Många svenska löpare i Europamästerskapen – här har du EM-guiden!

Många svenska löpare i Europamästerskapen – här har du EM-guiden!


På måndag 15 augusti inleds Europamästerskapen i friidrott i München. Sverige skickar en stor trupp och alla Europas löparstjärnor finns med. Här hittar du Elmar Engholms och Olof Silvanders EM-guide som lyfter fram det viktigaste att veta om varje medel- och långdistansgren, om stjärnorna och de svenska hoppen. Kampen kan börja!

Friidrotts-EM i München blir kulmen på ett galet friidrotts-år. Många har deltagit både på inomhus-VM och utomhus-VM tidigare i år. En del britter har dessutom hunnit med Samväldesspelen emellan VM och EM.

Normalt sett hålls EM vartannat år, men 2020 års upplaga, som skulle hållits i Paris, blev inställt under det då rådande pandemiläget. Det innebär att två raka upplagor har hamnat i Tyskland – men det finns sämre länder att arrangera friidrottstävlingar i. Senast i Berlin var stämningen på Olympiastadion magisk när Jakob Ingebrigtsen sprang hem två guldmedaljer bara 17 år gammal, Armand Duplantis tog 6 meter i stav och Tyskland tog guld efter guld. Det sportälskande folket kan till och med fylla arenor vid de tyska mästerskapen.

München är klassisk friidrottsmark och har hållit både OS och EM tidigare. Mästerskapet är också del i den ambitiösa ”EM-veckan” där München samtidigt håller Europamästerskap i bland annat cykel, bordtennis och rodd.

Löpgrenarna på mästerskap brukar alltid vara något lite extra. De flesta andra grenar är fundamentalt detsamma som under en galatävling. Man kastar, hoppar eller sprintar allt man har varje gång. I löpgrenarna blir dynamiken helt annorlunda. Det finns inga harar i loppen och taktiken blir extremt viktig. En bra löpare kan få stryk av en sämre motståndare om den inte sköter sina kort rätt.

Att förstå loppets skeenden blir betydligt lättare om man vet mer om vilka som är med och vad deras styrkor respektive svagheter är. Denna guide lyfter fram det viktigaste att veta om varje gren och dess stjärnor. Dessutom lyfts våra svenska hopp fram.

EM inleds måndag den 15:e augusti och visas på SVT – här hittar du sändningstiderna.

800 meter

D försök: 18:e augusti kl. 10:45
D semifinal: 19:e augusti kl. 10:50
D final: 20:e augusti kl. 20:15
H kval: 18:e augusti kl. 10:10
H semifinal: 19:e augusti kl. 20:27
H final: 21 augusti kl. 19:40

Stjärnorna

Jake WIGHTMAN, Storbritannien gör en spännande start på 800 meter

Fransosen Benjamin Robert är den enda som sprungit under 1:44 i år i det på förhand jämna fältet. Här finns till exempel Roberts landsman Gabriel Tual som var ensam europé i VM-finalen. Likt svenske Andreas Kramer har Tual varit stabil på tider mellan 1:44-1:44.5 och det kan räcka långt i ett mästerskap. Bosniens Amel Tuka måste också nämnas, han har “bara” gjort 1:46 i år men var i OS-final förra året.

Världsmästaren på 1500m, Jake Wightman, gör en intressant start på distansen. Han kommer närmast från Samväldesspelen (OS-liknande tävlingar för länder som ingick i det forna brittiska imperiet) där han blev trea på 1 500 meter. Britten har ett två år gammalt personbästa på 1.44,18 och kommer bli att räkna med under mästerskapet. Polske Patryk Dobek har inte visat samma form som förra året men är en meriterad löpare som tog OS-brons i fjol.

Keely HODGKINSON, Storbritannien, 800 meter

På damsidan har de tre snabbaste tiderna i år gjorts av britter. Unga Keely Hodgkinson, född 2002, måste ses som favorit till guldet. Hon är den enda i fältet som varit under 1:57 i år (1:56.38), i och med EM gör hon dock sitt tredje mästerskap för säsongen vilket kan ha slitit hårt. Hon tog silver på både VM och Samväldesspelen och har dessutom en silverpeng från OS förra året. Hon utmanas främst av sina landsmaninnor Lauria Muiroch Jeema Reekie.

Både Reekie och Muir har varit under 1:57 tidigare i sina karriärer. Muir imponerade när hon blev trea på 1 500 meter vid VM i år och vann senare Samväldesspelen på samma distans. I Samväldesspelen fick hon dock stryk av Hodgkinsson på 800 meter. Reekie, å andra sidan, övertygande varken på VM, där hon åkte ut i semifinalen, eller på Samväldesspelen där hon inte heller kunde ta sig till final.

Glöm heller inte bort slovenska Anita Horvat, som var sjua på VM, eller fransyskan Renelle Lamote.

Svenskarna

Kramer & Lindh. Svenska hopp på 800 meter.

Sverige har två löpare till start på 800 meter, Andreas Kramer och Lovisa Lindh. Kramer är raknad som nia och har dryga halvsekunden upp till nederländaren Van Diepen på andraplatsen. Det är jämnt på herrsidan och Kramer är en av killarna som kan vara med och slåss om medaljerna. På VM senast blev han utslagen i semifinalen men han har ett EM-silver från 2018 att försvara. 

Lindh har haft en lite stökigare säsong. Hon började året starkt med att göra 2:02.24 men har sedan dess inte varit nere på de tiderna utan istället legat kring 2:03-2:05. Hon blev trea på SM senaste efter att ha blivit nedspurtad av både Hanna Hermansson och Wilma Nielsen.

Lindh har dock ett personbästa som är så bra som 1.58,77 och så sent som förra året var hon nere på tider under 2 minuter. Kan hon komma tillbaka dit kan en final vara inom räckhåll. Det kan däremot komma att krävas ännu snabbare tider då topp femton på startlistanvarit under 2 minuter i år.

1 500 meter

D försök: 16:e augusti kl. 10:15
D final: 19:e augusti kl. 20:45
H försök: 15:e augusti kl. 20:15
H final: 18:e augusti kl. 21:05

Stjärnorna

Laura MUIR är storfavorit på damernas 1 500 meter

En större favorit än Laura Muir är svår att finna i det här mästerskapet. Hon är den enda kvinna som har gjort under 4:00 i år, och det med råge. Hon har med sina 3:55.28 nästan 6 sekunder ned till Claudia Bobocea, Rumänien. Sofia Ennaoui, Polen, har tidigare gjort 3:59.70, men har haft några skadedrabbade år. Hon har dock kommit tillbaka starkt i år med 4:01.39 och en 5:e plats på VM. Hon kan möjligen med sin starka spurt stoppa Muir från att försvara sin titel.

Andra starka utmanare finner vi i Ciara Mageen, Irland, Melissa Courtney-Bryant, Storbritannien, och Marta Perez, Spanien.

På herrsidan saknar vi tyvärr tre av de fem européer som tog de fem främsta platserna på VM. Världsmästaren Jake Wightman, Storbritannien, springer 800 meter och bronsmedaljören Mohammed Kaitr, Spanien, springer 5 000 meter. Jakob Ingebrigtsen är en skyhög favorit, men får framförallt akta sig för VM-fyran Mario Garcia, Spanien. Utan hotet från Timothy Cheruiyots styrka och Jake Wightmans spurt kan Jakob enklare styra loppet.

Andra medaljkandidater inkluderar Michal Rozmys, Polen, som är livsfarlig på upploppet i ett långsammare lopp, Neil Gourley, Storbritannien och OS-finalisten Charles Grethen, Luxemburg.

Svenskarna

Hanna Hermansson & Yolanda Ngarambe – svenska hopp på 1 500 meter

På damsidan startar båda VM-svenskorna, Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe. Hanna var i semifinal på VM och final senaste på EM och formen är uppenbart god. Yolanda har också haft en bra sommar och kommer också utmana om en plats i finalen, men det är ett ytterst starkt startfält de ställs emot. Rutin och is i magen kommer att belönas.

På den manliga sidan gör unga Samuel Pihlström seniordebut i ett internationellt mästerskap. Den före detta orienteraren har gått från klarhet till klarhet på löparbanorna och har en god blandning av löpstyrka och fart. Även här är startfältet djupt, men i avsaknad av några av stjärnorna är det öppet om en plats i finalen. I ett heat med bra fart kommer Samuel slåss om en finalplats.

5 000 meter

H final: 16:e augusti kl. 21:08
D final: 18:e augusti kl. 21:25

Stjärnorna

Jakob Ingebrigtsen storfavorit på 5 000 meter

Norske Jakob Ingebrigtsen är storfavorit till guldet. Han är färsk världsmästare och regerande europamästare på distansen och har dessutom gjort den snabbaste tiden i år. Det är dock jämnt bakom norrmannen. Hemmahoppet Mohamed Mohumed har gjort 13:03 och är europatvåa. Tysken fick dock inte alls till det på VM och var nästan 50 sekunder från sitt personbästa. Både belgaren Issac Kimeli och italienaren Yemaneberhan Crippa har gjort 13:04. Crippa tog brons på EM i Berlin 2018 och har följt upp det med medaljer på terräng-EM.

Britterna går inte att räkna bort. Marc Scott gjorde i vintras fantastiska 12:57 på 5 000 meter, han var dessutom trea vid inomhus-VM. Han gjorde en okej insats på VM, där han tog sig till final, men blev “bara” fjortonde man. Hans landsman Andrew Butchart tog sig inte vidare till final på VM, men har varit topp åtta på OS. Han innehar dessutom det brittiska rekordet på sträckan.

Ingebrigtsen stora hot får nog ändå ses komma från Spanien. Både Adel Meechal och Mohammed Katir kan utmana norrmannen om guldet. Katir har ett personbästa som endast är två sekunder långsammare än Jakobs. Han åkte dessutom ifrån VM med en bronspeng på 1 500 meter, så han är i bra form. Även om Meechal missade final på VM slog han europarekord på 3 000 meter i vintras. Kan han hitta tillbaka till den formen är det tillräckligt för att göra Jakob orolig.

Även damsidan har samma länder i topp. Norska Karoline Bjerkeli Grövdal toppar statistiken, sex sekunder före tyskan Konstanze Klosterhalfen. Av de åtta löpare som gjort under 15 minuter i år finns bland annat tre britter och två tyskor.

Britten Eilish McColgan får ta hand om favoritskapet tillsammans med Grövdal. McColgan kommer från en säsong där hon slagit europarekord på 10 kilometer landsväg. Hon drabbades dock av covid innan VM och gör, som många andra britter, sitt tredje mästerskap för säsongen. Hon visade å andra sidan på Samväldesspelen att formen är tillbaka när hon vann 10 000 meter på 30:48.

Svenskarna

Meraf Bahta & Sara Lahti

Sverige har fyra löpare till start, Sarah Lahti, Meraf Bahta, Jonas Glans och Andreas Almgren.

Sara Lahtis säsong har varit upp och ned. Hon har ett säsongsbästa från i maj som är så bra som 15:04, men hon drabbades av covid efter VM. Det är svårt att säga hur det kommer att påverka hennes prestationer i mästerskapet, men kapaciteten för en topp 10-placering finns där.

Meraf Bahta har inte tävlat sedan sjätte juni då hon sprang 10 000 meter. Efter det loppet fick hon en skada i en häl som tvingade henne att lämna återbud till VM. Bahta har sprungit två sekunder långsammare än Lahti i år.

Jonas Glans är tillbaka efter några års frånvaro från elitlöpningen. Han har två femteplatser från inomhus-EM på 3 000 meter och gjorde överraskande 13:20 på 5 000 meter i somras. Han ligger på 18:e plats i statistiken och har dryga tio sekunder upp till en topp 10-placering.

Andreas Almgren gör en spännande mästerskapsstart på 5 000 meter

Andreas Almgren kvalade in med rankingpoäng och har bara tävlat en gång sedan i vintras. Hans personbästa på 13:29 och sattes i Finnkampen förra året efter ett sololopp. Även om den skadeförföljde löparen har haft en strulig vår visade han med vinterns superlopp att han kan vara med i den absoluta toppen.

Om Almgren har hittat tillbaka till den form han hade i vintras kan det här bli ett mycket roligt mästerskap för honom. Kan det till och med räcka till medalj? Hans 7.34 är den femte bästa tid någonsin av en europé inomhus och bara 3,5 sekund från Adel Meechals europarekord. På SM gjorde han förra helgen comeback och vann efter ett fantastiskt sista varv. Den farten bådar gott för hans chanser i ett långsammare lopp.

10 000 meter

D final: 15:e augusti kl. 21:48
H final: 21:a augusti kl. 20:00

Stjärnorna

Karoline Bjerkeli GRØVDAL & Jessica JUDD – toppnamn på 10 000 meter.

Favoriterna är i mångt och mycket desamma som på 5 000 meter. Här finns Crippa, som har gjort den snabbaste tiden i år med 27:16 och Marc Scott som är bäst rankad och har ett personbästa från förra året på 27:10. Fransmannen Jimmy Gressier och belgaren Isaac Kimeli finns också med bland topplöparna. Glöm inte heller Andrew Butchart. Ytterligare en britt, Patrcik Dever, har gjort den näst snabbaste tiden i år.

En brittisk trippel är en inte osannolik tanke även om det finns en del löpare emellan trion. Kanske får vi se britterna samköra under loppet?

Även på damsidan får samma namn som på 5 000 meter räknas som favoriter. Eilish McColgan har kanske de största förväntningarna på sig. Även McColgans landsmaninna Jessica Judd kan vara med och hota. Judd är en av de fyra i fältet som varit under 31 minuter. På Samväldesspelen blev hon andra europé på en femteplats och på VM var hon precis bakom McColgan på en elfteplats.

Norskan Grövdal är den fjärde i fältet som varit under 31 minuter. Hon har två EM-brons på meritlistan sedan tidigare, på 10 000 meter från Amsterdam 2016 och på 3 000 meter hinder från Berlin 2018. Räkna också med att Klosterhalfen, som gjort precis över 31 minuter, kommer bäras fram av hemmapubliken. Hon kan också hota om medaljerna, samma gäller för turkiskan Yasmine Can.

Svenskarna

Faktum är att Sarah Lahti faktiskt är rankad så bra som sjua inför mästerskapet. Det är dock på hennes tid 31:11 som hon gjorde i maj förra året. Lahti började året med springa 31:18 på 10 kilometer landsväg. Även om det inte räknas som svenskt rekord (eftersom det var i ett mixat lopp) var det under hennes tidigare svenska rekord på sträckan. Hon har startat ett 10 000-meterslopp denna säsong men tvingades då att bryta. Lahti har varit öppen med att hon har svårt med värmen vilket kan bli tufft ifall värmeböljan över Europa håller i sig.

Får Lahti det att stämma kan det dock räcka till en topp-5 placering. Hon är tio sekunder bakom Klosterhafen som är rankad femma och endast en sekund bakom Can som är rankad sexa. Det svenska rekordet har Meraf Bahta på 31:08 och det kommer nog att krävas en putsning av det för en topp-5 placering.

3 000 meter hinder

D försök: 18:e augusti kl. 09:20
D final: 20:e augusti kl. 22:13
H försök: 16:e augusti kl. 11:40
H final: 19:e augusti kl. 21:00

Stjärnorna

Tyska Gesa Krause har dominerat sträckan under många år i Europa, men kommer inte kunna försvara sin titel på hemmaplan av hälsoskäl. Istället är det vidöppet bakom och finalen kommer vara en av tävlingarnas mest spännande och ovissa. Albaniens Luiza Gega var bästa europé på VM, men där drogs hon med i det höga tempot, en lyx hon inte lär få här. Brittiskan Aimee Pratt och fransyskan Alice Finot var de bästa européerna utöver Gega och har en lika stor chans på segern.

Slovenskan Marusa Mismas Zrimsek kom in sent i säsongen efter skadebekymmer men gjorde trots det ett starkt VM. Hon är den som har bäst potential till resultatutveckling och är en stark spurtade som inte kan räknas bort. Brittiska Elizabeth Bird chockade så sent som den 10:e augusti med att pulverisera det brittiska rekordet med 9:07.87, vilket gör henne till europaetta. Vill hon springa så snabbt i München får hon göra jobbet själv.

Herrsidan är minst lika oviss. Ingen av medaljörerna från 2018 återfinns i startfältet. Istället är det två italienare, Ahmed Abdelwahed och Osama Zoghlami, som ligger etta och tvåa i europastatistiken. Trea är spanjoren Daniel Arce, och han var också bästa europé på VM. Även spanjoren Sebastian Martos och fransosen Mehdi Belhadj var i VM final. Räkna inte heller bort finländaren Topi Raitanen som har varit i både OS- och EM-final och har en mäktig spurt.

Svenskarna

Linn Söderholm, svenskt hopp på 3 000 m hinder

Hinderlöpning är verkligen en svenskgren! På damsidan har vi två svenska tjejer på startlinjen, och var ytterst nära att även få med en tredje tjej. Linn Söderholm hade en motig start på säsongen men tävlade sig verkligen i form. Det kulminerade i ett nytt personbästa, 9:44.25, och ett SM-guld föregående helg. För final kan det krävas kapacitet under 9:40, men om Linn fortsätter på sin stigande formkurva är det ingen omöjlighet.

Emilia Lillemo är bara 22 år gammal och gör seniormästerskapsdebut. Hon har haft en stadig utvecklingskurva och väntar bara på fullträffen. Om hon har prickat formen rätt har hon alla möjligheter att sänka sitt pers rejält och smita in i finalfältet.

Simon Sundström, Vidar Johansson, Emil Blomberg

På herrsidan återvänder våra tre OS-svenskar till mästerskapsscenen. Både Emil Blomberg och Simon Sundström stod över VM till förmån för EM och har båda visat bra form. Emil vann SM med ett mäktigt slutvarv under 60 sekunder. Simon valde bort hinderloppet på SM och debuterade istället på 10 000 meter, där han var absolut starkast de sista par varven och tog en överraskande seger.

Vidar sprang VM men hade ingen lyckad dag där. Han har dock många snabba hinderlopp de senaste två åren att luta sig mot och fått känna lite på mästerskapspulsen redan. De har alla chans på final, och väl där är en medalj inte otänkbar.

Maraton

D: 15:e augusti kl. 10:30
H: 15:e augusti kl. 11:30

Stjärnorna

En av de stora snackisarna inför EM:s maratonlopp har varit värmen. Det är inte en slump att de stora maratonloppen ofta startar tidigt på morgonen när temperaturen är som lägst. Värme saktar ner löparna betydligt och kan i extremfall vara direkt farlig. Trots att den värsta av värmeböljan lär ha passerat över München till måndagen så ser temperaturen ändå ut att klättra mot 25 grader mitt i loppen, något som har lett till starka reaktioner. Flera av löparna som ska delta har öppet protesterat och pläderat för en tidigare starttid på måndagen, för sin egen säkerhet. I dagsläget står dock schemat fast.

I damloppet saknas VM-trean Lornah Salpeter, Israel. Snabbast års- och personbästa har istället holländska Nienke Brinkman, Nederländerna. 28-åring har en av de mest fascinerande karriärerna i hela mästerskapet. Hon började springa 2020 och upptäckte snabbt en talang utöver det vanliga. 2 år senare slog hon Lornah Kiplagats 19-åriga holländska rekord med 2:22:51 i Rotterdam. Med flera löpare som prioriterade årets VM-maraton så har hon nästan fyra minuter ner till nästa kvinna på årsbästalistan, Tysklands Miriam Dattke. Näst bästa personbästa innehar rutinerade irländskan Fionnuala McCormack med 2:23:58. Portugisiska Sara Moreira är en annan rutinerad löperska med ett pers på 2:24:49.

På herrsidan saknas också en VM-bronsmedaljör, Belgiens Bashir Abdi. Saknas gör även Nederländernas Abdi Nageeye och Frankrikes Morhad Amdouni. Bäst säsongs- och personbästa har Spaniens Ayad Lamdassem med 2:06:25.

Näst bäst personbästa har faktiskt en svensk, Hälle IF:s Samuel Tsegay som för första gången får representera Sverige i ett internationellt mästerskap. Samuel har länge bott och tränat i Göteborgstrakten men först nu fått klartecken. Sina 2:06:53 gjorde han förra året, men då som eritrean i Internationella Friidrottsförbundets ögon. I år har Samuel gjort så bra som 62:32 på halvmaraton och skulle kunna ta en lite överraskande medalj här!

Israels Maru Teferi har också gjort under 2:07 och var 11:a på VM. Det återstår att se hur han kan ställa om till en ny mara en knapp månad senare. Andra att hålla utkik för är Hamid Ben Daoud, Spanien, och den regerande mästaren Koen Naert, Belgien.

Svenskarna

Hanna Lindholm, svenskt EM-hopp bara några veckor efter VM

EM har också en lagtävlingsdel där Sverige ställer upp med dam- och herrlag. Carolina Wikström, den ena av VM-deltagarna, ställer inte upp. Hanna Lindholm, den andra VM-deltagaren, gör dock sin andra start på en knapp månad. Hon får sällskap av Sanna Mustonen och Camilla Elofsson, medan Charlotta Fougberg har tvingats lämna återbud. Det innebär att alla tre svenskorna måste gå i mål för att få ett resultat i lagtävlingen, vilket kommer bli en utmaning i värmen.

Hanna Lindholm har kapacitet att haka på i täten, medan Sanna och Camilla säkert hoppas hitta en bra grupp med löpare någonstans i mitten för att sedan avancera förbi trötta löpare den sista milen.

Mustafa Mohamed

På herrsidan har vi ett dubbelt så stort lag och goda chanser till en framskjuten placering. Utöver Samuel Tsegay ställer Sverige upp med svenska rekordhållaren Mustafa Mohamed, Jonas Leandersson, Archie Casteel, Linus Rosdal och Ebba Tulu Chala.

Precis som på damsidan gäller det att springa smart, hitta en bra klunga och hantera värmen. Killarna har dock råd att springa lite aggressivare eftersom alla inte behöver gå i mål för att få ett fullt lag på tre löpare i mål.

Vill du veta mer om EM? Lyssna då på skribenternas podcast Det Aeroba Huset och följ @detaerobahuset på Instagram!

FOTO: Deca Text & bild


Antal kommentarer: 1

Kalle Svensson

Otroligt bra och insiktsfull preview Stort tackLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet och Berlin Maraton

Den sista helgen i september har bjudit på världsrekord i Berlin och folkfest på Lidingö.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Halvmaratonvecka i huvudstäderna

Nordens två största städer har under veckan bjudit på halvmaraton. Mohammadreza Abootorabi och Hanna Lindholm...

Läs mer

Almgren har slagit till igen – nytt rekord i Zagreb

Det har inte gått mer än tio dagar sedan Andreas Almgren slog det 46 år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Superloppet, Finnkampen och Tjejmilen

Andreas Almgren rivstartade helgen med att slå svenskt rekord på 5 000 meter i Bryssel....

Läs mer
Svenskt rekord av Andreas Almgren

Det tog 46 år men nu är Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter slaget. Andreas Almgren gick under...

Läs mer
Löparna är inne i slutspurten

För elitlöparna går nu säsongen in i den absolut sista delen. Samuel Pihlström gick för femte gången under 3.40 –...

Läs mer
Andreas Kramer besviken fyra

Svensken gjorde ett fint lopp men lyckades inte försvara sin EM-medalj från 2018. I stället blev han den andra svenska...

Läs mer