat (bättre & klokare) tänk än vad som normalt anses vara rätt och riktigt!! Härligt!!
Keep it up David!!


Micke

Jaha ser där vi är ju trots allt olika.Skönt de.


Fd elitlöpare

Förvånansvärt flummigt innehåll. Räcker knappast längre än till svensktoppen.


Löparkungen

Härligt med tankar som går i andra spår…1/1/1/1 låter som en bra formel (för den som kan och orkar lägga den tiden) David, se till att behålla glädjen och lusten till löpningen – vi vill se mer av dig i framtiden


LN

Men varför Panda Bear? Så sakral är du inte.
Leta efter din tvillingsyrra på Long Island.


Robert Levay

David, du är en härlig kille och en stor inspiration för unga löpare runt om i landet. Bry dig inte om ”f d elitlöpare”. Kör din egen stil!


jonasl@gmail.com

Håller med Fd Elitlöpare
D NIlsson skulle passa i Big Brother


Elisabeth Östberg

Härlig kille med ett självständigt ”tänk” och svaren ’är befriande att läsa /Elisabeth ÖstbergLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer
Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du att hon också är en...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer