OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut
Simon Sundström - Vidar Johansson - Emil Blomberg

OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut


Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så hotades starten av virusutbrott och en svängande opinion, men äntligen får vi se världens bästa idrottare på den största av scener.

Det dröjer inte länge innan vad som kanske är årets svenskgren gör entré. Tre svenska killar ska springa 3000m hinder med start kl. 02:30 natten mot fredag.

Simon Sundström – Vidar Johansson – Emil Blomberg (från Finnkampen 2020)

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, springer i det första heatet, Emil Blomberg, Hässelby SK, i det andra och Simon Sundström, IFK Lidingö i det tredje. De tre snabbaste plus de sex bästa tiderna kvalificerar sig för final. Vidar Johansson har sprungit snabbast av svenskarna i år, 8:18.31, men Emil Blomberg har vunnit när de mötts. I rätt heat så har alla tre kapacitet för att kvala in till final. Favorit till guldet är Marockos Soufiane El Bakkali, som är ensam med ett personligt rekord under 8 minuter. Getnet Wale, Etiopien, och Abraham Kibiwot, Kenya, utmanar främst därbakom. Håll också utkik efter Finlands Topi Raitanen och Danmarks Ole Hesselbjerg.

Damerna springer försök på 800m, även det natten mot fredag. Tyvärr utan svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh, som trots att ha kvalat in till OS har nekats sin plats av SOK. Här är det intressantaste namnet USA:s Athing Mu, tonåringen som är världsetta med 1:56.07 och även har gjort under 50 sekunder på 400m.

Eftermiddagspasset inleds med damernas försök på 5000m. Sifan Hassan blir intressant att följa, då hon, i alla fall preliminärt, försöker sig på en närmast omöjlig trippelstart, där 1500m och 10 000m är övriga grenar hon är anmäld i. Var för sig så hade hon varit guldfavorit i nästan var och en av de grenarna, men att göra det på samma mästerskap blir en svår nöt för nederländskan att knäcka. Den regerande mästaren Vivian Cheruiyot kommer inte till start likt världsrekordhållaren Letesenbet Gidey, men Sifan får slåss mot Kenyas starka spurtare Hellen Obiri och Etiopiens Gudaf Tsegay, även hon en vass avslutare.

Kvällspasset avslutas fredag kl 13:30 med en riktig höjdare, herrarnas final på 10 000m. Där galaloppen över distansen brukar kunna bli långtråkiga affärer så brukar det sprudla om loppet på globala mästerskap. Världsettan Jakob Kiplimo från Uganda behöver göra sig av med det övriga sällskapet innan det sista varvet startar. Etiopiens Selemon Barega och Yomif Kejelcha har båda giftiga spurter som Kiplimo inte kommer klara att svara på. Kanske kan han få hjälp av landsmannen och världsrekordhållaren Joshua Cheptegei, som även han bör tjäna på ett lopp med hög fart från början. Kanske får de hjälp av världsrekordhållaren på 10 km landsväg, Kenyas Rhonex Kipruto? Räkna inte heller ut Kanadas Mo Ahmed. Ett lopp som brukar stå mellan Kenya och Etiopien kan i år bli en duell mellan Etiopien och Uganda, och det blir garanterat en av OS höjdpunkter!

FOTO: Deca Text & Bild

TIDSPROGRAM MED SVENSKARNA PÅ FRIIDROTT.SE


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Inför SM i ultra-traillöpning

På söndag (19/9) går det första svenska mästerskapet i traillöpning på ultradistans. Hälle IF står...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo

Selemon Barega från Etiopien dominerade det sista varvet av 10 000-metersloppet och kunde enkelt säkra...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer
Inget OS för Lovisa Lindh – trots klarad kvalgräns

Hon har visat god form, har gjort fantastiskt starka resultat och har klarat kvalgränsen. Ändå får 800-meterslöparen Lovisa Lindh nej...

Läs mer
Bahta och Lahti uttagna till OS i Tokyo

I början på maj sprang de 10 000 meter klart under OS-kvalgränsen – nu får Meraf Bahta och Sarah Lahti...

Läs mer