OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut
Simon Sundström - Vidar Johansson - Emil Blomberg

OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut


Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så hotades starten av virusutbrott och en svängande opinion, men äntligen får vi se världens bästa idrottare på den största av scener.

Det dröjer inte länge innan vad som kanske är årets svenskgren gör entré. Tre svenska killar ska springa 3000m hinder med start kl. 02:30 natten mot fredag.

Simon Sundström – Vidar Johansson – Emil Blomberg (från Finnkampen 2020)

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, springer i det första heatet, Emil Blomberg, Hässelby SK, i det andra och Simon Sundström, IFK Lidingö i det tredje. De tre snabbaste plus de sex bästa tiderna kvalificerar sig för final. Vidar Johansson har sprungit snabbast av svenskarna i år, 8:18.31, men Emil Blomberg har vunnit när de mötts. I rätt heat så har alla tre kapacitet för att kvala in till final. Favorit till guldet är Marockos Soufiane El Bakkali, som är ensam med ett personligt rekord under 8 minuter. Getnet Wale, Etiopien, och Abraham Kibiwot, Kenya, utmanar främst därbakom. Håll också utkik efter Finlands Topi Raitanen och Danmarks Ole Hesselbjerg.

Damerna springer försök på 800m, även det natten mot fredag. Tyvärr utan svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh, som trots att ha kvalat in till OS har nekats sin plats av SOK. Här är det intressantaste namnet USA:s Athing Mu, tonåringen som är världsetta med 1:56.07 och även har gjort under 50 sekunder på 400m.

Eftermiddagspasset inleds med damernas försök på 5000m. Sifan Hassan blir intressant att följa, då hon, i alla fall preliminärt, försöker sig på en närmast omöjlig trippelstart, där 1500m och 10 000m är övriga grenar hon är anmäld i. Var för sig så hade hon varit guldfavorit i nästan var och en av de grenarna, men att göra det på samma mästerskap blir en svår nöt för nederländskan att knäcka. Den regerande mästaren Vivian Cheruiyot kommer inte till start likt världsrekordhållaren Letesenbet Gidey, men Sifan får slåss mot Kenyas starka spurtare Hellen Obiri och Etiopiens Gudaf Tsegay, även hon en vass avslutare.

Kvällspasset avslutas fredag kl 13:30 med en riktig höjdare, herrarnas final på 10 000m. Där galaloppen över distansen brukar kunna bli långtråkiga affärer så brukar det sprudla om loppet på globala mästerskap. Världsettan Jakob Kiplimo från Uganda behöver göra sig av med det övriga sällskapet innan det sista varvet startar. Etiopiens Selemon Barega och Yomif Kejelcha har båda giftiga spurter som Kiplimo inte kommer klara att svara på. Kanske kan han få hjälp av landsmannen och världsrekordhållaren Joshua Cheptegei, som även han bör tjäna på ett lopp med hög fart från början. Kanske får de hjälp av världsrekordhållaren på 10 km landsväg, Kenyas Rhonex Kipruto? Räkna inte heller ut Kanadas Mo Ahmed. Ett lopp som brukar stå mellan Kenya och Etiopien kan i år bli en duell mellan Etiopien och Uganda, och det blir garanterat en av OS höjdpunkter!

FOTO: Deca Text & Bild

TIDSPROGRAM MED SVENSKARNA PÅ FRIIDROTT.SELämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Formbesked av Lahti

Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna....

Läs mer

Svenska terrängframgångar i Nederländerna och Rumänien

Om en månad är det terräng-EM och på kontinenten tävlas det allt mer i terräng....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Emil Danielsson mot nya mål

Under sommaren tog han klivet in bland de snabbaste 5 000-meterslöparna genom tiderna. Av många...

Läs mer
Medaljer på VM och guld på NM

Ida Nilsson tog silvret på VM i ultratrail och Mohammadreza Abootorabi vann NM i terräng.

Läs mer
Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton

Som junior reste hon till USA för att gå på college som 400-meterslöpare, i dag har hon sprungit EM i...

Läs mer
Reza inför Terräng-SM: “Jag mår bra av hösten”

Mohammadreza Abootorabi är en av de mest framgångsrika terränglöparna de senaste åren. Nu ska han försöka vinna terräng-SM igen.

Läs mer