Midde Hamrin äger (fortfarande) milen

Midde Hamrin äger (fortfarande) milen


Jag har alltid beundrat Midde Hamrin. Det låter kanske som rena rama kärleksförklaringen och på sätt och vis är det väl det, även om kärleken inte ligger på det personliga planet. Den här kärleken handlar om något annat. Den handlar om löpning och framför allt den prestation som en svensk kvinna gjorde på de europeiska mästerskapen i Split 1990. Möt Midde Hamrin – en av Sveriges största löpare genom tiderna.

Vissa saker har en förmåga att etsa sig fast på näthinnan och en av dessa är hur det kunde bli som det blev och vad hon – ”tjejen från Sverige” – tänkte när hon plötsligt upptäckte att hon sprang helt solo i en mästerskapsfinal på 10 000 meter.

– Ja, det blev ju ett konstigt lopp, en minst sagt speciell upplevelse, säger Midde på sin breda göteborgska när vi har slagit oss ner i bekväma fåtöljer med varsin kaffe för att prata om hennes löparkarriär och EM-loppet i Split för drygt 25 år sedan.

Idrott på elitnivå skapar ofta många stora och njutningsfulla ögonblick. Men frågan är  om elitidrottaren själv hinner njuta av sina prestationer i rampljuset.

– Nej, när man står där mitt i karriären så känns den oändlig. Sedan går åren så fruktansvärt fort – och plötsligt är allt bara över. Helt klart skulle jag ha velat njuta mycket mer under min löparkarriär, men det är svårt eftersom fokuseringen på prestation är så total. Jag får leva på alla minnen jag har, där loppet i Split naturligtvis är ett av de största ögonblicken. Det blev ju en sådan hype efter loppet.

Midde Hamrin är en av de största löparna som Sverige har haft. Hennes karriär kantas av mängder med guldmedaljer i mästerskapsfinaler, finnkamper, halvmaraton och maraton. Dessutom har hon fortfarande det svenska rekordet på 10 000 meter, 31.57, som hon satte på Finnkampen några veckor före Europamästerskapet i Split 1990.

– Ja, det rekordet har stått sig i några år nu, men nog finns det potential bland de svenska elitlöparna att utmana det. Ska man vara ärlig så är det väl ingen som riktigt har satsat på 10 000 meter. Naturligtvis skulle en löpare som Meraf Bahta kunna slå rekordet om hon verkligen bestämde sig, säger Midde.

Hon tycker generellt att det just nu ser positivt ut för Sveriges damelit, och även bland herrarna ser hon ett uppsving.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 2 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer