Löparprofilen: Emelie Forsberg

Löparprofilen: Emelie Forsberg


Namn Emelie Forsberg
Ålder 25
Klubb IFK Umeå

Personliga rekord Hm, jag har inga personbästa. Springer inte på bana, eller på asfalt särskilt ofta.

Blogg www.runnersworld.se/blogs/emelieforsbergBeskriv dig själv som löpare? Styrkor/svagheter?
Jag kan väl börja med att berätta att jag är terränglöpare, och min största styrka är att jag vågar och kan släppa på i utförslöpor. Det får gärna vara tekniskt och brant. jag gillar även att pusha på i uppförsbackar.

Svagheten är att jag har svårt springa längre distanser i platt/tillrättalagd terräng så jag får sällan träningspass med hög fart i. Jag tror jag springer nästan lika fort i terräng som på asfalt.

Vilka är dina största meriter som löpare?
Jag har inte så många meriter. Men jag har vunnit AXA fjällmarathon 2 gånger (sprang in på ny rekordtid 2011), vunnit några salomontrailtourlopp, vunnit några motbackelöp i Norge och i Grekland.

Vilket är ditt favoritlopp och vilken är din favoritdistans? Varför?
Jag älskar att springa mellan 10-50 km. Vid de kortare distanserna är det så härligt att pusha sig själv, ligga på så hög puls som bara möjligt under den korta tiden. De längre distanserna är det mer planering, gäller att känna in hur benen känns, om man bör sakta ner eller om man ska öka lite. Det är spännande!
Åre salomon trailtour har en fantastisk bana med branta och relativt tekniska backar på 10 km. Det får bli det loppet. AXA ligger också i topp!

Vilket/vilka är dina huvudmål för säsongen?
Att göra bra ifrån mig på de längre distanserna på Salomon Trail Tour, och då framförallt de mer tekniska loppen som Sälen, Örnsköldsvik, Kristanstad och Göteborg.
3 peaks i New Yorkshire den 28 april samt Zegama, ett bergsmaraton i Spanien den 20 maj.

Sedan skulle jag vilja träna lite mer för att göra bra ifrån mig på Lidingöloppet, men då kommer det till den där träningen som jag inte tycker är så kul.. Att bara nöta i hög fart på platt underlag. Så jag får se hur det går med det!Hur lägger du upp träningen över året?

Hur lägger du upp träningen över året?

Jag springer en massa långa pass i fjällen under somrarna det brukar ta minst 1 dag i veckan med 6-10 timmars löpning. På vintrarna springer jag knappt, då åker jag mest skidor. Av alla de slag. Jag försöker få ett pass i veckan med hög intensitet. Samt ett styrkepass med fokus på bål.

Hur många mil eller timmar springer du per vecka i genomsnitt?
På somrarna mellan 10-15 timmars löpning och på vintern mellan 3-4 timmar. 

Hur stor del av den träningen räknar du som kvalitetsträning?
Hm, svår fråga, jag tänker att det mesta ger mig någonting. Vartenda pass är en pusselbit.. Men om kvalitetsträning räknas som högpulsträning så ligger det runt cirka 5-10 procent.

Hur ser en träningsvecka ut för dig under uppbyggnadsperioden?

Det varierar extremt mycket. En vecka i Februari såg ut så här:

  • Måndag Skejt 1.5 timme ( låg puls )
  • Tisdag Skejt 1.0 timme ( hög puls)
  • Onsdag Transportlöpning 10 km + ett fartökningspass på 7 km + cirkelträning.
  • Torsdag Vila
  • Fredag 10 km transportlöpning 
  • Lördag Topptur cirka 1200 höjdmeter, (låg puls)
  • Söndag Topptur cirka 2700 höjdmeter ( låg puls)

Hur ser en träningsvecka ut för dig under tävlingsperioden?
Det varierar extremt mycket här också.
Men den röda tråden är att jag nästan bara är ute och mysspringer i fjällen under somrarna. Sedan försöker jag komma mig ut på fina klätterturer också.

Tränar du mest ensam eller i grupp?
60-40 skulle jag säga.

Vilket är ditt favoritpass och varför?
Långa, lugna pass i fjällen. För att jag älskar känslorna av frihet jag får när jag är ute i helt orörd terräng! Eller ett skejtpass på gnistrande skare i hög fart!

Vilka är dina favoritskor och varför?
Jag har precis fått ett par nya favoritskor! Salomons nya Sense. De är lätta och följsamma bra grepp på de flesta torra underlag.

Vilken ”löparprodukt” kan du inte leva utan?
En lätta smidig ryggsäck.

Hur tänker du kring styrka och alternativ träning?
Jag är ganska allround när det gäller träning, jag vill vara i OK skidåkar- och klätterform, så då gäller det att underhålla överkroppsstyrkan. Denna slags träning tror jag att jag har nytta av i terränglöpning då man använder bålen mycket.
Skidåkningen på vintern gör att jag inte springer lika mycket och då vilar jag benmusklerna från löpningen men samtidigt kan träna konditionen. För mig passar det väldigt bra, det känns snällt mot kroppen.

Hur tänker du kring kost och hälsa?
Jag äter när jag är hungrig och det jag är sugen på! På vinter blir det mer kött, tung och gräddig mat, och på sommaren blir det mer sallad. Jag försöker att följa årstiderna och försöker handla så lokalt och närproducerat som möjligt.

Vad är dina tre bästa tips till andra löpare?

  • LEK! Följ lusten när du springer. Om du vill ta en kort spurt när du bara ute och går, till jobbet, tunnelbanan eller vad som så bara gört! Om du vill klänga i ett träd så gört! Osv. 
  • VILA! Det är så lätta att säga till andra att vila är det bland det viktigaste en idrottsutövare kan göra, men det svårare att följa det rådet själv. (Det finns för mycket roliga saker att göra i bergen!) 
  • MÅL! Kan vara ett lopp, kan vara ett viss tid på en viss distans, kan vara att få ett bättre löpsteg eller bara vad som helst. Det är bra för motivationen!

Se videon med Emelie från Salomon Advance Week


Läs fler frågor och svar från Runner’s Worlds Löparprofiler 

Lämna ditt eget bidrag och bli vår nästa Läsarprofil


Antal kommentarer: 3

Jason

Det är Emelie, Pasi och Åkesson som håller den här sidan vid liv. Resten av bloggarna är så tråkiga och torra så man kan tro de pinkar puder.


Cecilia

Ja Emelie är verkligen favoriten, både här och bland andra bloggar utöver RW. Mer jordnära, gullig, livsnjutande och inspirerande tjej får man leta efter! Fantastisk inspiration för mig som mest springer på asfaltsgator i stan. Fortsätt blogga Emelie! Och lycka till på dina kommande tävlingar under året


Katrin

Jag instämmer, Åkesson, Emelie och Pasi är favoriterna. Skön läsning. Emelie verkar vara en toppen tjej 🙂 Kör hårt och fortsätt njuta.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Den joggande rökaren möter statsminister Ulf Kristersson

I nya numret av Runner's World, ute 11 augusti, skriver Karl Fredrik Mattson om löpningens...

Läs mer

Jag är löpare: Ulf Kristersson

Inför valet 2018 intervjuade Kenneth Gysing Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som numera är Sveriges statsminister,...

Läs mer

Är du vår nästa löparprofil?

Är du prenumerant? Då har du nu chansen att få berätta din historia för RW:s...

Läs mer

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer
Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om den här starka trions träning...

Läs mer
Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer