När Sharon Lokedi och Under Armour skrev historia på NYC Marathon

När Sharon Lokedi och Under Armour skrev historia på NYC Marathon


Segern i New York City Marathon var en stor framgång för maradebutanten Sharon Lokedi. Det var också första gången ett par Under Armour-skor var först över mållinjen på ett Major Marathon. Nya kolfiberskon UA Flow Velociti Elite fick den äran.

[ANNONS] När Sharon Lokedi korsade mållinjen i Central Park den 6 november 2022 på segertiden 2.23.23 skrev hon historia. Inte genom att hon som debutant vann sitt första maraton – det kanske mest ikoniska av alla World Major Marathons. Utan för att hon gjorde det i sponsorn Under Armours tävlingsskor Flow Velociti Elite. Det var nämligen första gången någonsin som ett par UA-skor stod högst upp på pallen i ett World Major Marathon.  

Kenyanskan Lokedi har studerat på University of Kansas i USA. Hon vann bland annat collegemästerskapen på 10 000 meter 2018 och tränar i Flagstaff, Arizona, med den UA-sponsrade löpargruppen Dark Sky Distance.

Lokedi är framför allt specialiserad på kortare distanser som 5 och 10 kilometer samt halvmaraton, och hade fram till loppet i höstas i New York inte tävlat på maratondistansen tidigare.

Framgången i maratondebuten var däremot ingen slump. Redan efter förra vårens tävlingsframgångar, då hon bland annat blev fyra på New York Half Marathon på tiden 68.14, bestämde hon sig för att satsa mot NYC Marathon.  

Efter flera framgångar på kortare distanser tillbringade Lokedi tolv veckor på hög höjd i sitt hemland Kenya under sommaren. Med träningsveckor på 160–190 kilometer tog hon flera steg i sin utveckling mot att bli en topplöpare även på maratondistansen.

Debutanten Lokedi sprang som en maratonveteran

Kanske var det tack vare de gedigna förberedelserna som Lokedi verkade oberörd av de ovanligt varma förhållandena under NYC Marathon, med hög luftfuktighet och en temperatur på 22 grader – den högsta i NYC Marathons historia sedan 1985 då loppet gick i oktober månad.

Den första riktigt allvarliga attacken från tätgruppen om nio löpare gjorde den regerande världsmästarinnan och förhandsfavoriten Gotytom Gebreslase, Etiopien, efter 26 kilometers löpning. Lokedi och Lonah Chemtai Salpeter, som tävlar för Israel, gick inte med. De såg i stället till att luckan inte blev större än 5–10 sekunder och bidade sin tid. 

När tätlöparna kom in i Central Park med knappt tio kilometer kvar var de återigen samlade: de två förhandsfavoriterna Gebrselase och Salpeter samt debutanten Lokedi. Men tack vare en tävlingsstrategi värdig en riktig maratonveteran och en stor dos pannben lyckades Lokedi distansera sina konkurrenter på slutet. Hon korsade mållinjen först på 2.23.23, före tvåan Salpeter på 2.23.30 och trean Gebreslase på 2.23.39.

Efter loppet stod det klart att Lokedis drag att inte gå med i Gebreslases attack förmodligen var nyckeln till att hon klarade att avsluta så starkt. Lokedi sprang sin snabbaste femma mellan 30 och 35 kilometer, på 16.35. De sista två kilometerna från 40 kilometer och in till målet gick på 7.16. Det var bara två topplöpare i herrklassen som sprang den sträckan snabbare än Lokedi – Evans Chebet, Kenya, och Shura Kitata, Etiopien.

LYSSNA!!
RW-podden # 170 presenteras Flow Velociti Elite

Här är nya Under Armour Flow Velociti Elite

Lokedis vinnarskor UA Flow Velociti Elite är utvecklade i nära samarbete med Lokedi och hennes lagkamrater. Resultatet av alla tester och utvärderingar är en avancerad, lätt och väldämpad tävlingssko med kolfiberplatta. Den är till stor hjälp för dessa professionella löpare under såväl träning som tävling, då konstruktionen hjälper dem att springa snabbare – utan att kroppen belastas hårdare. 

Den neutrala UA Flow Velociti Elite har en hellång kolfiberplatta integrerad i ett tjockt lager med UA Flow-skum, en kombination som både ger stabilitet och god dämpning och hjälper löparen framåt genom stegcykeln.

I stället för yttersula är det det lätta och studsiga skummaterialet UA Flow som står för det slitstarka greppet mot underlaget, en lösning som också bidrar till skornas följsamma, lätta löpkänsla och låga vikt. 

Warp 2.0-ovandelen i lättviktsmaterial ser till att fötterna kan andas bra, samtidigt som de hålls säkert på plats även i höga hastigheter.

Skorna Lokedi vann NYC Marathon i var en World Athletics-godkänd prototyp av Flow Velociti Elite. Under hösten släpptes en limiterad upplaga i USA och nu lanseras den i Europa.

Flow Velociti Elite är utvecklad specifikt för tävling på 10 kilometer upp till halvmaraton, men kommer inte till korta på längre distanser heller. Innan maran i New York satte Lokedi flera nya personbästan på kortare distanser i just dessa skor. 

Under Armour Flow Velociti Elite
Häldropp: 8 mm (39/31 mm)
Vikt:
213 gram (unisex)
Cirkapris: 2 700 kronor

Du hittar Under Armour Flow Velociti Elite hos Loparshop.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar