Löparprofilen: Patrik Engström

Löparprofilen: Patrik Engström


Namn Patrik Engström
Ålder 34
Klubb FK Studenterna
Tränare Lorenzo Nesi

Personliga rekord

 • Maraton: 2:23.37 
 • Halvmaraton: 1:07.47 
 • 10000 m: 30:28.20

Blogg http://patrik.familyengstrom.com/Beskriv dig själv som löpare? Styrkor/svagheter?
Jag ser mig som en träningsvillig och mentalt stark löpare. Jag är ganska allround. Med det menar jag att jag kan springa både kort och långt och fungerar både på bana, landsväg och kuperad terräng. En svaghet jag har är att jag ofta vill lite för mycket och ibland kanske går på lite för hårt med träningen.

Vilka är dina största meriter som löpare?
SM-5a i Stockholm Marathon 2011

SM-silver lag Terräng-SM 2011

7a SM 10000m 2011
9a i Lidingöloppet 2011

Vilket är ditt favoritlopp och vilken är din favoritdistans? Varför?
För några år sedan bytte jag fokus från banlöpning till marathon. Med hänsyn till det så är nog halvmarathon och marathon favoritdistanserna nu då jag helt enkelt är tränad för just dessa. Favoritloppet måste nog vara Asics Stockholm Marathon. Det är en speciell känsla med det loppet. Det berör alla även de som normalt sett inte följer löpning så noga. Fantastisk stämning utmed banan och en magisk atmosfär på Stadion vid målgång.

Vilket/vilka är dina huvudmål för säsongen?
Årets största mål är Asics Stockholm Marathon där jag vill vara med och slåss om de främsta svenskplaceringarna.

Jag hade även planerat att springa Sevilla Marathon nu i februari men på grund av konflikt mellan tävlingsarrangören och Spanska friidrottsförbundet så är jag som internationell löpare förbjuden att starta. Verkligen trist då träningen gått väldigt bra under vintern.

Hur lägger du upp träningen över året?
Jag är trebarnsfar och arbetar även heltid. Detta ger mig lite mindre utrymme för att träna hårt och seriöst. Sett över hela året tränar jag ganska statiskt vad gäller mängd. Dock anpassar jag tillsammans med min tränare kvalitetsinslagen med tanke på vilken tävling vi fokuserar på. I regel är det marathonfokus under vinter och vår för att sedan under hösten byta fokus mot lite mer terränginslag inför Lidingöloppet. Ibland har det blivit lite banlöpning också under sommarmånaderna om jag har avsett tävla på SM 10000m.

Hur många mil eller timmar springer du per vecka i genomsnitt?
Jag brukar ligga på mellan 14-18 mil i veckan under normala träningsveckor. Självklart drar jag ner på mängden de veckor då det är en prioriterad tävling.

Hur stor del av den träningen räknar du som kvalitetsträning?
Jag brukar genomföra två stycken kvalitetspass under en vecka och sedan komplettera övriga dagar med dubbelpass. Under helgen försöker jag även genomföra ett långpass.

Hur ser en träningsvecka ut för dig under uppbyggnadsperioden?
En bra vecka kan se ut så här:

 • Måndag Fm: Distans 15 km. Em: Kortdistans 7 km
 • Tisdag Snabbdistans/intervaller 25-30 km
 • Onsdag Distans 15 km. Em: Kortdistans 7 km
 • Torsdag Fm: Distans 15 km. Em: Kortdistans 7 km
 • Fredag Snabbdistans/intervaller 25-30 km
 • Lördag Distans: 15 km
 • Söndag Långpass: 30-35 km
 • Totalt Cirka 140 – 180 km

Hur ser en träningsvecka ut för dig under tävlingsperioden?
Jag har inte i regel några tävlingsperioder utan ett par prioriterade tävlingar fördelade under säsongen. Man blir inte en bättre löpare veckan innan en viktig tävling. Träningen som ligger till grund för tävlingen är redan genomförd. Veckan innan ser jag istället till att försöka prioritera vila, sömn och mat. Jag drar även ner kraftigt på mängd och försöker göra sådana aktiviteter som tar bort tankarna på tävlingen och därmed minskar den mentala anspänningen.

Tränar du mest ensam eller i grupp?
På grund av min familjesituation så är det väldigt svårt att få till schemat så att det passar andra löpare. Jag måste helt enkelt träna då tillfälle ges vilket får till följd att jag ofta genomför träningen ensam.

Vilket är ditt favoritpass och varför?
Tidigare var det nog ’tusingar’. Alltså exempelvis tio till tolv stycken tusingar (1000m) som jag springer i ett tempo strax under milfart med en rask pausjogg där jag joggar 200m på 50 sekunder. Då jag nu bytt fokus mot marathon så har nog favoritpasset ersatts av lite längre snabbdistanser där jag över 80-90 minuter svagt progressivt ökar farten från strax över marathontempo till en bit under.

Vilka är dina favoritskor och varför?
Jag har under många år kört alla mina distanspass i Asics DS Trainer. Den tycker jag är en utmärkt träningssko som passar drivna löpare. Som tävlingssko är jag väldigt förtjust i Asics Tarther. Trots en låg vikt så är den bra dämpad vilket gör den perfekt för just distanserna marathon och halvmarathon.

Vilken ”löparprodukt” kan du inte leva utan?
Det måste bli skorna. De är svåra att vara utan om man ska ploga 14-18 mil i veckan. Framför allt under vintern!

Hur tänker du kring styrka och alternativ träning?
Jag borde köra mer styrka och alternativ träning. Dessvärre tillhör det inte någon av mina favoritaktiviteter varefter det ofta blir mil i spåret istället. Man ångrar sig dock bittert när man går skadad…

Hur tänker du kring kost och hälsa?
En stor fördel med att vara aktiv och träna är att man får god aptit och även kan äta utan att oroa sig för om man stoppar i sig för mycket. Kroppen är en fantastisk konstruktion och den signalerar när den är hungrig. Jag ser alltså till att lyssna på kroppens signaler och äter med god aptit så fort jag blir hungrig. Jag håller inte på med kosttillskott eller så utan försöker se till att äta sunt och mat lagade av bra råvaror.

Vad är dina tre bästa tips till andra löpare?

 1. Om det är svårt att få tid över till träningen, lägg då upp en strukturerad plan för träningen och försök följa den. Skapa rutiner! 
 2. Försök springa med sällskap. Tiden i spåret går då fortare och tempot brukar även anpassas så man kan föra en diskussion.  
 3. Om man avser börja springa lite mer seriöst gå då inte från noll till hundra på två veckor. Börja lugnt och försiktigt och öka sedan svagt successivt. Om man inte gör det ökar chanserna för skador och sjukdom samt det är lätt hänt att man kör slut på sig rent mentalt och tappar glädjen med löpningen.

Läs fler frågor och svar från Runner’s Worlds Löparprofiler 

Lämna ditt eget bidrag och bli vår nästa Läsarprofil


Antal kommentarer: 2

Åke Karlsson

Personligen anser jag att det borde finnas en vilodag i din träningsvecka.
Kroppen behöver återhämtning, du skulle vinna på detta.


LARS BJÖRNFOT

KUL ATT DU SATSAR HÅRT.
JAG HOPPAS ATT DU BÖRJAR LUGNT FÖRSTA HALVAN PÅ EN MARA. STOCKHOLM ÄR JU ERKÄNT TUFF SÅ INLED MED 1.10 PÅ FÖRSTA HALVAN. SEDAN KAN DU SPRINGA ANDRA PÅ 1.09.
DRA NER REJÄLT PÅ TRÄNINGEN VAR FJÄRDE VECKA FÖR ATT UNDVIKA SKADOR SJUKDOMAR MM.
LYCKA TILL!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer