OS-tvåan Galen Rupp tävlar på XL-Galan

OS-tvåan Galen Rupp tävlar på XL-Galan


Galen Rupp tränas av den legendariske Alberto Salazar, flerfaldig vinnare av New York City och Boston Marathon i början på 80-talet, men som har nått ännu högre stjärnstatus som tränare. Det var till Salazar som Mo Farah kom till för två år sen och efter det blivit dubbel olympisk mästare samt världsmästare på 10 000 meter.

Salazar tog tidigt Rupp under sina vingar, redan under gymnasieåren i Oregon, där Rupp slog rekord på rekord. Det blev början på en närmast kultartad popularitet bland USA:s löpare, som var svältfödda på framgångar sedan årtionden av negativ utveckling.

21 år gammal inledde Rupp den internationella karriären med en VM-final år 2007, och har sedan dess steg för steg närmat sig toppen, fram till OS-silvret i fjol. Det var den första amerikanska OS-medaljen på 10 000 meter på 48 år.

I vinter har han stått för det snabbaste loppet på en engelsk mile och mellantiden därifrån räcker faktiskt även till att toppa världsstatistiken på 1500 meter. I Ericsson Globe Arena ger sig Rupp på 3000 meter, en distans som han är tvåa i världen i år efter att ha sänkt det personliga rekordet med nästan tio sekunder.

Galen Rupp har vunnit sin gigantiska och ständigt växande skara av fans i västvärlden inte bara på grund av sina framgångar på löparbanan, men också till mångt och mycket genom identifikation. Han är den vanlige killen från en mindre stad (hipsterkända Portland) som kan konkurrera med och besegra löpare som på senare år har påståtts vara överlägsna genetiskt och genom sin uppväxt på hög höjd i Östafrika.

Rupp kommer att få värdigt motstånd på XL-galan, på torsdag, 21 februari, främst i form just av kenyaner, Caleb Ndiku (fd juniorvärldsmästare) och Albert Rop, som har vunnit varsin stor europeisk gala under den senaste veckan. Globenrekordet innehas av etiopiske Kenenisa Bekele och lyder 7.30,51, tre sekunder fortare än vad Rupp sprungit i sitt enda lopp på distansen i vinter.

Redan EM-klare Johan Hydén, Hammarby, utmanas i samma lopp av fler svenskar som jagar EM-biljetter, Olle Walleräng, Spårvägen och Hässelbys Adil Bouafif.

Bonus: Se intervjuer, träningspass och fler videos med Galen Rupp på Flotrack


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer