Lysande 12-timmars och populär virtuell backyard

Lysande 12-timmars och populär virtuell backyard


Den gångna helgen gav fina 12-timmarsresultat i genrep inför SM i 24-timmarslöpning och många sprang långt i populär virtuell backyard ultra. Men internationellt domineras nyhetsflödet av den tragiska händelsen där 21 löpare omkom under en ultratävling i Kina.

I samband med Skövde Ultrafestival 24 juli anordnas det första svenska mästerskapet i 24-timmarslöpning. Det ser ut att kunna bli en av de mest intressanta ultratävlingarna på svensk mark. I helgen genrepade några av dem som ska springa långt i juli, genom en 12-timmarstävling i Laholm.

Sebastian Pokorny, som har höga ambitioner i sitt tredje 24-timmarsförsök i sommar, nådde längst i Laholm. Bara tre svenskar har tidigare sprungit längre på 12-timmars än de 146,638 km som Sebastian nådde.

– Ja, det gick helt okej måste jag säga. Jag var lite osäker på var jag stod formmässigt, eftersom det var väldigt länge sedan man tävlade. Så det var skönt att få ett test, säger Sebastian Pokorny.

I år är det inte något internationellt mästerskap på 100 km, medan VM i 24-timmars planeras att ske i Rumänien 2 oktober. Konkurrensen om att komma med i det svenska VM-laget är tuffare än någonsin.

– Jag har känt att jag inte fått ut det jag velat på de två senaste försöken och då motiverar det mig ganska mycket att göra ett försök till, säger en hoppfull Pokorny.

Den första uttagningen till 24-timmars-VM sker 2 juni och 53-årige Martin Scharp har två gånger överträffat den indikativa kvalgränsen för herrar på 245 km. Efter att i början av året ha drabbats av corona blev 137,325 km i Laholm 12-timmars ett positivt besked också för honom.

– Det var riktigt skönt. Lotta Thörn har fått mig att lämna idet genom ganska stora förändringar i träningsupplägget. Löparglädjen har ökat ännu mer, vilket är ett måste för att kunna leverera, skriver en nöjd Martin Scharp på Facebook.

Sara Lindström var enda kvinnan av de sex startande och nådde fina 109,2 km.

155 sprang ultradistans i virtuell backyard ultra

Tävlingssuget är stort i löpar-Sverige och av de 312 som startade i den virtuella Hoka Springtime Backyard Ultra i helgen nådde 155 stycken minst sju varv (46,9 km), vilket innebär ultradistans. Hela tio av dessa sprang dessutom 24 varv, alltså 100 miles (160,9 km) på ett dygn.

Efter 28 timmar återstod två, erfarne backyardlöparen och VM-deltagaren Daniel George i Danderyd och backyarddebutanten Anders Snis i Falun. Efter 34 timmar gav Daniel upp och efter ytterligare ett varv stod därmed Anders Snis som vinnare.

Anders Snis med 35 backyardvarv. Foto Malin Barrulf

– Det känns lite overkligt fortfarande på något vis. Jag är en tävlingsmänniska, så om jag ställer upp i något så vill jag göra det så bra jag kan, säger Anders, som tidigare sprungit Ultravasans 90 kilometer som längst.

Backyard ultra har inte könsindelade klasser, men längst av damerna kom Helena Lambert med 19 varv.

150 i motionslopp från 1 juni – men i mindre startgrupper

Från 1 juni öppnas möjligheten att anordna motionstävlingar med upp till 150 deltagare. Men i Folkhälsomyndighetens föreskrifter står det också att deltagarna ska delas upp i mindre startgrupper och att enbart idrottsutövare och funktionärer får befinna sig inom det avgränsade start- och målområdet.

Om Sweden Runners, som ordnade helgens virtuella backyard ultra, kan ordna en vanlig tävling i Älvdalen 19 juni är därför osäkert.

– Ett vanligt motionslopp kan man ju planera med startgrupper men en backyard ultra är väldigt svårt att planera just nu innan vi sett förtydligande. Tyvärr verkar det som att många arrangörer har missat de tre punkterna, berättar Marcus Ekenstierna, som företräder både Sweden Runners och organisationen Backyard Ultra.

21 döda i ultralopp i Kina

Som tidigare har rapporterats av Runner’s World är förstås den stora händelsen i ultralöpningsvärlden att 21 löpare omkom under bergsultratävlingen Yellow River Stone Forest 100K i nordvästra Kina i lördags. Extremväder slog till snabbt och överraskande, med kraftig blåst, regn, hagel och snabb temperatursänkning. Trots en stor räddningsstyrka återfanns 21 av de 172 löparna döda, med hypotermi som främsta dödsorsak.

Bland de omkomna fanns tävlingens trefaldige vinnare och Kinas högst rankade ultratraillöpare Liang Jing och paralympiern Huang Guanjun, vilket bland annat ultralöpningssajten iRunFar rapporterar om.

En genomgående översyn av säkerhets- och riskhantering i samband med idrottstävlingar i Kina kommer nu att genomföras, enligt kinesiska medier.

TOPPFOTO: Sebastian Pokorny på 12 timmars taget av Lotta Thörn

Lyssna mer… till podden ultraaktuellt


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles...

Läs mer

Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Det omöjliga 24-timmarsrekordet är slaget

När ultravärldens blickar var riktade mot Chamonix och UTMB-veckan skedde en av ultrahistoriens största prestationer...

Läs mer
Genombrott i Ultravasan och sista Bydalen

Det blev internationella segrar i Ultravasan 90. Men där bakom överraskade Viktor Stenqvist och Malin Barrulf både sig själva och...

Läs mer
Lysande ultradebut av 18-åriga Tove

18-åriga Tove Karlsson tog en förkrossande seger i Vemdalen Fjällmaraton. Bara Erik Rahimi hann springa över alla toppar när Marsliden...

Läs mer
SM i 24-timmars, Gax och inställt HUB

Det var kvinnornas och debutanternas dygn i Skövde, när den historiska första SM-tävlingen i 24-timmarslöpning anordnades. På Österlen ordnades inte...

Läs mer