Nycklarna till framgång: RW möter Lovisa Lindh

Nycklarna till framgång: RW möter Lovisa Lindh


2.03,44 på inomhus-VM i Portland, 2.00,37 på friidrotts-EM i Amsterdam och 1.59,41 på OS i Rio – det är tre 800-meterstider från tre olika mästerskap under det gångna året som visar på Lovisa Lindhs makalösa utveckling och sanslösa genombrott. Men själv är hon inte helt överraskad.

– Egentligen är det väl inte så konstigt att det har gått så bra just i år. Jag har kunnat träna oerhört bra under hela året och inte haft några skadeproblem eller sjukdomar. Jag har helt enkelt haft en grym kontinuitet i träningen. Men det är klart, jag trodde kanske inte att det skulle gå så oerhört bra som det faktiskt har gjort, och jag tror faktiskt inte att jag har hunnit smälta allt än, säger Lovisa Lindh när vi försöker analysera året som gått.

Hur tänker du när du ser tillbaka på OS?

– Ett OS är ju det största man som idrottare kan vara med om och jag gick faktiskt in på banorna med en bra känsla. Jag hade goda erfarenheter från EM i Amsterdam tidigare under sommaren och visste att jag kunde springa fler lopp på en hög nivå. Jag visste helt enkelt att jag kunde hävda mig, att jag faktiskt hade något där att göra, och den känslan fick mig väl att våga ta för mig. 

När hon stod på startlinjen i semifinalen kände hon, berättar hon, ingen direkt respekt för konkurrenterna, trots att de hade personliga rekord som var två sekunder bättre än hennes.

Jag minns mycket väl när jag själv satt där framför tv:n i augusti. Jag ville verkligen se att Lovisa Lindh trodde på sig själv, att hon hade en plan, att hon ville vara med och fajtas och att hon hade kapaciteten att utmana. Och det gjorde hon verkligen med sina modiga löpning i det största mästerskapet av alla. Jag blev imponerad av den där respektlösheten och undrar var den kommer ifrån.

– Jag tror att den har vuxit fram med de resultat jag har gjort. Jag har ju inte alltid kunnat springa på det här sättet. Om man inte har egna framgångar att relatera till så tror jag att det kan vara svårt att ställa sig på startlinjen med elitlöpare som har presterat bättre och känna att man ändå kan utmana. Jag tror helt enkelt att man måste ha utvecklat ett självförtroende byggt på framgångsrika resultat för att kunna göra det.

Hur kommer det sig att de olika bitarna fallit på plats just i år?

– Det gäller att ha lite stolpe in. Förra säsongen blev inte alls som jag hade tänkt mig. Den började till exempel med ett ganska dåligt lopp. Den här säsongen inledde jag med att persa med fem sekunder på 1 500 meter. Det gav en positiv känsla direkt och jag tror att den där sköna starten på säsongen var jätteviktig. Jag fick en grym boost, helt enkelt.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 9 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer