OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut
Simon Sundström - Vidar Johansson - Emil Blomberg

OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut


Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så hotades starten av virusutbrott och en svängande opinion, men äntligen får vi se världens bästa idrottare på den största av scener.

Det dröjer inte länge innan vad som kanske är årets svenskgren gör entré. Tre svenska killar ska springa 3000m hinder med start kl. 02:30 natten mot fredag.

Simon Sundström – Vidar Johansson – Emil Blomberg (från Finnkampen 2020)

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, springer i det första heatet, Emil Blomberg, Hässelby SK, i det andra och Simon Sundström, IFK Lidingö i det tredje. De tre snabbaste plus de sex bästa tiderna kvalificerar sig för final. Vidar Johansson har sprungit snabbast av svenskarna i år, 8:18.31, men Emil Blomberg har vunnit när de mötts. I rätt heat så har alla tre kapacitet för att kvala in till final. Favorit till guldet är Marockos Soufiane El Bakkali, som är ensam med ett personligt rekord under 8 minuter. Getnet Wale, Etiopien, och Abraham Kibiwot, Kenya, utmanar främst därbakom. Håll också utkik efter Finlands Topi Raitanen och Danmarks Ole Hesselbjerg.

Damerna springer försök på 800m, även det natten mot fredag. Tyvärr utan svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh, som trots att ha kvalat in till OS har nekats sin plats av SOK. Här är det intressantaste namnet USA:s Athing Mu, tonåringen som är världsetta med 1:56.07 och även har gjort under 50 sekunder på 400m.

Eftermiddagspasset inleds med damernas försök på 5000m. Sifan Hassan blir intressant att följa, då hon, i alla fall preliminärt, försöker sig på en närmast omöjlig trippelstart, där 1500m och 10 000m är övriga grenar hon är anmäld i. Var för sig så hade hon varit guldfavorit i nästan var och en av de grenarna, men att göra det på samma mästerskap blir en svår nöt för nederländskan att knäcka. Den regerande mästaren Vivian Cheruiyot kommer inte till start likt världsrekordhållaren Letesenbet Gidey, men Sifan får slåss mot Kenyas starka spurtare Hellen Obiri och Etiopiens Gudaf Tsegay, även hon en vass avslutare.

Kvällspasset avslutas fredag kl 13:30 med en riktig höjdare, herrarnas final på 10 000m. Där galaloppen över distansen brukar kunna bli långtråkiga affärer så brukar det sprudla om loppet på globala mästerskap. Världsettan Jakob Kiplimo från Uganda behöver göra sig av med det övriga sällskapet innan det sista varvet startar. Etiopiens Selemon Barega och Yomif Kejelcha har båda giftiga spurter som Kiplimo inte kommer klara att svara på. Kanske kan han få hjälp av landsmannen och världsrekordhållaren Joshua Cheptegei, som även han bör tjäna på ett lopp med hög fart från början. Kanske får de hjälp av världsrekordhållaren på 10 km landsväg, Kenyas Rhonex Kipruto? Räkna inte heller ut Kanadas Mo Ahmed. Ett lopp som brukar stå mellan Kenya och Etiopien kan i år bli en duell mellan Etiopien och Uganda, och det blir garanterat en av OS höjdpunkter!

FOTO: Deca Text & Bild

TIDSPROGRAM MED SVENSKARNA PÅ FRIIDROTT.SELämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

EM är igång!

Första dagen av Europamästerskapet i München har avgjorts och det med drama. De första svenska...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Millán i Katrineholm och Midnattsloppet

Emil Millán de la Oliva vann i Katrineholm och Emil Danielsson blev tvåa på Midnattsloppet.

Läs mer

Många svenska löpare i Europamästerskapen – här har du EM-guiden!

På måndag 15 augusti inleds Europamästerskapen i friidrott i München. I vår EM-guide får du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer
Svenskarna visar EM-form på SM

Med en vecka kvar till EM i München har Sverigeeliten visat formen på SM i Norrköping. Simon Sundström och Linn...

Läs mer
Glans glänste på GP

Efter ett kort VM-uppehåll är svensk elitlöpning tillbaka. Veckan har bland annat innehållit två GP-tävlingar där Jonas Glans prestationer lyser...

Läs mer
Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med 13.20.85 på 5000 meter på...

Läs mer